Стволът на дървото служи като климатик за коалата

Причината е, че дърветата са с по-ниска температура от тази на въздуха
4 юни 2014 22:28,
1
Стволът на дървото служи като климатик за коалата
Снимка: Ройтерс

При големи горещини коалата прибягва да ефикасен метод за освежаване - притиска се силно към ствола на дървото, който има ефекта на климатик, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Откритието е направено от австралийски учени, които се питали как торбестото животно оцелява в големите горещини, без да потърси подслон или да подремне на сянка.

Зооложката Натали Бриско от университета в Мелбърн и екипът й няколко месеца следили навиците на около 40 коали в югоизточната част на Австралия, които носели нашийници, снабдени с радиопредаватели. Това позволило на учените да съберат данни за заеманата от коалите поза, за ползваните от тях места по дърветата, за температурата на въздуха и на дърветата.

Оказало се, че когато температурата е под 25 градуса Целзий, симпатичните животинки често седели свити на кълбо по високите клони на дърветата. С повишаването на температурата те притискали тялото си към ствола на дървото. Колкото по-висока била температурата, толкова по-близо до земната повърхност слизали коалите.

Още по-впечатляващо е, че когато времето е горещо, тези торбести животни, които се хранят изключително с евкалиптови листа, в 29 на сто от случаите намират подслон в короните на акации, макар да не консумират листата им, но го правят в едва 5 на сто от случаите, при които температурите са поносими.

Събраните за черните акации данни са достатъчни, за да обяснят това поведение. В горещо време стволът на черната акация Acacia mearnsii е с температура, която е значително по-ниска от тази на въздуха - с 6,7 градуса Целзий по-ниска в основата на ствола и с 5,1 градуса Целзий по-ниска по средата му. За сравнение стволът на евкалиптовото дърво, с чиито листа се храни коалата, е с едва 1,5 градуса Целзий по-ниска температура от тази на въздуха.

Според учените притискането на коалата към ствола на дървото й позволява да се освежи и да избегне риска от дехидратация.

Резултатите от изследването са публикувани в Biology Letters.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Богати държави пръскащи пари за това сърби ли я коалата дупето и почиства ли го с акациево листо или не след фекиране!