Звезден рожденик: Татяна Лолова

Вижте любопитни факти от живота и кариерата на голямата актриса
Обновена: 10 фев 2015 18:57 | 10 фев 2015 07:06, Красимир Ангелов
25

Снимка: Булфото

На днешния 10 февруари рожден ден празнува голямата българска актриса Татяна Лолова. Тя е родена през 1934 г. в София.

Висшето си образование завършва във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Кариерата й започва през 1955 г. в русенския театър. В края на следващата година, на 26 декември, тя става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричен театър, където се превръща в една от най-големите му звезди.

През 1978 тя временно напуска Сатирата и се премества в театър „София”, за да играе драматични роли. И тук появата й на сцената се увенчава с успех. По-късно играе и на сцената на театър „199“.

В киното се снима в над 25 филма, като сред най-известните са „Петимата от Моби Дик“, „Щурец в ухото“, „Топло“, „Бон шанс, инспекторе“, „Опасен чар“, „Последната годеница на принца“, „След края на света“, „Сбогом, мамо“.

Любопитни факти за Татяна Лолова:

Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител.

Във ВИТИЗ е състудентка с още някои от големите български актьори - Ицхак Финци, Григор Вачков, Емилия Радева, Никола Анастасов, Досьо Досев и Леда Тасева.

Самата актриса още от началото на кариерата си мечтае да играе драматични роли, но още от първи курс всички забелязват комедийния й талант, с който тя се превръща в звезда в родните театър и кино.

Татяна Лолова има редица театрални награди, а през 2007 година получи „Аскеер“ за цялостно творчество

В последните години Татяна Лолова блести и от малкия екран с ролите си в сериалите „Английския съсед“ и „Домашен арест“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Петър Хубеков преди 9 години
Татяна произхожда от един от най-големите родове на възрожденското селце Медвен - родното село на Захарий Стоянов. Един от най-известните филми с нейно участие е "13-тата годеница на принца" (а не както е посочено в статията "Последната годеница на принца"!).
17
2
 
2
 
! Отговори
До j's on my fe преди 9 години
Всички пият от малки чашки вишновката като се карат на жената с таблата,че не е подготвила някое по-хубаво питие за майсторите /джин,уиски пр./ и й казват : Какви са тези икономии!!,след като майсторите отказаха да пият вишновка, идва Татяна Лолова в ролята на съседката от кооперацията, тази,която държи таблата с вишновката й казва - Много е хубава,домашна е! , Лолова грабна шишето с вишновката и изпи половината вишновка и казва : Доомашна е, но те са със Шевролет! От филма "Топло" Хахаха
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последното ,което може да се каже за Татяна Лолова е ,че е дете на комунизма.Освен голяма актриса е и лъчезарна ,енергична и с хлапашка визия.Изобщо готина.Да е жива и здрава ,и с присъщия си младежки чар.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Татянчето ! От нея лъха винаги на оптимизъм и те зарежда с положителна енергия за добри неща !!! Честито !!!
14
8
 
2
 
! Отговори
читател преди 9 години
Директно за музея на соцреализма, при онзи паметник от НДК.
13
16
 
6
 
! Отговори
гаожюя преди 9 години
Стига с това голяма актриса била! Преиграва почти винаги, както и повечето, които са учили в "надфиз"(витиз). За театъра това може и да не е голям проблем, но за киното е просто смешно. А това, че не трябва да критикуваме по-успели от нас - и чалга певиците са по-успели от нас, но не мисля да ги идолизирам.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жива и здрава да е.
11
3
 
6
 
! Отговори
Един от народа преди 9 години
До j's on my feetСкъпи "j's on my feet", не се чуди на "минусите"! Народът знае на какво да се смее, както и да преценява акъла на другите!
10
1
 
8
 
! Отговори
Ивженеро преди 9 години
До АнонименА, ти защо не спечели Оскар в Америка, та сега да си на яслата за която си мечтаеш? Нали си много "умен", а тия в Америка пасат трева!
9
14
 
3
 
! Отговори
j's on my feet преди 9 години
Народе, 'дето си ми нацъкал десетки минуси на коментара ми ..... цитирайте ми ( 3 ) смешни фрази, от които сте паднали от смях на тази Лолова ??? Хайде да Ви видя като я подкрепяте.Вече мисленето и хумора е на много по-високо ниво.А не само като видите някой артист и от умиление,че участва в един от малкото български филми да се прехласвате по него,преди още да е казал каквото и да било.Никой вече не се смее на:"Гледам Иванов гол.Обличай се,иначе в затвора" (изречено от Калоянчев) !!!
8
3
 
12
 
! Отговори
Инженеро преди 9 години
До АнонименКултурата на хората е ограничена, а простотията - безгранична! Простакът, който не е постигнал нищо в живота си, не може да претърпи успехите на тези, които го превъзхождат хилядократно по ум, образование и талант! Скрий се в дупката си и не замърсявай околната среда с вонята, която разнасяш!
7
4
 
17
 
! Отговори
Инженеро преди 9 години
Честит Рожден Ден, Татяна! Да си жива и здрава, да раздаваш на хората твоя ненадминат хумор и ведър оптимизъм!
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жива и здрава да е! Само като я видя тази жена и започвам да се смея! Невероятен талант!!!
5
1
 
27
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Честит рожден ден, желая на Татяна Лолова здраве и да ни радва още дълги години с присъствието си на сцената и екрана! Филмът не се казва "Последната годеница на принца", а "13-тата годеница на принца".
4
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZIAL GIVOT SI BESHE NA DARGAVNA IASLA,OSOBENNO SLED KATO SPECELI OSKAR V AMERIKA.TAZI NIAMA NIKAKVI DANNI ZA AKTRISA DORI ZA MAHLENSKI TEATAR
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви хубави, усмихнати и спокойни хора ! Няма да ги видиш вече по улиците и залите.Татяна е просто невероятна и се запази като такава.
2
45
 
4
 
! Отговори
j's on my feet преди 9 години
И кое й е уникалното на тази ??? Още от младини си е грозна, апък като включи в действие и противния си глас , направо превключвам канала ! Сега в "Домашен арест" пак се мисли за голямата звезда,ама с 5 клиширани фрази звезда не се става ! В Германия и техния хумор щеше да е много вървежна !
1
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уникална--да е жива и здрава,още дълги години......................