Шерлок Холмс губи първа битка с Върховния съд на САЩ

Наследниците на Артър Конан Дойл водят дело за за интелектуална собственост
Обновена: 18 юли 2014 15:17 | 18 юли 2014 15:17,
0
Шерлок Холмс губи първа битка с Върховния съд на САЩ
Снимка: Reuters, архив

Наследниците на създателя на Шерлок Холмс изгубиха първата битка във Върховния съд на САЩ, след като той отказа да сезира обжалването им по дело за интелектуална собственост, предаде Франс прес.

Без никакъв коментар съдия Елена Каган отхвърли искането на наследниците на шотландския писател Артър Конан Дойл за отмяна на решение на правосъдието в техен ущърб.

Случаят визира писателя Лесли Клингър, който написа сборник от истории, вдъхновени от прочутите герои на сър Артър Конан Дойл. Неговата издателска къща плати авторските права за първия том през 2011 година, в който са използвани елементи от последните десет разказа. Но за втория том, който се готви да издаде, Клингър смята, че не нарушава правото на интелектуална собственост, настоявайки за зелена светлина от страна на правосъдието преди публикацията.

На 16 юни федерален апелативен съд в Сан Франциско отсъди правото в негова полза. В отговор на това решение наследниците на сър Конан Дойл внесоха обжалването във Върховния съд.

Въпреки отказа на Върховния съд да сезира случая, адвокатът на наследниците Бенджамин Алисън заяви, че "в идните месеци" ще внесе повторно обжалване.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Шерлок Холмссъд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари