Sotheby's отчете рекордни продажби на вино

Аукционната къща може да се похвали с продажбата на 114 бутилки Romanee-Conti за огромна сума
6 окт 2014 20:42, Елена Кирилова
0
Sotheby's отчете рекордни продажби на вино
Снимка: архив Ройтерс

Sotheby's продаде '“суперлот“ от 114 бутилки вино Romanee-Conti от Domaine de la Romanee-Conti за рекордните 12,6 млн. хонконгски долара (1,6 млн. щатски долара) по време на търг в Хонконг, предава Bloomberg.

Колекцията от вина от 1992 до 2010 г., включваща шест бутилките с червено вино пино ноар, вече е собственост на азиатски купувач, запазил анонимност.

Цената надмина предишния рекорд от аукцион на вина, поставен през 2006 г. Тогава Sotheby's продава 50 каси Chateau Mouton Rothschild от 1982 г. за 1,05 млн. долара в Ню Йорк, сочат данни на аукционната къща.

Партидата Romanee-Conti беше оценена предварително на между 12 млн. и 20 млн. хонконгски долара. Прогнозата изключва премията от купувача, представляваща 22,5% комисионна, която е включена в крайната цена.

Базираната в Ню Йорк аукционна къща продаде и 66 бутилки по 1,5 литра вино, създадено от бургундския производител Хенри Джейър. Вината са част от колекцията на основателя на Netscape Communication Джеймс Кларк.

Продажбите на виното са част от петдневния аукцион в Хонконг, в рамките на който се продава азиатско изкуство, китайски класически картини и керамика, часовници и бижута. Очаква се търгът да събере повече от 2,2 млрд. хонконгски долара.  

Още новини за пазара на вина можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: търговепазар на вино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари