Звезден рожденик: Доктор Дре на 50

Вижте любопитни факти от живота на легендарния рапър
Обновена: 18 фев 2015 08:57 | 18 фев 2015 07:10, Красимир Ангелов
23

Снимка: Reuters

На днешния 18 февруари своя половинвековен юбилей празнува една от легендите на хип-хопа в света - Доктор Дре. Роден през 1965 година в Лос Анджелис, Андре Ромъл Янг се превръща в най-богатия рапър днес. По данни от края на 2014 година неговото състояние е около 600 млн. долара.

Неговата кариера започна в средата на 80-те, а през 1987 година той издава първия си албум заедно с Ice Cube. Дре е бил част и от рап групата N.W.A, който по-късно напуска.

По-късно през 1992 година Доктор Дре основава компанията Death Row Records. Там се запознава с друга хип-хоп легенда - Snoop Dog и двамата започват да работят заедно. През 1992 г. излиза дебютният албум на Dr. Dre "The Chronic".

Големият пробив на  Доктор Дре като продуцент обаче става в края на XX век, когато той открива и налага бъдещата суперзвезда Еминем. Наред с него Доктор Дре става откривател и продуцент на едни от най-големите рап звезди в днешно време като 50 Cent, Бъста Раймс и Ийв.

Любопитни факти за Доктор Дре:

Започва да се нарича с псевдонима Dr., защото в началото пее с докторска маска, а Dre идва от първото му име – Андре.

Негов доведен брат е друг известен хип-хоп изпълнител - Warren G.

През 2001 г. става първият продуцент, който получава награда "Грами". Освен това той има още 5 спечели „Грами“ в различни категории

Според списание Форбс Доктор Дре е най-богатият рапър в света за 2014, след като измества от първото място Пъф Деди.

Известният рапър се снима и в киното. Участва във филмите Set It Off (1996), The Wash (2001), Training Day (2001) и други.

Вторият му син Андре Ромел Янг-младши умира на 23 август 2008 г. на 20 години от свръхдоза хеорин. Доктор Дре има още трима синове и една дъщеря от няколко връзки.

През 2008 година той започва да разпространява и своя марка слушалки, която днес е една от най-продаваните в света.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма и журналисти вече само копи пейст машинки.. ама дори и това не правят както трябва.. много над 600 млн е състоянието му.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз харесвам Dr.Lynyrd Skynyrd
18
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама вие сериозно ли, и филми с *** ли гледате, е не, не е истина, те в Америка само черните си ги гледат!
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дре е НАЙ-големия. колкото и много лични хитове да има, на да пъти повече хитове е продуцент.Жив и здрав да е и да продължава да продуцира!Рапа по времето на 2Pac, Dre, Ice cube и Нуториъз беше наистина много хубав, но сега е още по-хубав.Сега има Rick Ross, Mike will made it, Wiz khalifа, 2 Chainz и много други, които доказват, че Рапа търпи развитие и то към по-добро. Поздрав за всички фенове на музиката с парчето 2 Chainz - No Lie (Explicit) ft. Drake.
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по какво е доктор тоя кюнец, по кене-и ли?!
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че само Beats by Dre го продадоха за 3млрд долара на Apple. Статията май наистина е много стара.
14
0
 
7
 
! Отговори
Да посмятаме преди 9 години
И още нещо да Ви кажа :Може мнозина да мразят черната музика,да я определят за провокираща насилие,подтикваща към престъпления,но има много песни,които са направени единствено и само за забавление на хората.Да,не всички разбират английски и какво се пее.Но в тези песни няма омраза.Не бива да се поставят под един общ знаменател.Всеки сам избира кои точно песни да слуша.Има и доста от т.н. еднодневки,които разбиват.
13
0
 
12
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Я кенефчо (сидни) бил тук. А аз пьк го тьрся из по сериозните теми. Как е кенефчо настрои ли каналите на плазмата?
12
3
 
21
 
! Отговори
Да посмятаме преди 9 години
600 милиона може да са били преди 10 години.Да не говорим,че 2003 година 50 сент изгря на световната сцена и помете всичко живо.После бандата му G-Unit , линията за кецове и дрехи,филми,стана мениджър в бокса .... парите на рапърите са в пъти над тези 600 милиона.Дре има култови парчета,които ще се слушат и след 20-30 години.Той бе от онези,които правят музика от сърце,с любов.Също както DMX, 2pac, Ludacris, Busta Rhymes , Missy Elliot, Fugees ...и много други ! Жив и здрав,Дре ! Респект !
11
0
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Който е бил на концерти на Др. Дре знае, че е наистина един от най-великите рапъри ЕВЪР! Слагам го заедно до ТуПак, Снуп Догги Дог, Бъста, Еминем и др. Е...тези тук не могат да се мерят с Ванила Айс де.. :ДП.С> Сидни, ти си бавно развиващ се индивид. Неграмотен ***!
10
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Красиви години за хората на 33-34+Тогава имаше страхотна музика и в БГ се живееше все още добре що годе------------Ама ти май си изключителен ***, и то на средна възраст :) Живеело се що годе добре - кога при хиперинфлацията при Виденов или при Лукановата зима, а може би при Беров и Попов? Най-гладните години в България бяха 90-те, кое му беше що-годе доброто? Най-добрите години за България са след 98-*** та до днес, и покупателна способност, и стандарт и пазар на стоки.
9
2
 
10
 
! Отговори
до синди преди 9 години
синди столипиново от другата страна ли е *** берачке на джилязу
8
12
 
1
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
до 6,говорех за ***, а не за другата страна на планетата където съм аз хихихи
7
0
 
3
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
До НякойТи си неграмотен. Отивай на училище.
6
0
 
15
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
До от Др.Сидни Ав$тралиИ от теб със сигурност изглежда по добре ;)
5
17
 
7
 
! Отговори
от Др.Сидни Ав$трали преди 9 години
може да е на 50 ама изглежда по прилично от половината 26 годишни *** хахаха
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво сте коментирали,но каква е тази дума "милиЯрди"?!? Неграмотна *** , за всичко дава мнение....
3
3
 
7
 
! Отговори
YavorDr. преди 9 години
... i slushalkte ne sa za doctors! :):) ... Statiata ezle: propusnali ste 2PAC...
2
3
 
50
 
! Отговори
доктор оф боли преди 9 години
мноого голем е д-р дре.разцвета на кариерите на всички по-горе изброени са и най-състоятелните години на миналия и нчалото на този век.Красиви години за хората на 33-34+Тогава имаше страхотна музика и в БГ се живееше все още добре що годе.От десетина години всичко се првърна в шит.Нито музика нито живот остана
1
5
 
27
 
! Отговори
Някой преди 9 години
***, журналисти!! Dr.Dre продаде марката си слушалки - beat by dre за 3 милиярда долара. Личното му състояние, според спусание Форбс, се оценява на 3.8 милиярда долара за януари 2015.