Ранобудните "скачат на чуждо" вечер

"Совите" пък изневеряват повече след събуждане
18 юли 2014 11:40, Красимир Ангелов
2
Ранобудните "скачат на чуждо" вечер
Снимка: Reuters

Ранобудните хора изневеряват повече и по-често се държат неетично във вечерните часове, установиха американски психолози, цитирани от "Дейли телеграф".

Спящите до късно пък са по-склонни на такова поведение сутрин. Причината е, че има връзка между биологичния часовник и етичния избор. Когато са изморени, хората са по-склонни да се държат зле.

За изследването "Моралът на чучулигите и совите" психолози от Харвардския университет, университета "Джонс Хопкинс" и университета на Вашингтон са работили с 200 доброволци, като са ги накарали да участват в игри и да решават задачи без да им казват, че преценяват честността им.

Учените са се интересували от връзката между хронотипа и етичните решения.

Резултатите показват, че честността зависи много от времето, когато човек е най-активен - чучулигите са по-етични сутрин, а совите - вечер. Измамите зачестяват във времето, когато хората не са във форма, категорични са психолозите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: психолозиизневяра
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм от смесен тип - понякога се будя рано, друг път, ако мога, ще спя до 9.00 часа.Готовност за авантюри имам по всяко време, но това не означава, че се държа зле и неетично.
1
1
 
0
 
! Отговори
антиетичен хронотроп преди 9 години
Прекрасна статия. Не разбрах началото й, тъй като е много сложна, затова можах да вникна в средата, но не съм съгласен с края.