Носталгията по СССР

Фотографът Владимир Соколаев с кадри без "партиен Photoshop"
25 юни 2014 21:15, Александър Попов
238

Детски лагер, 1987 г. Снимка: sociophoto.narod.ru

Носталгията по отминали времена я има не само в България, но и в страните от бившия Съветски съюз.

Едни от най-любопитните кадри от времето на СССР са дело на фотографа Владимир Соколаев.

Снимките му проследяват бита на обикновения човек, но също така са важни и от историческа гледна точка, тъй като не са пропити и "украсявани" по нареждане на партията.

Снимките разкриват част от ежедневието както на децата, така и на работниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: СССРВладимир Соколаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Когато бяхме членове на Варшавския договор имахме многобройна и боеспособна армия а сега като сме членове на НАТО сме с разбита армия без оръжие. Когато бяхме членове на СИВ имахме развита икономика и завидно селскостопанство конкуриращо запада, имаше работа, пари, покупка и строителство на домове и завидна безплатна социална политика, а сега като сме членове на ЕС сме с разбита икономика и селскостопанство, безработица, безпаричие, глад, болести, смъртност и емиграция. *** ТИ ДЕМОКРАЦИЯТА !
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Османската империя е имала най-силната армия в света за времето си, най-мощната държава, най-богатата, с най-много злато. И какво? Оказа се една задънена улица, без изход. Но това се разбира едва след 5 века, а не веднага. Също като случая със западния модел. Населението им застарявало и нямат раждаемост, демографска катастрофа, ама "най-добрата система". А ние имахме едно младо население и ако Живков е затварял границата, то не е карал никой насила да прави деца,нали така? Бяхме 9 милиона.
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е хубаво сегаааа.Тапаци на кубик политици и мега тонове ***.Безработица до шия,не знаеш даже как ще си утре.Крадливи банкери,политици,съдебна система никаква,здравната умряла отвсякъде.Скъпотия повече от западна европа с умрели заплати.Разбита инфраструктура и още и още и ощеее мнооого.СУПЕР Е СЕГА.Супер е ама надали.Как е да се живее в тая *** ай кажете де.
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Приемете го - загубихме Студената война.Тяхната система се оказа по-гъвкава, производителна и иновативна, това е."НЯКОГА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ беше първа военна сила в цяла Европа и тогавашния свят. Била е на-мощната, най-могъщата държава и е побеждавала наред. Обаче това, че е печелела войните значеше ли, че тя е права? И най-добрата държава?И затова побеждаваше 6 века? Смесвате едното с другото. Победите на О.и. бяха трагедия за света и докараха Югоизтока до задънена улица.
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Приемете го - загубихме Студената война. това е."Обаче западняците хитруваха, даваха им заплатата цялата в закръглена сума. После беше малка подробност, че трябва да плащат за всичко. У нас държавата поддържаше с нашите пари цялата инфраструктура:училища и безплатно образование, безплатно здравеопазване, детски градини, кина,театри, обществен транспорт. АКО СЕ СМЕТНЕ ВСИЧКО ТОВА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ, ЧЕ НАШАТА СИСТЕМА Е МНОГО ПО-ПРОИЗВОДИТЕЛНА. ЩОМ Е ФИНАНСИРАЛА ВСИЧКО ТОВА БЕЗ ИНФЛАЦИЯ
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Приемете го - загубихме Студената война.Тяхната система се оказа по-гъвкава, производителна и иновативна, това е."Ми не е по-производителна и иновативна. Тогава държавата ни имаше пари за всичко, масово се строяха големи,модерни училища и детски градини, а сега няма пари дори за боядисването им. Сега не можем мостовете над реките да поправим. Козлодуй с 6 реактора построихме,а сега не можем да изградим дори 1 заместващ реактор. Обаче западняците хитруваха, даваха им заплатат
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 208Ами затлъстява се 108 от некачествена храна, а не от качествена! Затлъстява се от много мазнини и въглехидрати, с които сега тъпчете децата си щото са евтини. А месото е скъпо и ние навремето ядяхме чисто месо от което няма как да затлъстееш. Виж снимки на учениците от това време, какви мускули имат момчетата и какво стегнато тяло и колко са здрави. Без фитнеси, без кикбоксове. Затлъстява се от храна менте, от джънк фудс, а не от качествено хранене.
141
3
 
1
 
! Отговори
vivian преди 9 години
Покажете снимки от нашенския социализъм. Това на снимките е чиста мизерия.
140
2
 
0
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
Сергей Станишев и Георги Пирински не страдат от носталгия, обаче...драскат отчаяно за гнилата Европа, Серго даже си за*ба депутатското кресло в българското НС... а всички въздишате тука така силно, че става течение! Айде, някои за младостта си... ама то и в европа тогава са били млади, дали така са живяли? И що никой не драска за Русия от сегашните политици, а децата им са все на запад? И защо младите бягат в Европа, не в бившите СССР републики? А работилите цял живот - разчитаме на тях..
139
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен някой си. Каква работа за без пари е имало.. и вообще на клко години си ???какви режими на ток е имало по врмто на Бай Тошо??? Режима беше след 90 г ако н се лъжа.Цъкали пред корекомите... А сега пред кой автосалон цъкате. Българите сме една от нациите с най-много бедвижими имоти НАСЛЕДЕНИ от нашите родители. Да видим ние какво ще оставимна нашите деца... Само ипотеки и кредити...
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочетах доста коментари, кой доволен кой не... Всеки е запомнил някои неща, аз ще кажа какво запомних аз!!! Имах прекрасно и щастливо детство, имахме само 1 телевизор, (то на кое дете му трябваше) Винаги имахме пари за почивки и за лято и за зима, родитлит ми бяха обикновенни работници а успяха да построят и къщи, да купят и апартамнт. Не казвам, че тогава е било идеялно, но със сигурност е било по спокойно и по сигурно.
137
2
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Хора, ако живеех в Русия да съм умрял преди двайсетина години. Обичам народа на Русия, защото са славяни и 10 пъти по-голями нещастници от нас. Като изключим Москва и Питер, навсякъде е" тъмна Индия" и Азия през средновековието. Хората са човечни, свестни, добри, услужливи, чистосърдечни и отдадени на пиянство ( мъжете). Средна продължителност при мъжете 55 г., при жените десетина години повече. Тази страна е дала най-големите умове на света но през 30 г. си избива редовно интелегенцията. Тъжно!
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Славянин, Хитлер е крайно неприятен тип, но в сравнение със Сталин е като лош ученик пред учителя си. Да не говорим колко по-дълго е издържала системата на учителя, продължил Лениновото дело ;) А и да се чуди човек, защо в прогресивния Изток са взели практиките на Лошия Запад, че даже са ги и разширили до Архипелага.За храната - лошата храна води до къс живот, като в БГ и част от хамериканците, ама другата си е добра, според мен.
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приемете го - загубихме Студената война.Тяхната система се оказа по-гъвкава, производителна и иновативна, това е.Чехите, унгарците, поляците и т.н. се адаптираха.Ние сбъркахме демокрацията със слободия, а капитализма с купуване на джипове и ниски заплати и изостанахме. ДС кадрите ни изиграха и сега дишаме праха даже на румънците.
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И понеже умира от глад, морски, та децата ни са сред най-затлъстелите в Европа. По-тлъсти хора с шкембета от БГ съм виждал само в Америка и разни англичани.
133
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
95% ОТ НАЖУЛИЛИТЕ КОМЕНТАРИ И КОМЕНТАРЧЕТА,КРАКЪТ НЕ ИМ Е СТЪПВАЛ ВЪВ ФАБРИКА ИЛИ ЗАВОД ОТ ОНОВА ВРЕМЕ,НО ЖУЛЯТ-КОМУНИСТИЧЕСКИ,СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ,СТАРА ТЕХНИКА,ЗАГУБИ..!!КОЛКО ОТ ВОС СА РАБОТИЛИ В СОЦ.ПРЕДПРИЯТИЯ БЕ МЕКЕРЕТА,КОЛКО ОТ ВАС СА БИЛИ НА БРИГАДИ В ТЯХ,КОЛКО ОТ ВАС СА БИЛИ НА БРИГАДИ ВЪОБЩЕ,КОЛКО ОТ ВАС СА КАРАЛИ СТАЖА СИ НА ОБРАЗОВАНИЕ ИЛИ КУРС В ТЯХ,КОЛКО ОТ ВАС СА КАРАЛИ ПРАКТИКА ТАМ КАТА ЧАС ОТ ЧАСОВЕТЕ СИ ПО ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ!!КОЛКО??
132
5
 
4
 
! Отговори
морски преди 9 години
Най-накрая се сбъдна консуматорската мечта на българина проповядвана му от запада......и сега умира от глад.
131
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Славянин, стига хвърля пяна, че заприличваш на оня с мустачките с тия безкрайни удивителни :Dне съм фен на Запада, ама поне аз не помня те да са хвърляли собствения си народ в лагери да копа руда при минусови температури и то масово. Всякакви извращения, религиозни войни е имало, ама да си трепеш народа в такива мащаби - не мисля. Само в Камбоджа и Китай май :DЗа храната - отиди в Чехия, примерно, и я пробвай. Ами, добра е. Живеят дълго. Явно не е лоша. А бирата им е чудна ;)
130
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, славянин, в завода в който работеше баща ми, също са хълцали. Не можели да повярват, че такива технологии не само още се ползват, ами и се броят за "последен писък на техниката". :))))))После купиха малко западно оборудване и работниците го гледаха като космически кораб.
129
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дърт технолог, въпросният "***" е бил в ръководството на завода. После беше на още по-висока позиция в друго предприятие, ама това е било после. Жалко, че вече мина 90-те и е зле със здравето, иначе щеше да ми е интересно да го разпитам пак. Просто навремето, като бях тийнейджър, спомените му за соца не ми бяха особено интересни, но това съм го запомнил. Сега съжалявам, че не съм го разпитвал повече.