Носталгията по СССР

Фотографът Владимир Соколаев с кадри без "партиен Photoshop"
25 юни 2014 21:15, Александър Попов
238

Детски дом на ул. Суворов в Новокузнецк, 22 януари, 1981 г.  Снимка: sociophoto.narod.ru

Носталгията по отминали времена я има не само в България, но и в страните от бившия Съветски съюз.

Едни от най-любопитните кадри от времето на СССР са дело на фотографа Владимир Соколаев.

Снимките му проследяват бита на обикновения човек, но също така са важни и от историческа гледна точка, тъй като не са пропити и "украсявани" по нареждане на партията.

Снимките разкриват част от ежедневието както на децата, така и на работниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: СССРВладимир Соколаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами така е, 195, само дето оттогава са мръднали напред, все пак. Те биеха ***, при нас до 1960 някъде е имало лагери, където са давали хората на свинете. Има и богат материал по темата, даже и паметник в центъра на София с параклис.
127
3
 
14
 
! Отговори
дърт Технолог до 183 преди 9 години
Мой роднина е работил известно време в месопреработвателен завод около 1960-65 година, та поне за месото имам инфо от първа ръка. Ами, взимал вкъщи само "проверена продукция"Виж сега момче, да ти кажа пък Аз, тоя твой роднина е бил някои "***" коляч те за такива работи взимахме бригади с "роми" та затова ги дрънка такива! Когато пристигнаха първите АМЕРИКАНЦИ в Родопа София към 1986г, думите им бяха - "Вий сте луди да слагате толкова месо в колбасите и отвориха торбите със СОЕВ ГРАНУЛАТ!!
126
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По този строй могат да търгуват само хора, дето все чакат някой да им сипе в шепичката и да ги убеждава, че "там бият ***". Да му дадат панелка, да вика по манифестациите и да се мазни на партийния секретар. Сега ми харесва къде повече, учиш където искаш, пътуваш където искаш, ако не ти харесва в БГ - ходиш другаде.
125
4
 
8
 
! Отговори
Прост преди 9 години
Аз не виждам подобрение тука! Преди нямаше какво да си купиш, сега няма с какво да си го купиш! А тези "мъдри" лозунги дето ги споменавате са писани от ***, само че *** тогава са били по-малко отколкото сега наяве, защото сега всеки *** има поле на изява.Айде със здраве!
124
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каталог на колекциите по време на комунизма (по Георги Господинов) СалфеткиПразни цигарени кутииКибритени кутииЗначки и маркиКалендарчетаНамигащи картинкиОбвивки от вносни бонбони,хартиени и станиолениОбвивки от шоколади,хартиени и станиолениКартинки от дъвки - без дъвкитеКутии от метакса, празниПразни бутилки от коняк, уиски, кампари ...
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време и нас ни облъчваха така, само че не помня за какво беше цялата работа.
122
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
186, иронията ти е наистина убийствена.
121
3
 
4
 
! Отговори
цзе дун преди 9 години
колко и да ви е мъчно на там отиват нещата няма сила на земята която да ги спре вярно под друга форма но със почти същото съдържание плачете нещастници в нетолкова далечното бъдеще вече ще се наложи краденото да се връща
120
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимките показват един нормален и спокоен живот.
119
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Във всяка къща ***!", "Всяка кокошка-летяща крепост срещу империализма!", "25 години народна власт, 25 години народен цирк!" (това последното е било написано на шатрата на цирка)... абе, мъдрости! :))
118
2
 
11
 
! Отговори
bau преди 9 години
Всеки затворен компот - пирон в ковчега на империализма!
117
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега за храната, или поне за месото. Мой роднина е работил известно време в месопреработвателен завод около 1960-65 година, та поне за месото имам инфо от първа ръка. Ами, взимал вкъщи само "проверена продукция". Това, което отиваше по магазините, уважаеми носталгични другарки и другари, беше съвсееееем друго :))) Само ще ви кажа, че копитата и опашките в салама не са от вчера и днес, много по-рано са измислили как да ги употребяват :D И други работи мога да ви разкажа, ама е обедно време ;)
116
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много хубаво си беше,спокойно и красиво.Много красиво беше. Особено около заводите - чудо. Помниш ли МДК-Пирдоп, или циментовия в Златна Панега? Всичко на километри беше в цимент. И хората го дишаха. Хубаво, да.
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименхубаво за крадците от компартията, за останалите ***...те и без това не помнят какво са яли сутринта!
114
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4. Пазехме капачките за буркани и пликовете. Дефицит, брате. Един от ранните ми детски спомени е съхнещият на плочките в кухнята плик. 5. Екскурзия? Само в страните от Блока.6. Руското най-добро, ама всеки искаше да има западен телевизор, касетофон... Що ли...Не отричам, имаше и хубави страни, но като цяло си беше кофти и не искам да се връща. Това, че позволихме на шепа КДС кадри да ни яхнат след промените, си е наша грешка като общество. И вече 25 години си ни яхат, а държавата загива.
113
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, хубаво..1. Имало почивни карти - в момента, ако отида при някоя созополска баба за 7-10 лева на легло, условията ще са същите. Веднъж ни бяха разпределили в общежитието на някакъв тракторен техникум, или нещо такова. Еми, какво да ви кажа...2. Айде бъди чавдарче, пионерче... Луди ни правеха с разни малоумия, че бяха и задължителни.3. Кола, хладилник, печка... Моля? А къде си в списъка? Всичко с връзки, или чакаш, докато ти дойде реда.
112
8
 
16
 
! Отговори
:( преди 9 години
Тъжни времена в човешката история! Дано никога не се върнат!!!
111
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да е зле да пускат от време на време такива снимки. Рубладжиите се усетиха, че вече са минали едни 20-25 годинки и могат да промиват мозъците на по-младите как, едва ли не, "много добре си живеехме, ама лошият Запад победи и сега сте роби". Ами, тогава бяхме дори по-лоши роби, да не говорим, че сутрин слънцето изгряваше в странни цветове заради *** от Кремика. За прословутата уж чиста храна също мога да разкажа това-онова.
110
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сиромашия до шия!
109
6
 
25
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Снимки, които причиняват депресия! Измъчени родители и рано остарели деца. За какво могат да мечтаят пастира и детето му?