Уикипедия с класация за най-влиятелните личности в историята

Карл Линей е поставен на първо място
13 юни 2014 21:30,
5
Уикипедия с класация за най-влиятелните личности в историята
Снимка: Reuters

Шведският ботаник Карл Линей, създал съвременната система за научна класификация на организмите, измести Наполеон, Исус и Хитлер в класацията на най-влиятелните личности в историята според Уикипедия, съобщи "Ню сайънтист".

Анализът е направен на базата на връзките между статиите в Уикипедия с алгоритъмът Page Rank на Гугъл от екип на университета в Тулуза. Гугъл използва този алгоритъм, за да преброява входящите връзки към интернет страниците, защото те често са важни. Френските учени приложиха алгоритъма към издания на Уикипедия на 24 езика, за да проверят как различните култури подреждат по значимост историческите фигури.

Линей оглави класацията за всички езици, защото в Уикипедия има много страници за наука, които препращат към него. След него са Исус, Аристотел, Наполеон, Адолф Хитлер, Юлий Цезар.  В английското издание класацията води Наполеон, следван от Барак Обама и Линей.

За да покажат, че влиянието в интернет не съвпада с историческия принос, учените използваха и втори алгоритъм 2D Rank, който отчита както входящите, така и изходящите линкове. При този анализ на първо място за всички езици е Адолф Хитлер, следван от Майкъл Джексън, Мадона, Исус, а за английското издание на Уикипедия - Франк Синатра, Майкъл Джексън, папа Пий XII.

При предишния анализ с Page Rank през 2010 г. начело на класацията по влияния бяха Исус, Наполеон и Уилям Шекспир. Тъй като Уикипедия непрекъснато се развива, подреждането естествено се е променило.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
19
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
Спомняш ли си, когато и у нас беше направен опит за подобна класация на личностите в нашата история?Разни *** набутаха в тази класация и Азис на място, не много отдалечено от това на Апостола.*** има не само у нас. В Уикипедия просто са отчели този факт.
1
1
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Как смеят да пропуснат Боко?