Културни различия в болестта: какво говорят гласовете?

Пациенти с шизофрения разказват какво им "говорят"
11 авг 2014 22:41,
30
Културни различия в болестта: какво говорят гласовете?
Снимка: Reuters

Как да се определи психическото заболяване като такова е една от най-проблемните сфери в психиатрията, пише сайтът Машабъл. Някои експерти твърдят, че твърде общото определяне на симптомите може да накара хората да определят състоянието си като по-проблематично, отколкото то всъщност е.

Специализиран вестник във Великобритания, посветен на психиатрията, се съсредоточава върху един наистина интересен аспект на популярната диагноза „шизофрения“. Става въпрос за културните различия при преживяването на болестта.

Антропологът от университета в Станфорд Таня Лурман работи с екип от психолози, които са интервюирали по 20 души, страдащи от шизофрения, от 3 различни града: Сан Матео, САЩ; Акра, Гана; Ченай, Индия. Повечето пациенти са на възраст между 30 и 40 години и живеят с диагнозата от години. Друго важно при изследването е, че всички те чуват и добронамерени, и злонамерени гласове. Но най-важното е, че учените са установили редица културни различия в това как пациентите преживяват и тълкуват симптомите на болестта си.

Шизофрениците от Калифорния са се чувствали най-зле от чуваните гласове. 14 от 20-те интервюирани споделят, че чуваните гласове им казват да се наранят. Таня Лурман разказва, че най-често им „казват“ да вземат вилица и да се наръгат с нея в очите, да нарежат нечия глава или да пият кръв. Само един от пациентите споделя, че разговорите с гласовете са положителни. Двама чуват гласовете на починали близки. 8 от калифорнийските шизофреници твърдят, че не могат да разпознаят чий е гласът, който чуват, и затова ги кръщават с различни имена.

В Гана и Индия пациентите, страдащи от шизофрения, разказвали, че имат по-скоро позитивни преживявания с гласовете, които чуват. Те изграждат по-скоро лична връзка с гласовете. Пациентите там рядко говорят за състоянието си като за болест.

Гласовете, които чуват болните в Индия, най-често са на роднини. Те им „говорят“ неща, които по принцип биха им говорили истинските им роднини – дават им насоки, карат им се, възлагат им домакинска работа. Едва 4 от 20 споделят, че гласовете им казват да вършат някакъв вид насилие. „Обичам да слушам гласа на майка ми“, разказва болна. Друга разказва, че обича да си говори с някого.

В Гана положението било сходно. Само двама ганайци разказват, че гласовете им ги подтикват към насилие. Цели 16 от всичките 20 пациенти в Гана твърдят, че гласовете, които чуват, са на богове или на духове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Апък ,мойта шизофрения ми говори,че такива свещеници дето се занимават с такива демонски сили са за лудницата.Мойте гласове ми говорят,че пак Танов щял да се връща в агенция Митници!Щял да прави реформи а моята шизофриния,която си я харесвам ми говори."Другарю,Танов Вас не ви ли освободиха от тази длъжност,че сега имате това нахалство да се върнете пак"Що ограбихте банки и разбихте българската икономика?Моите гласове така ми говорят!!
19
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
26-ти, тея мраксови отпадъци не се спират да ни мамят безочливо. Сигурно доктрината психиатрия е същата като онаа. Тва да си имаш армия, правеща ти пространство и сигурност, да имаш достатъчно пари и съответно време за най-различни занимания, възможности и ресурси да можеш да постигнеш обикновени за съвременния човек неща, това ли е болест? Ключари!
18
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе америка била болна.Много е болна-минималната заплата е към 3 бона български пари.Това да можеш да си плащаш сметките и да си купуваш храна е нещо напълно естествено-така и трябва да бъде.В БГ със доходи двойно над средните (1640 лв) можеш понякога да ходиш да ядеш в Макдоналдс.Но не мн често че е скъпо и парите не стигат сметки идват кредити .. Незнам кой е болният.Ние май много повече.
17
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статиите за психични болести винаги извеждат човешката нелепост на преден план. Описанието на позитивната симптоматика в Калифорния формира нагласата у читателя, че шизофренно болния е задължително рисков и опасен, а това задълбочава стигмата в обществото. Поне културно принадлежим към европейско-американската група преноса е неизбежен. Естествено, че има културни различия в преживяването на болестта, описани са преди стотина години. По-примитивните общества имат различни интерпретации.
16
11
 
48
 
! Отговори
д-р преди 9 години
Това изследване прекрасно доказва, че Америка е една болна страна и се нуждае от "лечение". Руснаците имат "Лекарството". Лекува бързо и задълго.
15
18
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Бойко Борисов гласовете му казват, че е велик а болня народ му вярва.
14
18
 
44
 
! Отговори
* преди 9 години
Тук, в България, най-често шизофрениците чуват речите на др.Тодор Живков от 5-я конкрес на БКП и Доклад за насоките на развитие на БКП (Априлска линия на Партията).
13
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук има един шизофреник който постаянно е преследван от някой или нещо-БЪМЗИ
12
9
 
37
 
! Отговори
бай Х преди 9 години
jЕкспертите вместо да се чудят могат просто да дойдат на предизборните изяви в Доганистан.
11
8
 
34
 
! Отговори
worlok преди 9 години
shom moga da vkaram chovek jivotno v lydnicata znachi sa besni dyhove demoni .ai sas zdrave i pravete dobro.
10
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Koe Mihaelche?
9
19
 
33
 
! Отговори
д-р Уотсън преди 9 години
Ха, чревния пролетарий като за втори ден във властта е решил да спретне капанче със статийка, на което да накацат лудите. Но той е разкрит! Разбира се, всяко служебно правителство е вярно на службата, което значи кратък рай за психотеатралните сили. И на доносническите армии. Това е най-страшното - те в момента могат да приберат всеки! Защото разполагат с властта. Значи психото е било инициатор и деец за протестите, добрало се до точно това означаващото служебно правителство! Ключова дума слугъ!
8
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подходът "Изграждане на лична връзка с гласа " ми харесва. Най- малкото , защото ако му се ядосаш- той ще се усили. Като малко дете в теб, на което крещиш. Един наш психолог помагаше на болните да установят доста добър контрол над болестта, йато ги караше да си съставят график за говорене с гласовете. Напр: "Днес в 17 часа ще тинеи обърна внимание на всички, но вие няма да ме безпокоите преди това. "
7
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Погрешно ги лекуват в клиники вместо да им се извърши екзорсцизъм тоест изгонване на злия дух " Пробвано е в миналото. Много пъти. Твърде малко от тях се подобряват от това.
6
14
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТАТИЯ КОМПРОМЕТИРАЩА БОКО ***,ВЪРНЕТЕ НА БОЛНИЯ НОЖИЦИТЕ
5
17
 
48
 
! Отговори
Тайна преди 9 години
Тайната истина е че това което чуват шизофрениците са гласове на истински същества. Това не са плодове на повреденото съзнание, починали близки - а са гласове на демони - падналите духове.
4
8
 
39
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
на мене лично са ми много по-интересни онези културни различия на тези, дето в главите им е пълна тишина. ти как мислиш?
3
8
 
45
 
! Отговори
искра преди 9 години
А как според теб се пише "придобий", ако не с Й, умнико?
2
11
 
41
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Anonimen 3, q obratno pri drugarkata po literatura! ;-)
1
26
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тулски и ти не си от най-грамотните с това "й" в "придобий" :)