Геймърът, който печели 4 млн. долара годишно от YouTube

Феликс Килберг прави необичайни ревюта на игри
22 юни 2014 20:38, Елена Кирилова
35
Геймърът, който печели 4 млн. долара годишно от YouTube
Снимка: Reuters, архив

Феликс Килберг не се представя особено убедително за мегазвезда. Привидно скромният швед избягва светлината на прожекторите, не разполага с антураж и се притеснява от успеха.

Но пред уебкамера Килберг се превръща в PewDiePie, най-голямата звезда на YouTube. Той е изградил база от 27 млн. абонати, използвайки нестандартен подход за играене на видеоигри и такива за мобилни телефони.

Неговите клипове не предлагат стандартни ревюта на игри. Pewds, както често е наричан, просто играе и позволява на своята аудитория, състояща се предимно от тийнейджъри, да надникне в неговото преживяване и да чуе произволните му коментари, наблюдавайки странното му поведение. Той прави физиономии, крещи, псува, пее и прави необичайни движения, за да изразява чувствата си.

24-годишният Килбърг, който създава профила си PewDiePie преди пет години, е превърнал името си в марка, която се равнява на 4 млн. рекламни продажби годишно, повече от които генерират чиста печалба.

През декември 2012 г. PewDiePie подписа договор с медийната компания Maker Studios, която произвежда онлайн съдържание. Тя смята PewDiePie за своята най-важна личност. Maker Studios пък беше купена от Walt Disney по-рано тази година в сделка за близо 1 млрд. долара.

Последователите на PewDiePie са толкова много, че дори игрите, които той критикува, получават достатъчно внимание от потребителите, пише Wall Street Journal.

По-рано тази година той направи клип, наречен „Flappy Bird – Don't Play This Game”, в който отправя ругатни към виртуалното пате, което се опитва да преведе през редица препятствия. По това време приложението, наречено „Flappy Bird",  не е особено известно, но след клипа на Килбърг милиони хора по света го свалят на мобилните си устройства. Така младият мъж помага за популяризирането на „Flappy Bird”, а виетнамският разработчик на играта се превръща от никому неизвестен в световна сензация.

Без да го прави нарочно, Килбърг помага за оформянето на игралната индустрия.

“Готино е да имаш такова влияние, но в същото време е и малко страшно“, посочва той в едно от редките си интервюта. Килбърг редовно отказва предложенията на медиите, оправдавайки се с натоварения си график, който включва публикуването на няколко клипа на ден, в които показва как играе игри в апартамента си в Лондон.

Докато той трупа последователи в YouTube, неговият успех отразява ясно тенденцията все повече хора да гледат видеоклипове, в които други хора играят видеоигри.

Сред колегите му е и Йордан Марън, 22-годишен американец, познат във виртуалното пространство като Capitain Sparklez. До момента той е привлякъл 7,5 млн. абонати с видеоклипове, свързани с играта Minecraft.

“За разлика от многото професионално създадени шоу програми, мисля, че съм създал много по-близък контакт с моите зрители, разбивайки бариерата между зрителя и това, което стои зад екрана“, посочва Килбърг.

В същото време YouTube играе все по-съществена роля за геймърите. Миналата седмица Sony обяви актуализацията на PlayStation 4, като включва интегрирането на онлайн видео услугата в конзолата. По този начин клиповете, направени по време на игра, могат лесно да бъдат споделени.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
tr1cker преди 9 години
Ако не знаете изкарва пари и дарява голяма част от тях ;) Justin.case.946 ако искаш да създадем една държава на хора като теб в която няма компютри и да ви върнем в 19-ти век ? Миналите поколения трябва да свикват с технологиите няма къде да избягате ;)
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BroArmy : #BROFIST
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ето ви новото поколение""Ако утре удари една слънчева буря и интернета и комуникациите спрат ... "-----------------Ей тука само някави хейтъри из тези сайтове. Ами ти мистър "от всичко разбирам" с какво се занимаваш. Ако утре спре тока, ти какво ще правиш? Как ще си изливаш хейтнята в нета, като няма нет?! Само специалисти навсякъде по всяко време ...
27
9
 
2
 
! Отговори
justin.case.946 преди 9 години
Абсолютен шут, олигофреноподобен ***... игрички ше ми играе... ето ви новото поколение. Ако утре удари една слънчева буря и интернета и комуникациите спрат, тая "кралска" *** дали ще може да върши някаква полезна работа за обществото? Но тоя е от ония със синята кръв... търтейте дето живеят на гърба на тези които се скапват от работа за нищо.Програмата за зомбиране на младото поколение (и не само) чрез безмислени измишлъотини е в пълен ход. Жалко.
26
0
 
2
 
! Отговори
kkk преди 9 години
До Ав$тралияda pozdravi6 maika si. pred neq ne struva6 ti
25
7
 
1
 
! Отговори
Ав$тралия преди 9 години
Наистина незнам как да ви го кажа, но за вас българите Ав$тралия е не само друга планета, но друга галактика. Ето аз например тази вечер ходих на опера в нашата световно известна опера, каквато вие в България нямате! Очаквайте съвсем скоро новото ми видео в ютубе, знаете как е - карам си спортната кола с евтиния бензин а няколко аборигена ми търкат джантите ...уф, какво знаете вие. Сега ви казвам лека нощ, че утре ще ставам рано - ще ходя на риболов с лък в ЛонгРифПоздрави от Сидни Ав$тралия /
24
3
 
5
 
! Отговори
Милиционерът преди 9 години
Пичове и пи*ки, намя случайни неща! Кой знае кой го е набутал този там!
23
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
PewDiePie (Felix Arvid Ulf Kjellberg) is the son of former KappAhl CIO, Johanna Kjellberg, who was 2010 CIO of the Year in Sweden.Родът му произхожда даже от шведслата краслка фамилия. He is also descended from king Eric IX of Sweden and other royals.Johanna Kjellberg as Vice President Information Technology, and made her a new member of the management group.
22
7
 
3
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Методите за промиване на детски мозъчета стават все по съвършени !Дават се милиони за игри от които децата да затъпяват неконтролируемо !Е, на кой му пука?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pewds does everything !
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбрах почти нищо от статията, но ако този младеж е намерил начин да прави такива огромни пари на тази възраст с честен труд, значи ги заслужава
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на момчето
18
3
 
8
 
! Отговори
BroArmy преди 9 години
Уникалният начин на играене на хорър игри и супер свежия хумор кара милиони да следят клипчетата му. Не е истина как съм се смял докато гледах как играе Slender :))) Падал съм от стола и съм се превивал на земята от смях :)))))))))))
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По какво се различават PewDiePie и другаря Станишев ?Разликата е че PewDiePie е станал милионер по честен начин.
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета коментарите, оставам с впечатление, че всички сте силни умствени капацитети, та да питам, колко от вас са милионери? Вярно, нула, с тая нагласа към живота, няма и да бъдете.
15
10
 
8
 
! Отговори
Аз преди 9 години
САмо че, не ни се казва, че майкат ана тоя швед е тази която е работила за информационната агенция на шведското министерство и съответно е получила награди за развитието точно на дигиталните процеси там. ;)Така че, поредното синче, което не се налага да работи, защото всичко му е подсигурено.
14
3
 
11
 
! Отговори
жеко преди 9 години
нищо не се е сетил и нищо кой знае какво не е направил, просто рекламно лице на игри, като кажат обаче че печели 4 млн на година и че е на 24 историята става медийна сензация и рекламата е обеспечена без пари, тоя трик минава с всеки както и с цукърбърг, далеч съм от мисълта че някой може да направи нещо толкова удобно за събиране на данни което е добре за цру и да е само на 23 години
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цаката в днешно време не е да направиш нещо умно, а да намериш глупаците които да го купят.
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По принцип най-големите некадърници неспособни на нищо са социалистите ( комунисти , фашисти, атакисти, БСПари и друга подобна долна *** ). Те по цял ден висят без да работят и се чудят как хората изкарват пари като изтъкват разни псевдоморални доводи с цел да убедят останалите колко са прави. Не става само със завист и злоба , трябва си и акъл.
11
5
 
26
 
! Отговори
Мънимен преди 9 години
Ами браво на човека! Намерил му е цаката да привлича аудитория и да печели добри пари. Затова капитализма е номер 1, защото може да се печели от всичко! Стига да имаш необходимите умения и да не си заспал. А хейтърите както винаги псуват, цъкат с език и чешат по празните си кратуни......