Продадоха знаме от десанта в Нормандия за рекордна сума

Организаторите очаквали едва 35 хил. долара за реликвата
6 юни 2014 11:16,
5
Продадоха знаме от десанта в Нормандия за рекордна сума
Снимка: Reuters

Аукционна къща "Бонамс" проведе търг в ню Йорк, посветен на 70-годишнината от десанта на Съюзниците в Нормандия на 6 юни 1944 г., предаде ИТАР-ТАСС. На търга бяха изложени над 350 лота, свързани с Втората световна война.

Най-голямата сума - 386 500 долара бе платена за знаме, издигнато на американския десантен кораб LST-493, с който войници на Съюзниците били транспортирани до Нормандия. "Това знаме е било свидетел на десанта в зоните с кодовите названия "Голд", "Джуно", "Юта" и "Омаха". Окъсаният му вид показва колко трудна е била операцията "Овърлорд" - най-голяматадесантна операция в историята на човечеството", заявиха представители на аукционната къща. Според тях са останали само още две подобни знамена, които са собственост на колекционери.

От "Бонамс" очаквали, че за реликвата с размери 91,5 см на 99 см ще бъде платена значително по-малка сума - 25 000 - 35 000 долара. Името на купувача не се разкрива.

На същия търг германска шифровъчна машина "Енигма" с три ротора, създадена след 1941 г., бе продадена за 92 500 долара.

Вниманието на колекционерите бе привлечено и от информационни бюлетини, които агенция "Дау Джоунс" ежечасно публикувала по време на Втората световна война. В тях са описанипървите боеве по северното крайбрежие на Франция на 6 юни 1944 г. Тази подборка бюлетини намери купувач за 12 500 долара. Известният плакат "Запазете спокойствие и продължавайте в същия дух", отпечатан от британското министерство на информацията, за да се поддържа духът на народа, пък бе продаден за 27 500 долара.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тез *** всичко е за продан и майките си ще продадат ако могат да искарат някой друг пиклив долар.Излиза,че всичките животи дадени за това знаме струват колкото платят на търга за тях.И това са животи дадени за тез които продават,.Пфу.***
3
1
 
0
 
! Отговори
до Тулски преди 9 години
"На търга бяха изложени над 350 лота"Изречението си е грешно, няма какво да се задълбава в превода им.по принцип 1 лот може да се състои и от няколко предмета...
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз исках Хитлер да купя ама него го нямаше на търга...
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В "нормалните" държави такива неща обикновено стоят в музеите, да мога следващите генерации да видят, чуят и научат историята си. Но пак казвам - в нормалните държави.....такива с култура и история!