Фестивалът Марди Гра - зрелище и колорит

Хиляди дефилираха с костюми по улиците на Ню Орлиънс
18 фев 2015 12:07, Александър Попов
6

Снимка: Reuters

Над 4000 души се включиха в традиционния фестивал Марди Гра в американската столица на джаза - Ню Орлиънс, познат и като "най-веселия и безгрижен град на САЩ".

Процесия от повече от 120 декорирани автомобилни платформи, хора с най-различни маскарадни костюми, музикални състави, танцови групи, оркестри, живи кукли се придвижиха по улиците на града, като пищното зрелище бе наблюдавано от хиляди граждани и туристи.

"Марди гра" в превод от френски означава "блажен вторник".

Този празник, който често наричат католическите Заговезни, винаги се отбелязва в последния вторник преди началото на католическите Велики пости, предшестващи Великден.

По традиция карнавалът беше открит от представителите на племето Зулу, облечени в рокли от палмови листа. По петите им ги следваше огромна подвижна платформа с надпис "Крал". С нея тържествено се придвижваха кралят и кралицата на празника, които всяка година се избират сред местните жители.

Кралят бе приветстван лично от кмета на града, който му предаде властта и му благодари, че покровителства Ню Орлиънс.

Във всички костюми тази година присъстваха трите основни цвята на Марди гра - зелен, виолетов и златист. Те символизират вярата, справедливостта и властта.

От днес, тъй-наречената Пепелна сряда, започват строгите католически пости, а от шумното веселие в Ню Орлиънс няма да остане и следа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Ню ОрлиънсМарди Гра
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората могат да се забавляват истински и го правят! А за България явно вече няма надежда - достатъчно е да прочетеш поредните жлъчни коментари на нереализирани и недооценени "гении".
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер! Кога ще го въведат и в България да го празнуваме?
3
0
 
2
 
! Отговори
Марди Гра преди 9 години
По Nat Geo има поредица "Измамни градове",водещия се внедрява в престъпни организации или разкрива схемите им.Точно на този фестивал беше снимал за играта "Разъл Дазъл".Която с две думи се състои в игра на руска рулетка с огромен *** с бухалка,който те заплашва постоянно и ти говори,че си нищожество.И беше дал бая тлъста сума на една жена само за да го заведе в мазето при този ***.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалка халтура и кич
1
3
 
7
 
! Отговори
Boris преди 9 години
Ако ви е интересно за Марди Гра и Джаза гледайте сериала на HBO - Treme,доста добър е!