Пийнеш винце, пийнеш две и с махмурлука е добре

Учени разработиха вино, от което не боли глава
18 мар 2015 14:14, Александър Попов
5
Пийнеш винце, пийнеш две и с махмурлука е добре
Снимка: Reuters, архив

Добра новина долетя отвъд Окена за всички любители на виното. Всеки е чел за здравословното въздействие на виното в умерени дози, но има и хора, които без една чаша могат, но с една само - не.

Е, те би трябвало да са най-радостни, тъй като американски учени са създали вино, което не причинява махмурлук, пише в. "Дейли експрес".

И тъй като не всичко може да бъде само хубаво, новината е придружена с изричното уточнение, че в разработката е използвана генномодифицирана съставка.

Учени от университета на Илинойс са модифицирали масово използваните в производство на вино и бира дрожди Saccharomyces cerevisiae. Специалистите обясняват, че модифицираните дрожди съществено подобряват питателната стойност на виното, като същевременно допринасят за премахването на неприятното сутрешно усещане след прекаляване с любимата напитка предната вечер.

Дрождите могат да бъдат клонирани, за да се стимулира малолактичната ферментация, която прави виното пивко. В същото време по този начин се предотвратява неправилната ферментация, предизвикваща отделянето на токсични вторични продукти, които могат да причинят махмурлук.

Създаването на специалното вино е станало възможно благодарение на "геномен нож".

"Продуктите, чието производство включва ферментация - вино, бира и хляб, се правят с полиплоидни щамове дрожди. Това означава, че те съдържат многобройни копия на гени в генома. Досега беше трудно да се прилага генно инженерство в полиплоидни щамове, тъй като ако бъде променен ген в едно копие на генома, непроменено копие го коригира. Благодарение на новата система обаче ще можем да увеличим добрите качества на продукта и да отстраним лошите", пишат учените в сп. "Applied and Environmental Microbiology".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
Хах преди Русия и САЩ се надпреварваха за космоса, а днес за това кой пръв ще създаде безвреден алкохол.
4
0
 
5
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
цар киро продал рецептата на учените :D
3
0
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ако от едно вино те боли глава или стомах,значи е менте!Винаги съм си пил по една каничка(1.2 л) мерло от моето си и главоболие не е имало!С ракията само от грозде-също.А тия да си пият ГМО-то!
2
0
 
3
 
! Отговори
Бай Коста преди 9 години
Такова вино има отдавна, казва се сухо. Почти всеки мъж на средна възраст знае как се прави.
1
0
 
9
 
! Отговори
Ивайло преди 9 години
Ами пийте си го вие тогава... Все още голяма част от българския народ има достъп до нехимическо домашно вино от грозде...