Луната била като кромид лук

Китайска мисия за пръв път я изследва в дълбочина
14 мар 2015 14:46, Александър Попов
28
Луната била като кромид лук
Снимка: Reuters, архив

Китайският луноход "Нефритен заек" откри с радара си поне девет слоя под повърхността на естествения спътник на нашата планета, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Това доказва, че Луната има по-сложна история. Учените предполагат, че слоевете се дължат на потоци лава, между които се е натрупал реголит - лунен грунт, образуван от обветрянето на скалите и камъните.

Космическият апарат "Чанъе-3" кацна на Луната през декември 2013 г. и освободи лунохода "Юйту", или "Нефритен заек", който да изследва независимо района. След като измина на зигзаг 114 м, "Юйту" спря до сравнително млад кратер в района Mare Imbrium.

В сравнение с площадките за кацане на мисиите "Аполо" от 1969 г. до 1972 г. и другите райони, посетени от съветски апарати, северозападният район на Mare Ibrium е по-млад и със сложна структура под повърхността, каза ръководителят на изследването Лун Сяо от Китайския университет по геонауки в Ухан.

Ранните резултати от анализите показват, че лава е изпълнила басейна поне пет пъти, като е образувала слоеве базалтова скала на дълбочина около 400 м. Възможно е на по-голяма дълбочина да има и други слоеве, образувани от вулканични изригвания.

Китайската мисия е първата, която изследва Луната в дълбочина. Мисиите "Аполо" можеха да вземат проба само от 3 м надолу.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: луна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Аве... преди 9 години
Изумително е как водопроводчици, общи работници и магзинери се превръщат в астрономи, биоинженери, физици, политолози, лекари и тн. след като влязат в dnes.bg.
18
1
 
3
 
! Отговори
До 24-ти преди 9 години
Не само че е верно, а верно и че много хора ВЯРВАТ В ТАЗИ ЛЪЖА, повторена милиард пъти. Как ще е имало кацане с един и същи модул, който първо лети с главата към Луната, после на съответната височина СЕ ОБРЪЩА И КАЦА С КРАКА НА Луната? Това нещо и до ден днешен НЯМА КОЙ ДА НАПРАВИ. А вярващите в кацането да излязат на улицата си и да видят КЪДЕ ЩЕ СВЪРШИ ХОРИЗОНТА, после да се загледат в снимките от "кацането" и да сравнят къде е хоризонта на Луната, която има диаметър над 2000 км! И да мислят!!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бедна ушанкаВерно?
16
4
 
4
 
! Отговори
бедна ушанка преди 9 години
Цели 6 пъти американците инсценираха кацане на Луната, проверете сами в Youtube!
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците тотално загубиха битката в космоса, само едно не може да се отрече-правят великолепни ракетни двигатели. Някой да знае от къде мога да поръчам ?
14
5
 
2
 
! Отговори
19-ти!? преди 9 години
Ако има някой загубен батювата, това си ти, а не аз. Никой никъде не е бил, нито на Луната, нито на Марс, а за кацане на кометата,!? изобщо да не говорим. Пак си помисли върху написаното ивиж какво има на дадените линкове. А ако знаеш смисъла на думата конспирация какво означава, няма да я пишеш изобщо! Не знам на тебе дали ти става хубаво като вярваш на пропагандната машина и лъжите и. А защо го правиш, това си е твоя работа. Явно толкова ти е акъла момче!
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не кацайте там където са кацали американците, че ще станете свидетели на най- голямата измама правена някога. :)
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 9-тиТвърде си загубен моето момче. Много конспирации четеш. И на луната кацнаха, и на Марс си обикаля марсохода им, а ти си вярвай на когото искаш. То на различните хора им става хубаво от различни неща...
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До знайкоМоже и да намери на Амстронг ...ната и ...нята, в едни торби ги е оставил човека! Само чеее....!?! много, ама много по-късно се направи космическа тоалетна. Там в условията на 1/6 гравитация Амстронг го направи без тази тоалетна. Пионер, молодец! Това може да се види на theconspiracyzone.podcastpeople/posts/27709
10
8
 
6
 
! Отговори
До 9-ти преди 9 години
"САЩ са на Марс!" - верно? Пич, знаеш ли колко е диаметъра на Марс? А разбираш ли от перспектива? Никакъв Curiosity няма на Марс, както и човек не е кацал на Луната. Ако си любознателен и искаш да научиш повече трябва да видиш оригиналните снимки за НЕКАЦАНЕТО НА ЛУНАТА - apolloarchive/apollo_gallery.html Гледай батювата и не пеше групости!
9
3
 
5
 
! Отговори
знайко преди 9 години
що не е намерил на армстронг ботуша?
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако кажат, че има железо на луната, всичкото ром че емигрира там.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 2Провери в някой изкупвателен пункс за скраб в Б-я. Там може да го е предал инициятивен "брат ром"
6
0
 
9
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Трите свръхсили отдавна са си разпределили Луната и никой не каца на чуждите автогари ........................................Ние още не можем да определим кой слой ще издържи след като *** изсекат всичко !
5
3
 
4
 
! Отговори
Ненко преди 9 години
До до 6 Русия преди доста години БЯХА първа космическа сила !!!
4
9
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Китайците са десетилетия назад от руснаците в космическите технологии. Не знам дали ти е известно, но в момента Русия е първа космическа сила.
3
3
 
13
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Ти остави стъпката на Армстронг, наскоро НАСА съобщи, че знамето, което са забили... ами няма го там.
2
5
 
12
 
! Отговори
ui преди 9 години
Скоро ще открият и отдавна действаща база на нацистка Германия.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щом Луната е лук, то сигурно Млечния път е боб във вселенската тенджера