Снимки на Царска Русия преди век. Цветни!

Вижте част от уникалната колекция на Сергей Прокудин-Горский
19 юни 2014 20:38, Александър Попов
89

Емир Саид Алим-хан, заснет през 1910 г. Снимка: The Library of Congress

Трудно може да се повярва, че тези цветни снимки са правени преди повече от век. Те са част от колекцията на химика и фотограф Сергей Михайлович Прокудин-Горский (1863-1944), който чрез специална система получавал наситените цветове на фотографиите си.

Те са правени в периода между 1905 и 1915 година в Царска Русия, като най-честите теми са бита на обикновените хора, религиозната архитектура, исторически места, железопътни маршрути, както и гледки към села и градове.

Колекцията на Прокудин е закупена от Библиотеката на Конгреса на САЩ през 1948 година от синовете на фотографа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво вижте тези маймуни от снимките. И тези ли ще налагат своите интереси във Велика България? Ами че ние през Ранното Средновековие сме били по цивилизовани
55
9
 
0
 
! Отговори
РОССИЯ преди 9 години
До Анонимен БЪЛГАРИТЕ ИЗЛЯЗОХА ОТ КРАСНОДАРСКИ КРАИ И РОСТОВСКИ.(волгари от р,волга).ДАБЪЛГАРИТЕ ИМАТ ДРУГИ ГЕНИ ДА ТОВА Е ВЯРНО САМО ЧЕ Е ТУРСКИ ГЕНИ.И НЕМСКИ И ОТ ЦАРЯ НИ ФЕРДИНАТ.
54
12
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
АВТОРЪТ НА СТАТИЯТА ИЗЛЪГА .ЗАДА ВИДИ КОЛКО СА УМНИ БЪЛГАРИТЕ.ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ИЗОБЩО НЕ Е ИМАЛО ЦВЕТНИ СНИМКИ.ИЛИ ЛЕНТИ. АВИЕ СЕ КАРАТЕ И СЕ ОБВИНЯВАТЕ КОЛКО СТЕ ЛЕСНИ ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ЗАТОВА ПРИ ЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ НА БРАЙДЪН ЮЖЕН ПОТОК СПРЯ СТРОИТЕЛСТВОТО.КУКЛАТА ОРЕШАРСКИ ЗАПОЧНА ДА ТРЕПЕРИ ОТ СТРАХ.МЕРКЕЛ СЕ РАЗВИКА ОТ ГЕРМАНИЯ КУКЛАТА ОРЕШАРСКИ ЗАПОЧНА ДА СТРОИ. НЕ СИ ГЛЕДА СОБСТВЕНИЯИ ИНТЕРЕС.ЧЕ ВИ ДАВАТ РАБОТА И ГАЗ.СКОРО ВРЕМЕ УКРАЙНСКАТА ТРЪБА ЩЕ СПРЕ ЗА ЕВРОПА
53
7
 
13
 
! Отговори
монархист преди 9 години
Царска Русия и Комунистическа Русия ( и днешната е такава ) са съвсем различни неща. Освободителката ни е Царска Русия, Поробителката ни е Болшевишкатата Русия !!!
52
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сори пичове, ама истината е, че славяните са супер мекушави хора. И славяните сред българите, както и славяните сред украинците, както и славяните сред руснаците и поляците (където са мнозинство). Такива *** няма. Тук-там се намира някои по-нормален. Славяните са основните емигриращи от България заради пари, както и основната маса от украинци, които доброволно се русифицират, за да се влеят в по-големия руски народ. Абе хора-пълни нарциситси егоисти. Добре, че сред българите има и друти гени.
51
5
 
7
 
! Отговори
bai Ivan преди 9 години
Аз това което виждам от тези снимки е, че са били в същото положение като нас, въпреки, че не са били под турско робство. Все се движат 50-100 г след останалия свят, за жалост.
50
2
 
4
 
! Отговори
Баннг преди 9 години
До Анонимен 54 Жив ***! Абе ***! Закупено е 1948г. от Библиотеката на Конгреса на САЩ. Чети бе Кито , чети!!!! Американците, ще купят ли нещо фалшиво бе, Кито? Първи в Космоса бе Кито! Може да не е откритие , да не е велико ,ама първи !Ех Кито , бедни ми Кито! Като не можеш да направиш нещо като хората-т.е. да напишеш, не се и хващай! Недей като муха на ла..но!
49
7
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
БРАТУШКИ КАК ЭТО СТИХ БЫЛ НА БОТЕВ КАВАЛ СВИРИ НА ПОЛЯНА ВСИЧКИ ЛУДИ ИЗЛЯЗОХА НА МЕГДАНА.ЧЕ РУСНАКА Е НЕГРАМОТЕН *** МУ ДАДЕ АЗБУКА.А ИВАН ДУРАК ПОДАРИ НА *** СВОБОДА.А СВОБОДАТА ИВАН ДУРАК КУПИ СЪС КРЪВТА СИ НА ШИПКА.А НЯКОИ БЪЛГАРИ СЕ ПИШАТ ЧЕ СА УМНИ И ДАДОХА НА СЛАВЯНИТЕ АЗБУКА .А ТОГАШНИТЕ БЪЛГАРИ Я РАСПРОСТРАНИХА АЗБУКАТА ДРУГИТЕ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ Я ПРИЕХА ЗА ТОВА ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ЛЪЖЦИ И ПРОДАЖНИЦИ ТАКИВА ДРАСКАЧИ СМЕЛИ ГАЗ НЕ ВИДЕЛИ А КАТО ВИДЯХА ПОЛУДЯХА ПАК СА НЕДОВОЛНИ БЪЛГАРИТЕ
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СПИРО ЯНАКИС СВОБОДЕН НАРОД-СВОБОДЕН НАРОД - на стоарогръСки. И нии ,наследниците на Траките сме чели нещичко .Чели сме че Орфий е тракиец а не хЕлин. Чели сме ................абе , аиде ....
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната руска голяма лъжа. Този другар Сергей Прокудин-Горский яко е шарил с фотошопа, ясно е че преди да постигне наситените цветове, някой преди него навярно Ленин е измислил фотошопа. Руската пропаганда тръби че Попов е измислил радиото Курчатов е измислил ядрената физика и т.н. руски небивалици предназначени за наивници като българските русофили. То какво ли не съм чувал за "великите" руски открития. Пренос на електричество без загуби, цветен памук от корена на растенията и т.н и т.н.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 55 Нещо си се иченчил, щом ти се привиждат атакисти , руски.., ама на кривият всичко му пречи А че си комунист ти писах -син или червен няма значение .Просто нетърпимостта към другомислещият е типично комунистическа.Същото е и със сегашните дИмократи- нетърпимост към другомислещият. Ама няма как -нали са измислени от едни и същи мозъци.А иначе за чалмата ,ако примерно си съгласен с подмазванията ,прегръдките , целуФките на Тиквата с,,моя брат,, Ердоган ,значи е на главата ти!
45
0
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До за 25.ЯПОНЦИТЕ СЪЩО ПОМОГНАХА.ЛЕНИН БЕШЕ ОРЪЖИЕТО НА ЗАПАДА.ДА УНИЩТОЖИ ИКОНОМИКАТА НА ЦАРСКА РУСИЯ.ЛЕНИН Е ИЗМИСЛЕН ОТ ЗАПАДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
44
0
 
0
 
! Отговори
55 преди 9 години
До Анонимен 45Ами то си има документи за това,само трябва да се постараеш над клавиатурата,ама нали е по - лесно да изтръсиш някоя и друга глупост ! Правилно ни бяха изрисували като тоалетна,ами то все тя ни е в главите.
43
4
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До 55.ДАДОХТЕ ДУПЕ НА ЕС И НАТО .А СЕГА ЩЕ ПЛАТИТЕ СКЪПО ЩОМ НЕ СТЕ ДОВОЛНИ КУПЕТЕ ОТ САЩ.УКРАЙНА КУПУВАШЕ НАЙ ЕВТИН ГАЗ И ТЕ СИ ДАДОХА ДУПЕТО НА ЕС.СЕГА ЩЕ ИМА ЗА УКРАЙНА .ОТ ТРИТЕ НАЙ ДЪЛГОТО. И ТЕ ЩЕ ПЛАЧАТ КАТО ВАС.ИСКАЙТЕ ОТ САЩ ДА ВИ ДАДЕ ЕВТИНО *** КАТО НЕ УМЕЕТЕ ДА ЦЕЛУВАТЕ РЪКА ЦЕЛУНЕТЕ МЕ ЗА ДЯДОВИЯ НЕ БЛАГОДАРНИЦИ.ОСВОБОДИХА ВИ ОТ ТУРЦИТЕ.ОСВОБОДИХА ВИ ОТ ФАШИСТИТЕ..СТРОИХА ВИ ЗАВОДИ ЯЗОВИРИ.И СЕГА ПЛЮВАТЕ НА РУСИЯ.ЯЖТЕ ОТ САЩ ПИИТЕ ОТ ЕС.ДУПЕ ДАЙТЕ НА РУСНАКА ОТ МОСКВА
42
0
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 9 години
Недей да лъжеш, че са си присвоили азбуката и културата. Ние сме я разпространили, те са я приели.
41
0
 
6
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Хора! Засрамете се! Как не ви е срам??? Къде го чукаш, къде се пука??? Пак на политика ли трябва да го избивате??? Русия е имала има и ще има много велики личности.Един от тях е въпросният фотограф цитиран в статията - някои от снимките които виждате (а искате ли изобщо да гледате снимки?) са от Библиотеката на Конгреса на САЩ!!!САЩ - Русия, какво значение има, различни държави но културата е общочовешка.А вие пак се делите на такива/онакива...
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че сме ги покръстели иначе сега да изповядват исляма За много неща трябва да ни благодарят руснаците ,а вместо това си присвоиха нашата азбука и култура
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 55 32 тона ???? Като пишеш , мисли с главата си, не с ***. Това от там ли го изсмука ,от *** си ? Брово !Велико постижение -чак там да си навреш главата -достойно за някой цирк. ПОРЕДНИЯТ ***! Я напиши ,че руснаците са изклали Батак .Белким хване дикиш. Колко му е!
38
0
 
1
 
! Отговори
55 преди 9 години
До Анонимен 42Ако си чел коментарите ми щеше да разбереш какъв комунист съм,ама ти ми се чиниш атакист ,демек руски националист. Апропо,взеха ли ти мярка за *** ?
37
3
 
2
 
! Отговори
СПИРО ЯНАКИС преди 9 години
КАКАВ СИНЕДРИОН...ТИ ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ЗНАЧИ ТАЗИ ДУМА--И ОТ КОИ ЕЗИК ИДЕ ??МНОГО ХАМАЛСКИ ПРОСТО ,НА ИЗУСТ, И НА АНГРО ГОВОРИТЕ...*** ВУЛГАРИ.ДЕМОКРАЦИЯ--КАКВО ЗНАЧИ БУКВАЛНО...И ОТ КОИ ЕЗИК ИДЕ....НЕ ,НЕ ЗНАЧИ ВЛАСТ НА НАРОДА.