"Зеленият" остров на земята

Шотландски остров е първият, който ще разчита само на възобновяема енергия
13 сеп 2014 21:08, Красимир Ангелов
17

Снимка: Reuters

Зелената енергия добива все по-голяма популярност в света, а според мнозина специалисти в близките десетилетия тя ще се превърне в основния източник на електричество на планетата.

В света обаче вече има едно място, което на практика разчита почти изцяло на възобновяема енергия. Това е шотландският остров Ейг, където в момента между 85% и 95% от електричеството идва от слънцето, вятъра и водата. Целта е съвсем скоро това късче от Шотландия да стане първото място на Земята, което ще разчита единствено на възобновяема енергия.

Всъщност допреди няколко години малкият остров дори не е разполагал с електрическа мрежа. Днес обаче нещата са различни и на Ейг има мащабна система от фотоволтаични панели, хидроелектроцентрали и вятърни генератори.

Малкият остров на брега на Атлантическия океан е доста слабо населен, като според последното преброяване постоянните му жители са 83. Всички те обаче се надяват, че съвсем скоро тяхното място ще се превърне в туристическа атракция поне в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Solar-Power преди 9 години
Може може щом аз съм го направил от 2 години значи може .. стига да иска човек !И повтарям не е скъпо ! Щом може да си позволи българина калпав немски опел на 20 години за 3 бона значи може за тези пари да се оборудва соларно !
10
1
 
3
 
! Отговори
Solar-Power преди 9 години
До АнонименНе е много първоначалната инвестиция стига да проучиш добре нещата. Компаниите които продават горива спонсоритат антиреклама за тока от слънце и вятър, че е скъпо.Напротив не е скъпо, постижимо е от всеки средностатистически индивид в България.Може да си сложи панели на покрива и да набие шалтера на енергото !
9
1
 
3
 
! Отговори
Solar-Power преди 9 години
До Сиднито --- явно ти не си в час ! Аз отдавна съм с 4 панела, инвертор и 6 батерии. Захранвам:Хладилник 24 часа, пералня, съдомиялна, рутер, стационарен комп, 4 лаптопа, 3 телевизора, осветление. Микровълнова, кафемашина ... и плащам 7лв. ток на месец :)Явно ти все още си в допотопната ера въпреки,че си в Сидни. Време е да се върнеш тук където ти е мястото Сидни :)
8
0
 
5
 
! Отговори
така е,4 преди 9 години
ЕС това поиска от нашите политически мутри,ама те "не разбраха"!И се направиха на големи тарикати!До като не закачим по черниците едно 1000-2000 нашенски политически тарикатчета,ризите да им се белеят,и перчемите-ветреят,нещата няма да се оправят!Това е положението в милата ни татковина!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО пуснат ония(до бъмзита,ястреби,гурбетчийки) много бързо ще стане КАФЯВ
6
2
 
18
 
! Отговори
дебел депутат преди 9 години
незабавно да се бетонира като Слънчев бряг.
5
7
 
17
 
! Отговори
Информиран преди 9 години
До 5:Леко си заблуден - бума на ФТЦ беше точно по времето на Вожда Винету, не случайно неколкократно вдигаше тока и искаше пак да го няправи преди да го свалят с камъни...
4
2
 
19
 
! Отговори
прее...н преди 9 години
ЗАЩО НЕ НИ НАКАЧИХА ПО ПОКРИВИТЕ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ?!?!? ЗАЩОТО ИЗМАМНИЦИТЕ, МАРОДЕРИ, С ПЕТОЛЪЧКА НА ЧЕЛОТО ИСКАТ ХЕМ ЕВРОПАРИТЕ ДА ПРИЛАПАТ, ХЕМ ОТ НАС ПО 10 КОЖИ ДА ДЕРАТ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ/ ХАЙВЕР!!! ОТ КРАДЕНОТО, ТОЛКОВА ХАИР ДА ВИДЯТ!!!
3
0
 
16
 
! Отговори
Енергиино поробен преди 9 години
Е, ние ще сме вторите...Нашите политици, разни приближени до властта и др. подобни продължават да строят фотоволтаици и в същото време ни задължават да им купуваме енергията скъпо и прескъпо, един вид поробване. Ама аз не съм се съгласявал и не съм се подписвал никъде, като гарант, че ще им купувам скъпата енергия, е как да не се чувстваш поробоен...Като няма свободен енергиен пазар (умишлено) ни клатят както си искат...Очаквайте скоро левче/квт. ч. - слогана ще е "всичко по левче"...
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и ние сме самостоятелни
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска много първоначална инвестиция. Иначе нищо против!