Клъцни тук, срежи там – първите пациенти с мозъчни операции

Откриха страховити снимки в подземието на университет
27 май 2015 18:40,
18

Снимка: Yale University

В продължение на десетилетия студентите от университета Йейл не са подозирали какви страховити находки има в подземието на престижното учебно заведение, пише британският "Дейли мейл".

Там в слабо осветена стая могат да се видят стотици мозъци, потопени във формалдехид. Но в стаята има и още по-завладяваща находка – колекция от хиляди снимки, показващи най-ранните пациенти на съвременната мозъчна хирургия.

Снимките са на пациенти на доктор Харви Къшинг, пионер в неврохирургията. Кадрите заедно с мозъците остават в университета след смъртта на Къшинг през 1939 г. Целта на университета е дигитализация на всичките 10 хиляди снимки.

Личностите зад снимките обаче остават неизвестни. "Това са пациенти, обгрижвани от д-р Харви Къшинг между 1900 г. до 1930 г. Всичките са диагностицирани с тумори", разказва Тери Дейгради, координатор на проекта по дигитализацията.

"Тъй като снимките са част от информацията по случаите, затова и имената на хората не са ясни, но в момента се прави повторно събиране на информацията, а в някои случаи ще се изследват и мозъка, и отстранения тумор", обяснява Дейгради.

В колекцията има и снимки на бебета с подути черепи, пациенти с огромни белези, позиращи пред камерата с вдигната дясна ръка. Лекарите по това време са били убедени, че по вдигнатите ръце могат да се определи здравословния статус на пациента.

В колекцията на д-р Къшинг е и мозъка на известна фигура от миналото – генерал-майор Леонард Ууд, лекар и приятел на Теодор Рузвелт. В началото на миналия век той страдал от чести припадъци, е след няколко години усетил и нарастваща бучка на главата си.

През 1910 г. д-р Къшинг отстранява голямо доброкачествено образувание – менингиом, а Ууд е излекуван от гърчовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.