Европа си пее: Обичам шопската салата!

Нашенското ястие е най-предпочитано в ЕС
Обновена: 15 май 2014 14:39 | 15 май 2014 14:39,
56
Европа си пее: Обичам шопската салата!
Снимка: Facebook

Шопската салата засега е големият победител в класация за най-предпочитаното ястие в ЕС, предаде италианската агенция АНСА в кореспонденция от Брюксел.

Българската салата, която е лесна за приготвяне, се оказва любимото ядене за европейците според интернет допитване. АНСА посочва, че гласуването продължава. Нашенското ястие обаче е изпреварило в класацията традиционната студена супа от цвекло на Литва с 4608 гласа до момента срещу 1199 гласа.

В навечерието на изборите за Европейски парламент, които ще се състоят от 22 до 25 май, страницата във Facebook на ЕП организира проучване сред европейците за предпочитаната от тях храна.

Посетителите на страницата имат право да избират между типични за всяка страна членка ястия, като например гаспачо /Испания/; лозовите сaрми долмадес /Гърция/; ориз с патица /Португалия/; риба с картофи /Великобритания/; миди с пържени картофи /Белгия/; спагети карбонара /Италия/, зелеви сърми /Румъния/, които в момента са трети в класацията, или картофени кнедли с козе сирене /Словакия/.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: шопска салатаевропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
HST преди 9 години
Дори в сръбските "кафани" и викат "шопска салата"...
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До xexeБалкантурист и слага наименованието "шопска салата" и я описва в рецептурните си книги, а самата салата се е правила в шоплука много преди Балкантурист да е измислен, същото важи и за сиренето по шопски, чушката бюрек и т.н и т.н.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато гласувах за нашата шопска салата гласовете бяха вече на 4900.Ние ме победители!
43
2
 
12
 
! Отговори
до хехе преди 9 години
Ами минаха 40 години и се яде постоянно- значи е традиция. Ти като чуеш традиция да не си мислиш, че трябва да минат 1000 години консумация, за да се нарече традиционна салатата?
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне за едно не си прав тука баце. Краставици в Европа си е имало от хиляди години. Има писмени доказателства, че това е била задължителна част от обяда на римския император Юстиниян.
41
4
 
5
 
! Отговори
x преди 9 години
До ГИАННИ КОСТАвизантиецо...да си отиш у тсецалоникито да не ядеш суравиш тука...
40
14
 
5
 
! Отговори
xexe преди 9 години
Т.нар "Шопска салата" е създадена през 70-те от шефа на Балкантурист - неоспорим факт. В този смисъл какво традиционно българско ястие е това? Смешки.
39
0
 
7
 
! Отговори
МЕКСИКАНЕЦА преди 9 години
И може-би най-важния продукт,които е донесен от АЦТЕКИТЕ Е --- ТЮТЮНА = ТОБАККО.ЗА КАФЕТО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ЕТИОПЦИТЕ И АРАБИТЕ СА ГО КУЛТИВИРАЛИ И Е БИЛ ПОЗНАТ НА ДРЕВНИТЕ НАРОДИ--ГЪРЦИ,ТРАКИ,РИМЛЯНИ.
38
0
 
14
 
! Отговори
МЕКСИКАНЕЦА преди 9 години
Двата основни продукта за салатата--домати и краставици---до 16 век не са били познати и отглежани в ЕВРОПА..Както и чушките,боба,царевицата,какаото,шоколада,пиперките,картофите и още няколко работи..
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой гръцки хейтър не може да понесе истината и плющи минуси от злоба. :D
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е че през последните 6-7 години шопската салата стна наистина доста популярна в европа, може би благодарение на туристите които идват тук, но все по-често се среща в менюто по ресторантите и си пишат точно "шопска салата" и така си я разпознават, е някаде като в Румъния и Унгария може да я срещнете като " Българска салата", но почти никъде не я бъркат с гръцката салата, която между другото е доста по-малко известна .....В Чехия, Полша, Словакия и Скандинавия е доста популярна
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа НИЩО не пее!!Пеете вие , диви ***.И като сте започнали, изкарайте я докрай, мамка ви селска!"Обичам шопската салата,мастика ледена да пия,вълните морски да ме галят и руси мацки покрай мен.Тарикат голям съм, брат ми, имам купища пари.Чакам лятото горещо, за да ходя на море......"
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопската салата е от нарязани на ситно домати, краставици, сурови чушки, кромид лук, пресен магданоз, слънчогледово олио и настъргано или натрошено бяло саламурено сирене.Гръцката салата е от едро нарязани домати, краставици, сурови чушки, червен лук, каперси, маслини, зехтин и плочка сирене Фета.Който ги е ял и двете знае, че има разлика както в някои продуктите, приготовлението им, така и вкусово.
33
2
 
9
 
! Отговори
ЕС е вятър работа преди 9 години
Ами колкото им е акъла на тия от ЕС такива са им и ценностите,такова им е и еврото,такава им е и храната-изчанчена и на никъде.Затова и Българската салата(името с което и позната в чужбина) е спечелила.Обаче славянските народи не са като тях.Скоро европейците правиха конкурс за банкноти и украинската и българската столевка се оказаха най-красивите.Само да не им хрумне да правят конкурс за шоколадови продукти че бонбоните"Чернослив Михайлович"от Берьозка ще направят швейцарското е треторазрядно
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе всички летни салати на Балканите си приличат... нормално предвид, че няма кой знае какво растително разнообразие между балканските държави. Но да, както каза 32, доколкото знам Шопската е измислена от Балкантурист преди около половин век, разбира се всичко на базата на по-стари салати. Ся някой да не тръгне да спори чия салата е например тази от доматки и краставици..
31
0
 
10
 
! Отговори
празни приказки преди 9 години
Нито един белгиец не е чувал за шопска салата. Предпочитат френска и италианска кухня. Със сигурност ще стане популярна, ако има кой да я представи. В Белгия обичат гръцко кисело мляко от ДАНОН. Естествено нито е гръцко, нито е натурален продукт. Но гръцкото мляко е разпознаваемо като марка за тях. Единствено магазините на Алберт Хейн в Холандия продават бг кисело мляко. Или по-скоро някакво мляко опаковано с кутийка, върху която е българското знаме.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Samo deto po cial sviat I vikat grucka..do tam sme ia dokarali"Съставките са подобни, но видът и вкусът са различни. Това отличава шопската от гръцката.
29
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопската салата е дело на Балкантурист от социалистическо време, факт! Не знам кой изобщо си мисли, че може да претендира за създаването й.
28
0
 
7
 
! Отговори
Геле преди 9 години
И тройната преварка и тройната преварка!!!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така че, излиза, че не само за шопската салата се спори на коя народност принадлежи.