Гъвкавото работно време спасява от недоспиване

Свободата да решаваш къде и кога да работиш подобрява личния живот
28 яну 2015 13:18,
8
Гъвкавото работно време спасява от недоспиване
Снимка: Архив Reuters

Учени от университета на Пенсилвания са установили, че гъвкавият работен график е спасение от недостига на сън и от проблеми със здравето, съобщи Zee News.

Не е тайна, че тежкият работен график провокира недоспиване, умора, води до намаляване на концентрацията на вниманието, на скоростта на обработка на информацията. Човек например може да не отчете правилно рисковете, а да се съсредоточи само върху евентуалните ползи.

Учените от университета на Пенсилвания са решили да проверят как могат да подобрят работната среда. Те са събрали група от 474 доброволци, от които 50% са били контролна група.

Специалистите са предложили на основната група по-гъвкав работен график, който е намалил конфликта между личния живот и работата. Работниците са получили възможност сами да решават кога и къде да се трудят. Въведени са били специални програми за подобряване на личния живот. Двете групи са работили еднакво количество часове.

След 6 месеца учените са изследвали доброволците. След една година е бил направен повторен анализ. Отчитано е било например колко добре и колко дълго са спели доброволците.

Оказало се, че режимът на сън при основната група значително се е подобрил. Средно те са спели с 8 минути повече на нощ. А това е правило близо 30 минути повече на седмица. На пръв поглед разликата не е голяма, но влиянието върху здравето е било поразително.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПриятелю, ако клечиш в офиса ти от сутрин до вечер и се чудиш кой сайт по напред да прочетеш през това време и ти става зле, че трябва да се прибереш вечер у вас и да слушаш на жена ти глупостите ти просто потвърждаваш теорията за мързела. И също не си незаменим на работното място, понеже 90% от българския народ може да прави точно това - да си топли столчето и да симулира дейност. Виж ако трябва да разчита на собствена мотивация и да постига резултати нещата се променят.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тайгатаСправил се е да създаде мързеливо племе готованци, които до ден днешен бутат страната назад.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2Зависи как е подреден животът ти.Ако имаш пари и може да си позволиш да ходиш на работа когато и колкото си поискаш и най-важното има кой да те гледа ,и да ти дава пари ако работодателят ти "гъвкаво" реши да хлопне кепенците щот е намерил некви китайци,индийци или *** да му бачкат за канче ориз някъде в третият свят то тогава е хакуна матата ако разбираш изразът.Ако обаче нещата зависят сериозно от това и не си маминото детенце с дебелата пачка ти тогава това променя всичко..
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам колко бона трябва да ми предлагат за да работя от 9 до 18 всеки ден и да си пропилявам времето. Дано скоро повече хора разберат, че този тип работно време е ненормално. Освен ако не си някакъв мързел, който просто гледа да не си е у тях, като киселите лелки по канцелариите няма начин да ти харесва такъв тип работа.
1
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 9 години
Ех защо тука никой дори не говори за това. А какво пречи да ходиш на работа от 10 до 4 задължинелно, а останалото до 8 часа по избор преди или след това? Всички ще са доволни.