Клъцни тук, срежи там – първите пациенти с мозъчни операции

Откриха страховити снимки в подземието на университет
27 май 2015 18:40,
18

Снимка: Yale University

В продължение на десетилетия студентите от университета Йейл не са подозирали какви страховити находки има в подземието на престижното учебно заведение, пише британският "Дейли мейл".

Там в слабо осветена стая могат да се видят стотици мозъци, потопени във формалдехид. Но в стаята има и още по-завладяваща находка – колекция от хиляди снимки, показващи най-ранните пациенти на съвременната мозъчна хирургия.

Снимките са на пациенти на доктор Харви Къшинг, пионер в неврохирургията. Кадрите заедно с мозъците остават в университета след смъртта на Къшинг през 1939 г. Целта на университета е дигитализация на всичките 10 хиляди снимки.

Личностите зад снимките обаче остават неизвестни. "Това са пациенти, обгрижвани от д-р Харви Къшинг между 1900 г. до 1930 г. Всичките са диагностицирани с тумори", разказва Тери Дейгради, координатор на проекта по дигитализацията.

"Тъй като снимките са част от информацията по случаите, затова и имената на хората не са ясни, но в момента се прави повторно събиране на информацията, а в някои случаи ще се изследват и мозъка, и отстранения тумор", обяснява Дейгради.

В колекцията има и снимки на бебета с подути черепи, пациенти с огромни белези, позиращи пред камерата с вдигната дясна ръка. Лекарите по това време са били убедени, че по вдигнатите ръце могат да се определи здравословния статус на пациента.

В колекцията на д-р Къшинг е и мозъка на известна фигура от миналото – генерал-майор Леонард Ууд, лекар и приятел на Теодор Рузвелт. В началото на миналия век той страдал от чести припадъци, е след няколко години усетил и нарастваща бучка на главата си.

През 1910 г. д-р Къшинг отстранява голямо доброкачествено образувание – менингиом, а Ууд е излекуван от гърчовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой знае колко от тези на снимките са били опитни зайчета, без нищо да им няма.
11
3
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Такива чутовни глупости си написал, че няма до къде.Лимона не бил кисел, а основен?!?! А содата защо трябва да е сода каустик, че да е основа??Невероятно неграмотни хора. Смятат, че като смесват сода с лимон ще се лекуват от рак, вярват че ги пръскат от самолети (нали следи оставят по небето), илюминати, ХАРП и какво ли не. Деградация пълна.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за капацитетаМай ти си изтървал доста от часовете в училище!
9
10
 
4
 
! Отговори
за капацитета преди 8 години
До Анонимен - Толкова ли не сте учили в даскалото какво се случва...ти толкова ли не знаеш, че лимонът е с +pH, т.е. основен. А "содата" е натриев бикарбонат, не е сода каустик.
8
9
 
8
 
! Отговори
До 3 и 6 преди 8 години
Тогава нека си поговорим за съвременната медицина и успеваемостта и да лекува рак. Знаете ли какъв и процента на излекувани чрез химио и лъчетерапия? Изключително малък. Или може би е по-точно да се каже че смъртността предизвикана от тия варварски методи е огромна но никъде няма да намерите такава статистика. Това което е написал номер 2 за содата и лимона е един от многото прости и естествени методи.
7
1
 
9
 
! Отговори
75 преди 8 години
Аматьори.Мозъчните операции в България отдавна са масови,обхвана ли са почти цялото население.
6
0
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Забравяш венозното инжектиране на витамин С в количества, 10 000 пъти по-големи от нужното и ходенето по врачки и екстрасенси. Доказано е по-евтино, виж, за резултатите никой нищо не казва..... Май няма оцелели доволни "клиенти" (не мога да се навия да е да кажа пациент)...
5
1
 
8
 
! Отговори
Дъ Бест преди 8 години
Аз оцет и сода пия като ме пререже стомаха и хукна на пожар към "двете нули"
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам нищо ужасно, това са просто медицински снимки. Поне са се опитвали да ги лекуват с нивото, на което е била медицината тогава. Не са снимки от концентрационен лагер, че да го има цялото това ахкане и охкане.
3
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Верно ли има толкова прости хора, дето слагат плюсове на втория, рецептата за лимон и сода?! Толкова ли не сте учили в даскалото какво се случва като смесите киселина и основа.
2
36
 
18
 
! Отговори
ан преди 8 години
Комбинацията от лимон и сода за хляб се оказа, че има по-голям успех в процеса на умъртвяване на раковите клетки, отколкото химиотерапията, за да бъдем точни около 10,000 пъти по-силно действие! Защо това се пази като тайна от нас? Ами, няма печалба, ако всички са здрави. Милиарди трупа медицинската индустрия годишно. Всичко, което трябва да направите е да смесите две супени лъжици лимон с половин супена лъжица сода за хляб!
1
3
 
39
 
! Отговори
Burg преди 8 години
Въпреки страданието на тези хора, както и неясният мотив да публикуват снимките им, на петъчният парламентарен контрол гледаме много по фрапиращи случаи. Остава ни едното успокоение, че никога няма да видим стъкленица с мозъка на нашенски функционер.