Експеримент разпалва „треска за злато“ на британски плаж

30 кюлчета злато са заровени в крайбрежието на Фолкстън
29 авг 2014 17:37, Десислава Попова
1
Експеримент разпалва „треска за злато“ на британски плаж
Снимка: Reuters

На плажа край Фолкстън в графство Кент във Великобритания започна “треска за злато“, след като в рамките на местния фестивал на изкуството германски концeптуалист обяви, че е заровил 30 златни кюлчета, които ще останат за намерилите ги, съобщи в. Independent.

Идеята е на концептуалиста Михаел Щорфер. Организаторите на триеналето във Фолстън са успели да запазят проекта в тайна до официалното му обявяване. Клеър Дохърти, директор на фирмата, изпълнила проекта, казва, че отначало помислила всичко за шега.

След това Щорфер обяснил замисъла си. "Става въпрос да се покаже реакцията на хората. Дали копаят заедно, или сами? Дали гледат отстрани, без да участват? Едновременно е забавно, но разкрива и желанието за забогатяване", разказва тя.

Щом се разпространи новината, а най-вече след края на прилива, брегът пред старото пристанище се изпълни с хора, търсещи кюлчетата на обща стойност 10 000 британски лири. Имаше и хора с оборудване, струващо над 2500 лири, които се надяваха то да им осигури предимство. Някои го бяха купили специално за случая.

Хората спореха къде е най-добре да се копае. Един от златотърсачите - Том Ботли, каза, че копае от 90 минути, но е намерил само една от металните шайби, заровени, за да заблуждават детекторите на метал.

"Не съм чул някой да е намерил нещо - каза той. - Хората обаче говорят за това, така че действа. Не очаквах тук да има толкова много хора".

Още новини от "Стил" четете в Investor.bg


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари