Звезден рожденик: Валентино Роси на 36

Вижте любопитни факти от кариерата на известния мотоциклетист
16 фев 2015 07:10, Красимир Ангелов
8

Снимка: Reuters

На днешния 16 февруари своя рожден ден празнува един от най-великите състезатели в света на  мотоциклетизма – италианецът Валентино Роси. „Доктора“, както е прозвището на Роси, е роден през 1979 година в малкото градче Урбино.

Едва 17-годишен Роси започва да се състезава в Grand Prix сериите за отбора на Априля в клас до 125 кубически сантиметра, а само година по-късно става шампион. Веднага след това се мести в по-горния клас, където първия сезон завършва на втора позиция в шампионата, а през втория си сезон – 1999 година, вече ликува с титлата.

Веднага след това през 2000 година той преминава в "кралския клас" и само след година става Световен шампион с Хонда. В следващите години той се утвърждава като най-голямата звезда в света на две колела.

Любопитни факти за Валентино Роси:

Неговият баща Грациано Роси също е състезател по мотоциклетизъм, като се състезава 6 сезона от 1977 до 1982 година.

Любимият му номер е 46 и той кара само с него, което се превърна в негова запазена марка

Валентино е спечелил 9 световни титли в Moto GP в своята кариера.

Роси е на първо място по победи в клас Мото GP в историята със своите 82 триумфа в този клас.

Общо в своята кариера той има 108 победи, с което се нарежда на второ място във вечната ранглиста след Джакомо Агостини, който има 122.

През 2006 година Валентино Роси подкара и болид от Формула 1, като направи тестове с болид на Ферари. Тогава се появиха и слухове, че той може да смени мотоциклетизма с Формула 1. Това обаче така и не се случи. По-късно той се пробва и в Световния рали шампионат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Marquez преди 9 години
Никой не му е виновен на Роси,че се луташе между Дукати и Ямаха ! Великите състезатели са били и ще бъдат в *** с тиквените гуми - Репсол Хонда !!! Майкъл Дуън,Кейси Стоунър ( ако не се бе отказал,щеше да стават луди състезания ),Марк Маркес сега ..... а повечето титли са му били в слаба конкуренция.Кога му е последната титла ??? Защо сега не стане световен ??? Защото си пази здравето и го е шубе.А Маркес е луд и ще е луд и на 45 !!! Репсол Хонда завинаги на върха !!!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доктора е най великия на две колела а съм гледал състезатели като Уейн Рейни ,Кевин Шванц ,Мик Дуан
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям пич! Да е жив и здрав! Още помня след мача на световното Италия-Франция, Матераци и главата на Зидан, та още помня Роси как като спечели поредната си победа, съблече екипа и се прибра в бокса с фланелка с надпис за Матераци, Италия и като заигравка към Зидан и Франция. Франция тогава беше много посърнала. Голям майстор, голям пич и в живота. Само Джакомо Агустини му е някаква конкуренция в историята на Мото ГП, като освен победите си правеше и моторите сам. Да е жив и здрав!
2
0
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Да е жив и здрав "Магарето" и да е свободолюбив като всеки Водолей!
1
16
 
1
 
! Отговори
Moto GP преди 9 години
Марк Маркес е много по-добър от Роси ! Докато стане на 36 ще го е задминал по победи ! Роси не е нищо особенно.Маркес е много по-опасен.Натиска,шмугва се в невъзможни коридори покрай съперниците.Дано се опази от контузии и да мачка !