"Без будилник": Добринище – където три планини се сливат в едно

Планина, природа, минерални води - все "добри неща"
Обновена: 16 мар 2015 11:04 | 13 мар 2015 15:30,
8

Снимка: Dnes.bg

В "Без Будилник" днес отново ще пътуваме, този път до Добринище - идеално място за зимни спортове. Да видим все пак и положителната страна на всичкия този сняг, който се изваля. А ако не сте по тази част, не забравяйте банските - в града има много минерални извори.

Добринище е малко слънчево градче с богата история и красива природа. Заобиколено е от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Прекрасно място както за зимна почивка, така и за летни разходки. Място, където ще намерите достъпно настаняване, добро отношение и уютни кръчми.

И понеже сме в сезона на зимните спортове, ще ви разкажем първо за предимствата на курорта през студените месеци.

Разстоянието от София до Добринище е около 150 км и се взема с кола за около 2 часа. Градчето се намира на 6 км от Банско. Въпреки че големият ни зимен курорт е в такава непосредствена близост, Добринище пак се "пука по шевовете" през зимните месеци заради по-достъпните цени за настаняване и лифт карти. Кой не би предпочел този осезаемо по-евтин вариант?

В повечето хотели и къщи за гости се предлагат няколкодневни пакети, включващи нощувки, закуски, вечери, че и лифт карти за пистата, която се вие под връх "Безбог". Някои хотели предлагат и трансфери до пистите и по този начин улесняват туристите без коли или тези, на които не им се шофират 11-те километра до хижа "Гоце Делчев", където е началната станция на лифта. И всичко това в порядъка на 100-150 лв. за няколкодневно ски приключение.

Къде е уловката? Лифтът е поостарял с времето и се движи бавно спрямо по-модерните съоръжения в големите ни курорти. Също така няма оръдия за изкуствен сняг и се разчита изцяло на естествена снежна покривка. Но поне тази година не можем да се оплачем от липсата й.

Пистата, която се вие под връх "Безбог", е идеална за начинаещи скиори и бордисти. Има по-полегати участъци, както и по-стръмни, които осигуряват разнообразни условия за различни упражнения на новобранците.

Освен току-що прохождащи в зимните спортове, по пистата на "Безбог" могат да се видят и "професионалисти". Любителите на фрийрайда проправят пъртини в неотъпкания сняг на горите и правят трикове под лифта - има много подходящи места за скокове и различни каскади, които забавляват хората, които се возят отгоре. Но ако не познавате гората и не сте достатъчно напреднали с управлението на дъските, не тръгвайте - опасно е.

Храната прави борбата, както се казва, тъй че не може само да се карат ски, трябва и да се яде. Най-вкусният обяд ще намерите в хижа "Безбог". Една проста боб чорба или леща може да ви се стори най-апетитното нещо на света. В хижата винаги ще ви посрещнат добре и ще ви настанят уютно.

"Обяд като дойде, едвам смогваме. Има много работа", разказва жена от хижата и отново се залавя за работа, защото прииждат нови и нови клиенти.

Хижата е строена през 70-те години. Преди нея е имало стара хижа, която обаче е била отнесена от лавина през 1971 г. За щастие пострадали не е имало, защото хижарят е бил в Добринище. Постройката обаче е била отнесена до основи. През лятото все още могат да се видят останки в езерото, което е до хижата.

И за името на връх "Безбог" се разказват най-различни истории. Според една от легендите в подножието на върха по турско време е станало жестоко клане на български моми, които перяли платната си в езерото. Тогава хората казали "Тук няма Бог" и оттам дошло името на върха.

Друга легенда пък е свързана с бог Перун. Според нея той имал хубава дъщеря, която живеела край Самодивските езера, но в съседния циркус живеел бог Бес, който решил да грабне хубавицата. Брат й Дженгал научил за намеренията му и го подгонил, докато накрая не го настигнал на връх "Безбог". Там го убил и го затрупал с камъни - камарата, която се намира на върха, създава точно такова впечатление.

Добринище не е примамливо само за скиори и сноубордисти. Почитателите на планинските преходи могат да се насладят на множеството туристически маршрути в Пирин. Много от тях тръгват тъкмо от хижа "Безбог". Един от най-предпочитаните маршрути е до уникалното Тевно езеро.

"Намираме се в централен Пирин. Оттук можеш да стигнеш навсякъде. До Мелник може да отидеш", разказва жител на Добринище, който приема целогодишно туристи в къщата си за гости.

По думите му летният сезон противно на очакваното дори е по-силен от зимния. Оказва се, че много туристи предпочитат да си отдъхнат в планината и да се спасят от жегата в града през горещите месеци. А и откритият басейн в града с минерална вода набира все по-голяма популярност.

Освен с невероятната природа, Добринище е известно и с 17-те си минерални извора с температура от 30°-43°. По течението на Добринищка река се намира басейнът с минерална вода – “Римското банче”. Добринище е уникално и с единствената в България градина за еделвайси.

Местните жители разказват и за старото име на града. Преди селището се е казвало "Добринища". Причината – хората идвали и казвали: "Тук има планини, гори, минерални води – все "добри неща", и така тръгнало името на градчето. По времето на социализма обаче името било променено на Добринище.

Банско и Добринище са преки конкуренти за вниманието на туристите. Съревнованието им обаче не е само на ниво туризъм - има и исторически спорове. Един от тях е за рождението на Паисий Хилендарски. Според местните авторът на "История славянобългарска" е родом от Добринище и после се е преместил в Банско, но не е бил роден там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
джаволчето преди 9 години
Стара планаина, Странжда сакар и планината Беласица се сливат в Добринище!!!
6
2
 
6
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Това е пример за една безсмислена статия. Дума не казахте за това,че Банско от години пречи на развитието на Добринище, както и че тази "полегата" писта е най-дългата в България. Все пак като тръгнете да правите реклама изберете силните страни на курорта.
5
1
 
2
 
! Отговори
sorry преди 9 години
Банско плачат за втори кабинков лифт,ама реалността е друга.
4
1
 
4
 
! Отговори
Ot USA преди 9 години
Bravo za statiata!!!!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Това е хубава статия, дайте повече такива! България е много богата и красива страна! Просто не се възползваме както трябва от това...
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добринище е супер ! Нямаше опашка на лифта, чудесна храна в прочуния им ресторант, настанихме се в Баня-топли минерални басейни,посетихме Храма в Добърско с чудатата иконаИисус в" ракета " ,ядохме и прясна пастърва-табелката е реална. , а Банско?- май подминахме табелата
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе готина статия, ама си мисля че Добринище е доста далеч от Рила планина !!!