Ди Каприо прави екокурорт на острова си край Белиз

Комплексът отваря през 2018-а
5 апр 2015 12:58,
8
Ди Каприо прави екокурорт на острова си край Белиз
Леонардо ди Каприо Снимка: архив, Getty Images

Холивудският актьор Леонардо ди Каприо изгражда екокурорт на острова си край бреговете на малката централноамериканска държава Белиз. Това разказва самият той в интервю за в. "Ню Йорк таймс".

Ди Каприо, който е много запален по дайвинга, попада за пръв път в Белиз през 2005 година. "Веднага се влюбих в тази уникална страна с удивително разнообразен подводен свят, с втора по големина в света система от коралови рифове и древни храмове на маите", разказва актьорът.

Много скоро Ди Каприо купува за сумата от 1,75 милиона долара необитаемия остров Блекадор Кайе, чиято площ възлиза на 42 хектара. От международното летище, разположено в гр. Белиз, до острова може да се стигне с лодка за 45 минути. А от най-близкия курортен град Сан Педро - за 15 минути.

Актьорът ще изгражда екокурорта заедно с нюйоркския предприемач Пол Сциала, а също с екип от дизайнери, учени, инженери и ландшафтни архитекти. Ди Каприо пояснява, че целта му не е просто да създаде луксозен курорт, но и да възстанови острова, който навремето силно е пострадал от прекомерния риболов и от изсичането на мангровите гори. Екосистемата на Блекадор Кайе е нарушена от белизките рибари, които в продължение на столетия са го използвали като временна спирка по пътя си към съседно Мексико.

Предвидено е комплексът на Ди Каприо да бъде открит през 2018 година. На острова ще има 68 вили, които ще се дават под наем, а също 48 частни къщи. Те ще могат да бъдат купувани за суми от 5 до 15 милиона долара.

По замисъла на актьора вилите ще бъдат изградени на издигната над водата голяма платформа, под която ще бъдат създадени изкуствен риф и укрития за риби. Около 45 процента от територията на острова ще бъде обявена за резерват. Гостите на курорта своевременно ще бъдат информирани за някои забрани. На Блекадор Кайе например няма да е позволено използването и внасянето на пластмасови бутилки. Освен това всички пристигащи ще трябва да преминат през специален "екотренинг".

Ди Каприо отдавна участва в различни екологични програми. През 2013 г. например той дари 3 милиона долара за увеличаване на популацията на тигрите в Непал. Миналата година отпусна подобна сума за обществената организация "Оушеана" /Oceana/, която се занимава със защита на океаните, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Раяна и другите скъпи лелки ще му вземат здравето:-)
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ди Каприо, който е много запален по дайвинга,"А не можеше ли просто да напишете , че е запален по гмуркането или българския е прекалено сложен за вас?
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пернишки ***
2
1
 
5
 
! Отговори
депутатин преди 9 години
толкова пари откраднах от комисионни и обществени поръчки че смятам да си купя 2 вили - една за мен и една за дъщерята. Зимата съм там а лятото у бг да наглеждам бизнесо.
1
2
 
11
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Браво на Лео!