В щата Сао Пауло назначават само девствени учителки

Женските организации изразиха възмущение от подобни изисквания
Обновена: 11 авг 2014 14:46 | 11 авг 2014 14:45, Елка Василева
35
В щата Сао Пауло назначават само девствени учителки
Снимка: архив, Reuters

В бразилския щат Сао Пауло щатна работа могат да получат само онези кандидатки за учителки, които удостоверят с медицинско, че са девствени, пише в. "Дейли мейл".

Чрез свидетелството бъдещите служителки в сферата на образованието в най-населения щат на Бразилия трябва също докажат, че са здрави и не боледуват от рак.

Женските организации в страната изявиха възмущението си от подобни изисквания, които нарушават личната свобода на кандидатките и тяхното човешко достойнство.

Според влезлите в сила изисквания от 2012 г. властите държели да назначават само здрави в медицинско отношение кадри, така че те да не отсъстват дълго по болест.

Но според местната активистка Ана Паула де Оливерия това е грубо нарушаване на правата на кандидатките. Подобна интимна информация те имат право да запазят за себе си, а не да я предоставят на работодателя. Според г-жа Оливерия споменатите изисквания от страна на властите нарушават и бразилската конституция, гарантираща човешкото достойнство и равните права на половете.

От отдела за човешки ресурси към щата Сао Пауло се защитиха, че техните указания били съобразени с препоръките на бразилското здравно министерство за наемане на държавни служители. И в други бразилски щати били в сила подобни изисквания.

Неотдавна шумен скандал избухна в щата Баия, когато възмутени кандидатки за полицейски постове довериха, че за да бъдат назначени, е трябвало да удостоверят, че са девствени.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Медицински документ? преди 9 години
Редно е да докажат, че не страдат от психични заболявания, а също и от заразни болести. Има логика да се проучва дали моралът им е добър, но това няма нищо общо с девствеността. Всички тези изисквания трябва да се отнасят и до мъжете кандидати за учители.Но мерките да не се отсъства дълго време от работа са нелогични. Нали всяка жена може да забременее? Това ще наложи тя да отсъства по-дълго време.Който държи учителките да са девствени, да прати детето си в училище, където преподават монахини
23
1
 
2
 
! Отговори
Зевзек преди 9 години
Е и като се праснат първата седмица ще се уволняваме ли?
22
1
 
4
 
! Отговори
Госпожата по Химия преди 9 години
Ох, как да се овладея, дори и през очилата като го погледна само Сашко от 10-ти Б клас и бельото ми става веднага за пране! А и той как ме гледа, май ще се наложи да му преподам малко частни уроци по органична химия у тях някой уикенд, когато майка му и татко му са на ранчото извън града. Брррр...
21
1
 
3
 
! Отговори
Клецолин Разпорников преди 9 години
Вие сте се объркали нещо. Мед. сестри, както и учителки са 100%-ови девственици по подразбиране!
20
4
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 9 години
Българките пък реват като Сибирска мечка:)
19
0
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Откъде ще намерят толкова девственици?То вярно,че е по документи,та всичко е в ръцете на докторите....
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименнаи добрее отзад в кафявото петно-десятката-имал съм такива случаи и туркинята реве,като КЕНАНСКАТА МЕЧКАААААААА
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
такова чудо девствена учителка няма .. та са най-палави ;)
16
1
 
7
 
! Отговори
Красен преди 9 години
До АнонименПрав си, съгласен съм с теб, но виж само как го възприемат вече покварените ни съграждани. Дават ти минуси на коментара, защото човешкото у тях отдавна го няма. Жалко...
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мая Манолова може да работи каквато си поиска в Бразилия.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 18Да върнем и инквизицията, викам аз? А? Та закостенялото ти съзнание да се почувства по-добре...
13
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изискването за девственост е за неомъжени. В католическа държава като бразилия е недопустимо да има *** в училищата. А като се омъжат-никой не им иска документ и тн. Изискването, за да се запаят семейните ценности е да не са *** преди брака. И В България трябва да има прегледи и за студентки дали са девствени или са ***. И ако е ***-да бъде гонена от университета. *** нямат място в университетите!
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** им работа. Определението девствен се използва за човек, който не е имал полови сношения.Та, питането ми е как точно могат да са сигурни, ами ако сношението е било по - така, алтернативно демек ?
11
3
 
25
 
! Отговори
Зиг преди 9 години
Какви *** бе? Вие луди ли сте, дето сте коментирали по този *** начин?!?! Майките ви *** ли са, като не са девствени?
10
2
 
21
 
! Отговори
Май само при Кадафи преди 9 години
девици можеха да служат като негова лична охрана, но по медиите тръгна информация, че тези момичета били използвани от диктатора и синовете му за съвсем други цели. Не знам каква е истината.Изискванията в Бразилия могат да бъдат оправдани само в едно отношение - да се представя медиц.свидетелство,че не са болни от заразни болести. Изискването за девственост е безумие - значи омъжени,вдовици и разведени да не работят.Има обаче смисъл да се проучва дали кандидатките са с добър морал,това е друго.
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България в педагогическите факутети са само от жени, и поддържат контакти само помежду си. Така-че проблем в България за подобно изискване няма-в педагогическите факултети са само девственици. Разпорени няма!
8
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в България трябва да назначават девственици за учителки. Никакви *** близо до децата
7
3
 
26
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Ехаа! Сигурно шефовете на регионалните инспекторати ще ги проверяват!
6
10
 
5
 
! Отговори
Toi преди 9 години
Taka po lesno ste proverjavat ucitelkite dali se perdashat s ucenicite!
5
16
 
12
 
! Отговори
пълен смях преди 9 години
Некои наши учителки припечелват на Морето като си вдигат краката!