Звезден рожденик: Йордан Йовчев на 42

Вижте интересни факти от кариерата на големия ни шампион
24 фев 2015 07:09, Красимир Ангелов
28

Снимка: Reuters

На днешния 24 февруари рожден ден празнува легендата в българската спортна гимнастика Йордан Йовчев. Той е роден през 1973 година в Пловдив и е възпитаник на спортното училище в града.

С годините Йордан Йовчев се превръща в най-успешния български гимнастик. В кариерата си той има четири олимпийски медала — един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003.

От декември 2008 е председател на българската федерация по спортна гимнастика, а през март 2013 година заема поста заместник-министър на младежта и спорта в служебното правителство на Марин Райков. Той остава на този пост и по време на мандата на министър Мариана Георгиева.

Ето няколко любопитни факта от живота и кариерата на Йордан Йовчев:

Женен е, като със съпругата си имат син – Джордан.

След Олимпиадата в Атланта през 1996 година остава да живее в САЩ, където се подготвя. Йовчев на няколко пъти отказва предложения да се състезава за американците.

Участва на шест поредни Олимпиади от Барселона 1992 до Лондон 2012 г. Така той влиза в историята като първия гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта.

Йордан Йовчев 2 пъти е избиран за Спортист №1 на България – 2001 и 2003 година. През 2003 година е избран и за най-добър спортист на Балканите.

Йордан Йовчев e избран за №1 в конкурса "Мъж на годината 2004".

През февруари 2013 година президентът Росен Плевнелиев го удостои с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" I степен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
16
 
! Отговори
митничаря преди 9 години
Голям ръководител-щом и Индия ни победи наскоро,нямащо велик българин
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧРД Да е жив и здрав на Джордан баща му !
24
1
 
16
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До Анонимен 22"Не знам защо не правите разликата-рожден ден има спортиста или човека? "Безспорно е голям спортист, може би добър човек, но като председател на федерацията по гимнастика се провали. Щом се явява на олимпиада на 40 години, явно не си е свършил работата!
23
0
 
15
 
! Отговори
Горан преди 9 години
Е, то това си е Йордан...
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големия българин Йовчев, който си кръстил сина -Джордан.Ноу комънт.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам защо не правите разликата-рожден ден има спортиста или човека? Щото и Стоичков и Чичовото и Лечков бяха страхотни футболисти. Но ги видяхме като хора колко струват. Така че-тези които нищо не знаят за човека Йовчев- поне да слагат минуси, когато някой ги"светва",за да не са толкова наивни
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zdrave i chtaste i mnogo krasivi momenti velik chovek, samo napred chestit rochden den
19
6
 
19
 
! Отговори
Бирата преди 9 години
Малодушен е! - много ефтино се продаде !
18
27
 
19
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Овчев си беше просто един самозванец. Като взе второ място орева орталъка ,че са го прецакали съдиите. Истината бе ,че по милост го пуснаха тоя старец. Е вече го гледам се е сасухрил като шушулка и се е свил като рибарски... Посредствен спортист.
17
0
 
34
 
! Отговори
8 преди 9 години
НЕ ГО ПОЗНАВАМ КАТО ЧОВЕК,НО КАТО СПОРТИСТ Е ВЕЛИК И В МОМЕНТА МАЙ ГОВОРИМ ЗА СПОРТИСА .ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ!
16
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възхитителен българин!
15
0
 
33
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
жив здрав и все така корав !
14
0
 
33
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ...
13
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито Данчо- да си жив и здрав! :)Жалко да ти стане просто като четеш какви *** плуят този изключително скромен и заслужил българин...
12
23
 
17
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Че и тая ли *** мина покрай известните? Дали скоро ще може да се върти на бастуня ? Много е прехвален тоя за спортист. Само парите го блазниха и да се появи и хвали по ТВто.
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит рожден ден! Хейтъри и лузъри винаги ще има. Със сигурност е успял да стопли сърцата на повечето българи през тези трудни и гладни години на прехода. Честит рожден ден, шампионе!
10
27
 
19
 
! Отговори
роналд преди 9 години
Като гимнастик Йовчев несъмнено беше страхотен! Но като човек....Само си спомнете как се хилеше, когато онова недоразумение мин. на спорта Мариана Иванова обясняваше някакви прототии. Но си трайкаше, зашото си взимаше заплатка и цокаше от министерството разни субсидии, програми и прочие. Ако беше ЧОВЕК-трябваше да тропне и да й извика -ей, ква си ти ***! Но предпочете да си мишкува. След което духна към Америка, като и той напълни гушката. Така че- не го величайте толкова -като човек- е нула!
9
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, ние сме били отвратително племе. Даже се намери и тук някакъв *** да оплюе великия Данчо Йовчев! Срам! Не заслужаваме такива спортисти.
8
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоо 4-ти, какво значение има каква заплата изкарва Йовчев, бе? В България да не би да стана милионер? Стана, но духовно в сърцата на всички българи с постиженията си за България. Обаче това ти няма как да го разбереш, защото за теб най-важното на този свят е материалното. ***!
7
4
 
47
 
! Отговори
Велик преди 9 години
Йордан е Велик да е жив и здрав и много щастлив.Българите никога няма да бъдете уважавани по света защото дори самите себе си не уважавате! Благодарност българина няма към никого каквото и да направят за него. Най-умеем да гледаме в паницата на другия и да му търсим грешките, но никога да не се поглеждаме себе си. Примирете се че не заслужавате ужажение с нищо, трябва много да работи човек за да получи уважение и признание, а ако си българин два пъти повече и то не за българи!