На лагер в Артек - мечтата на всяко съветско дете

Разказът на момиче, лагерувало в култовия център
13 авг 2014 18:44,
65
На лагер в Артек - мечтата на всяко съветско дете
Снимка: Reuters

Мария Ким Еспеланд е професионален преводач на няколко езика – руски, български, норвежки, английски. Тя е едно от хилядите деца на Съветския съюз, имали честта да посетят международния детски лагер в Артек. Мария разказва за преживяното пред БиБиСи.

„Артек беше мечтата на всяко дете. Всички деца в СССР знаехме, че само най-добрите ще бъдат възнаградени с месец в него“, спомня си тя. Децата на комунистическия елит също са имали възможност да лагеруват в Артек и да се срещат с другите деца. „Вероятно нямахме много общо помежду си, но споделяхме опит“, разказва Мария.

За да отиде едно дете в Артек, е трябвало да има високи постижения в някоя област. Дните в лагера са били наситени със занимания, състезания и спорт. „Имаше колективна гордост, обичахме да пеем песните на Артек, които научавахме още първата седмица от престоя ни там. Слушахме ги и ги пеехме всеки ден“, разказва Мария.

Тя си спомня и за идеята за равенството. „Поне на думи цялото население на Съветския съюз беше равно. Ние трябваше да носим униформи в Артек, а децата от другите държави не трябваше. Те имаха свободата да избират. Това беше едно от нещата, което ме накара да се замисля“, спомня си тя.

Мария разказва, че всеки ден в лагера е имало задължителна политическа дискусия по определени теми. Тя разказва за комунистическите слогани, които е трябвало да повтарят. Мария твърди, че е била добро дете, тъй като е правила това, което възрастните са й казвали. „Сега, като се замисля как прекарвахме дните си там, когато мисля за политическите дискусии, аз разбирам, че това си беше промиване на мозъци“, допълва още тя.

Лагерът Артек се състои от 150 сгради с медицински центрове, училище, филмово студио, плувни басейни, стадион с капацитет от 7000 зрители. Заради топлия климат лагерът се използва целогодишно. 27 хил. деца са посещавали лагера годишно преди промените. В периода между 1925 г. и 1969 г. над 300 хил. деца са посетили Артек. Над 13 хил. са децата от държави извън СССР.

След 1991 г. престижът на лагера намалява, но все още си остава популярна лятна дестинация. Сред най-популярните личности, посетили лагера в Артек, са Леонид Брежнев, Фидел Кастро, Юрий Гагарин, Индира Ганди, Михаил Горбачов, Валентина Терешкова, Джани Родари и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: морелагеркримАртек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който искаше можеше да отиде на лагер. Цената за него беше достъпна за всеки. Там се създаваха нови приятелства, по цял ден се забавлявахме. Сегашните деца освен компютрите нямат никакъв контакт с връстници. Времената тогава за децата бяха в пъти по-добри. Сега дете, което няма късмет да има заможни родители страда, а това са повечето деца....В куба и северна корея все още съществуват такива лагери и щом толкова ти харесва прати децата си там.
50
3
 
3
 
! Отговори
Свидетел преди 9 години
Който искаше можеше да отиде на лагер. Цената за него беше достъпна за всеки. Там се създаваха нови приятелства, по цял ден се забавлявахме. Сегашните деца освен компютрите нямат никакъв контакт с връстници. Времената тогава за децата бяха в пъти по-добри. Сега дете, което няма късмет да има заможни родители страда, а това са повечето деца.
49
3
 
3
 
! Отговори
До jjj преди 9 години
Абе незнам кой е бил отритван завинаги, ама факт е, че тогава се правеха гадни неща.И разбира се на някои им се иска да не е било така, и те изкривяват в спомените едно време като го идеализират.Отделно комунистическата религия изкривява реалността до неузаваемост.
48
2
 
1
 
! Отговори
jjj преди 9 години
Анонимен 51 до 54Защо не си събра мисълта на едно място, а създаваш илюзията, че сте много. Прозира истината, че завиждаш на "изнасилените". Но тогава леворезбовите бяха отритвани завинаги.И спри с тези лъжи за храна и почивка. И ние сме ходили по лагери.Един съвет - внимавай. Омразата изкривява физиономията.
47
2
 
5
 
! Отговори
До жеко преди 9 години
Сега това нашето не е демокрация, а посткомунизъм.Има разлика.По времето на комунизма България нарастна с едва един милион. А на запад държавите удвоиха населението си. Както и България преди 1944 г. удвоява населението си след 1878 г.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Храната в лагерите беше отвратителна. Ако не си носиш пари да ядеш нещо нормално, си го закъсал.
45
4
 
5
 
! Отговори
жеко преди 9 години
пак почнахте спора комунизъм-демокрация , истината е че повечето хора в момента които имат имот са го предобили в последствие на злия комунизма, тогава хората правеха по минимум 2 деца и бяха щастливи, а във великата лъскава демокрация всички са нещастни , как става това
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На лагер по ремето на комунизма на море, отивате на плажа под строй и те пускат веднъж в морето за 5 мин. само да влезеш и толкоз. Печеш се като в Ада на плажа.
43
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На лагерите по времето на комунзма се правеха мамби, мажеха ти лицето с паста за зъби и като се събудиш си обезобразен, биеха се, имаше изнасилвания. Прехваления комунизъм.
42
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бил съм на лагер в България два пъти. Веднъж на море, веднъж на планина.По гнусни спомени от море и планина нямам.По времето на комунизма всичко беше безнаказано. Децата (защото тогава бяхме деца) вършеха всякакви ужаси по стаите и нищо. Който не е преживял тези гнусни времена да си мълчи.А ако на някоя "комунистка" и е харесвало да я изнасилват в лагерите, това е друг въпрос.
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какъв е смисъла от тази статия освен опит за ретро пропаганда на красивия запад и лошия соц.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да спомена, че статията не е писана от *** Василева. Сега кой ще плюете, глупави промити червени мозъци.?
39
0
 
1
 
! Отговори
до Веско преди 9 години
Не можеш да съдиш за другите по себе си. Това, че на теб ти липсва сиво вещество, си е изцяло твой проблем.
38
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До до 42Ей, ама ти много ги разбираш нещата. Ама явно без много мисъл!
37
1
 
0
 
! Отговори
до 42 преди 9 години
Ех, да имаше възможност да идеш там и да видиш... не е като на село и в СССР. Там НЯМА цензура, НЯМА недостиг на храни, НЯМА авторитарна диктатура и от десетина години са държавата с най-висок стандарт в света. Обаче къде ти *** да мисли за тия неща, нали първо трябва да се ходи на училище...ух...
36
7
 
3
 
! Отговори
без преди 9 години
Хаха а на запад и още повече в Норвегия мозъци не промиват. Ама никак. Вече всички са промити. Иначе на пръв поглед всичо е супер. Е свобода нямаш,ама за какво ти е.
35
12
 
18
 
! Отговори
читател преди 9 години
Русия - страната на победилия национал-социализъм, или по-просто фашизъм.При този режим промиването на мозъци е основно занятие.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
23, от негласуващите изведнъж ще искочи Хитлер. Въпрос на време:)
33
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз пък бях в Кранево, същото но на българска територия, много приятно беше, сега както и преди на запад го има същото, наричат го международни проекти за подрастващите, а без пропаганда живей на Луната.
32
5
 
12
 
! Отговори
демо крация преди 9 години
И сега е същото като мечта: ядене, пиене, секс. Само че го пишат Food & Drink и мълчат за секса.А за промивките на мозъци - и тогава са били открити, ясни и отвсякъде (книги, кино, театър, училище, улица). Същото е и сега, но с реклами, фукни и непоискани лъскави брошурки.