Учени разгадаха генетичните тайни на кафето

Кофеинът се харесва на опрашващите насекоми
3
Учени разгадаха генетичните тайни на кафето
Снимка: архив, Ройтерс

Кафето не само събужда и ободрява - напитката е стимулирала международен екип от учени да дешифрира генома й, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Геномът на кафето е сравнително типичен за растение и  съдържа около 25 500 гена, отговорни за различни протеини, обяснява еволюционният биолог Виктор Албърт от университета на Бъфало, САЩ, който заедно с екип от над 60 международни учени е разнищил генетичните тайни на кафето.

Оказва се обаче, че това, което кара хората да обичатободрителната напитка - кофеинът, е генетична приумица, различна от кофеина в шоколада или чая.

Албърт и колегите му са открили, че ензимите за кофеина в кафето са еволюирали независимо от тези в какаото и чая. Когато обаче е мутирало да съдържа кофеин - не само в зърната, но още повече в листата, за растението това се е оказало полезно.

Буболечките избягват да дъвчат листата на кафето, защото кофеинът не им допада, но за сметка на това алкалоидът се харесва на опрашващите насекоми като пчелите.

"Опрашващите насекоми се връщат отново и отново при кафето за още кофеин - точно както хората пият чашка след чашка от любимата напитка", казва Виктор Албърт.

"Естественият подбор, помогнал на кафето да отклонява вредителите, снабдявайки го с кофеин, се е оказал много благоприятен и за нас, хората. За съжаление обаче растението понастоящем е застрашено от епидемична напаст от насекоми, които не намират кофеина за отблъскващ", казва професорът по растителна геномика Джеф Дангъл от университета на Северна Каролина, който не е участвал в настоящото изследване.

Учените, декодирали генома на кафето, обаче се надяват, че той ще им помогне за създаването на по-устойчиви на суша, болести и вредители сортове, както и за подобряване на вкуса и нивата на кофеина в любимата напитка.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Генетикакафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще бръкнат и в генетиката на кафето и ще му подобрят вкуса !
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ai sega i kafeto 6a prei...t
1
1
 
20
 
! Отговори
Гад преди 9 години
Тъкмо си сърбам кафето ... без него не става, а и не вървят фасовете иначе :D