НАСА планира да произвежда кислород на Марс

Кислородът може да се използва за ракетно гориво и за дишане от астронавтите
1 авг 2014 19:43, Елка Василева
7
НАСА планира да произвежда кислород на Марс
Снимка: архив, Reuters

НАСА планира да произвежда в началото на следващото десетилетие кислород - ключова съставка на ракетното гориво – на Марс, предаде Асошиейтед прес.

От американската космическа агенция представиха седемте инструмента, с които ще бъде оборудван следващият марсоход. Апаратът ще бъде изстрелян през 2020 г.

Марсоходът на стойност 1,9 милиарда долара ще разполага с два инструмента, чиято цел ще бъде подготовката за бъдещи мисии до Марс. Единият от тях ще преобразува въглеродния диоксид от марсианската атмосфера в кислород, който може да се използва за ракетно гориво и за дишане от астронавтите в следващи мисии. От НАСА припомнят, че транспортът на гориво за обратни полети до Земята е сериозен товар за апаратите и струва скъпо.

Американската космическа агенция планира също марсоходът да събира интересни скали. Те ще бъдат поставяни в специални контейнери за бъдещи мисии, участниците в които ще ги събират и връщат на Земята за детайлни изследвания.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: МарснасаКислород
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Малко вероятно е която и да е световна сила да кацне на Марс в следващите поне 50 години. Там машинки и радиоуправляеми роботи да, но човек изключено. Радиацията ще го убие. Човекът все още не може да схване, че в достижимо разстояние няма друга планета, подходяща за живот. Убеден съм, че на луната, Марс и Венера има огромни залежи на полезни изкопаеми, направо безплатни ресурси. Но те ще си останат там. Нито САЩ, нито Русия, нито която и да е страна някога ще ги докосне.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И с какво ще стигнат до там, нали санкционираха Русия? От къде двигатели сега?Хайде, до МКС не е далече - ще скачат на батут, ама до Марс?
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да като намалят населението на планетата до 2 млрд ще има пари за всякакви глупости!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия заселиха Луната,сега пък на Марс кислород... велика нация,велика...високи чувства,високи.
1
7
 
6
 
! Отговори
UFO преди 9 години
Какви са тия глупости? Ракетното гориво не се нуждае от кислород защото го съдържа в себе си! И какви астронавти до там, след като никой не може да издържи толкова дълго пътуване в космоса. Има радиация и куп други влияния върху организма.