Усилията над печката могат да ви докарат болести

Учени твърдят, че домашната храна не била толкова полезна
15 дек 2014 15:23,
49
Усилията над печката могат да ви докарат болести
Снимка: Архив Reuters

Домашната храна може да не е толкова здравословна. Американски учени установиха, че колкото повече време хората посвещават на готвенето, толкова по-голям е рискът за тях от сърдечносъдови заболявания, като високо кръвно и висок холестерол, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Тези, които не прекарват много време край кухненската печка, намаляват риска си от заболяване с повече от една трета. Една от причините за тези резултати е, че когато яденето е приготвено у дома, хората си сипват по-големи порции. Освен това напоследък готовите храни са по-здравословни и така намалява предимството на домашната кухня.

Изследването на учените от медицинския център на университета "Ръш" в Чикаго е обхванало над 2700 жени на възраст от 42 до 52 години. Те са проследени 14 години за пет маркера на метаболитния синдром - затлъстяване, мазнини в кръвта, холестерол, високо кръвно, кръвна захар. Високите показатели едновременно при три от тях се свързват с по-голяма опасност за сърдечносъдови заболявания.
 
Рискът от метаболитен синдром се увеличава с възрастта, но е по-голям при отделящите повече време за готвене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Макдоналдс е главният спонсор на групата хамерикански "учени"
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее изтормозеното, оглупяло и болно консуматорско общество! Колкото може да живее де :)
38
0
 
7
 
! Отговори
Онанимен преди 9 години
Значи няма храна, която да се готви в заведения за бързо хранене и да не е вредна. Най-малкото да започнем с хидрогенираните мазнини, с които е приготвена и които в къщи няма да използвате. И обратното - когато човек купува за вкъщи, се стреми за парите си да вземе най-доброто, т.е. съзнателно сам няма да си вземе ***. А такива ще яде навън до насита...
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво сравняват в тази статия? Това, че храната е дом. не означава, че е на % здравословна, както и храната приготвена навън не означава, че задължително е вредна.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За това сте по 200кг мааа.... американска.Не се знае прасе ли е човек ли е.Че и тука се научиха *** само да продават за храна бизнесмените от хранителната промишленост.Всичко е *** по магазините.Домати пвц,колбаси не се знае с какво са тъпкани иии каквото се сети човек.А за цените да не говорим.В Германия е по евтино
35
0
 
9
 
! Отговори
Jon преди 9 години
По *** статия не съм чел. Ако Джеми Оливър прочете статията направо ще се застреля в ефир.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то в Чикаго американците така знаят да готвят''домашна храна ''че да ти се приплаче ...ако изследването беше в южна франция разбирам ама от чикаго ...???/
33
0
 
19
 
! Отговори
той преди 9 години
Коя фирма за бързо хранене ви поръча тази статия?
32
0
 
22
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Прочетох коментарите и се радвам, че хората имат правилна позиция по въпроса и тя е различна от *** мнение, изказано по-горе в статията.
31
0
 
19
 
! Отговори
колибри преди 9 години
По-голяма глупост не бях чула и чела.Какво да очакваме в едно потребителско общество - за да купуваме *** рекламодателите и платените материали ни убеждават в какво ли не. И точно американците се убедили в нездравословната домашна храна - та те не знаят изобщо какво е това .
30
0
 
16
 
! Отговори
Мак Доналдски преди 9 години
Това на снимката е новогодишното меню на Макдоналдс
29
1
 
5
 
! Отговори
Мак Доналдски преди 9 години
А бе тия бургери от къде ги взимате бе. Аз много обичам бургери. Я дай един мазен и лоест насам. Ха-ха-ха-ха
28
0
 
25
 
! Отговори
Оруел преди 9 години
!00% от раковоболните са консумирали краставици; сл. краставиците предизвикват рак и трябва да бъдат забранени! Колко ви платиха от Макдоналдс и КФЧ, за да публикувате тези псевдонаучни глупости?
27
0
 
24
 
! Отговори
Баба Цоцолана преди 9 години
Не слушайте мазните американци. Това е платена статия.
26
0
 
25
 
! Отговори
user преди 9 години
Аз си ям бахура, шкембе чорбата и сочните пържоли пък нека да не е здравословно :)Яжте полезното KFC, McDonalds или мазните пици .... :)
25
0
 
24
 
! Отговори
Ara преди 9 години
Кой им плати на тези учени плати за тези *** изследвания. Готовата храна била по здравословна....... Хората измират от рак заради готовата здравословна храна.
24
0
 
13
 
! Отговори
234 преди 9 години
Извинявайте, ама каква е тази гадост на снимката? Филии, поляти с олио и затрупани с картофено пюре? Че кой готви и яде такива неща в къщи? Поне не се поднасят по този отвратителен начин... Снимката е тенденциозна!
23
0
 
12
 
! Отговори
жена преди 9 години
Моите мързеливи съседки и колежки разсъждават по същия начин. Когато сготвят мъжете им редовно преяждат и се оплакват.
22
0
 
19
 
! Отговори
Оруел преди 9 години
току-виж сложили акциз и на домашната храна-как така държавата/ЕС,или някой продоволствен монопол няма да ти иска стотинки за пържените филийки...Както върви,като нищо вечер из кварталите ще обикалят патрули с трениран нюх и кочан квитанции-охоо ти си пържеш незаконно картофи?! Или глей я тая отворена баба-пече недекларирана баница! След като ни посегнаха на домашната ракийка,на правото да си пием джина и да си пафкаме цигари,нищо не би ме учудило.
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз пък се гордея че никога не съм се завирал в дебилните заведения на макдоналдс.само един път съм пробвал от техните сандвичи-един приятел беше напълнил 1 плик,че си взех-нищо особено,а и курабиите на баба ми са по големи.маам си банички за закуска,и оставям ходенето по модните кей еф сита,макдоналдси и старбъкове на почитателките на новата МОЛ-култура,и селските парвенюта,които скатават касовите им бележки с месеци по джобовете,че да се фукат с тях.виж,някоя механа с мазни сачове си е друго!