Полет над Червената църква. Историята в кадри

Един от най-забележителните храмове у нас
10

Снимка: Impact Press Group

Червената църква край Перущица е един от най-забележителните архитектурни шедьоври в Европа от периода V – VI век. Храмът се е казвал "Света Богородица", но в наше време е известен като Червената църква заради типичните римски тухли и розов хоросан, от които е изграден.

Археолози се обединяват около тезата, че Червената църква край Перущица е била изградена при управлението на император Анастасий I, в края на V или началото на VI век .

Предполага се, че в миналото храмът е бил известен с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждаване на христовата вяра по тези земи. Мястото, на което е изградена, е много внимателно подбрано - построена е в близост до старо езическо светилище, близо до важния византийски град Филипопол (днешен Пловдив) и до най-важните пътища от Тракия за Бяло море, както и от Константинопол за Западна Европа.

Червената църква е била богато украсена, като подът ѝ е бил покрит с мозайка, а стените до определена височина са били облицовани с мраморни плочи, над които имало стенописи. Специалистите смятат, че откритите два пласта стенописи са изработени между VI и XI век.

Днес са запазени отделни стени и части от купола. През периода 2010-2013 е реализиран проект за укрепване, консервация и достъп до нея. Екип на Impact Press Group засне от високо красивата Червена църква край Перущица.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
По-добре да не я възтановяват на 100%, че ще се изгуби автентичността, както стана с редица крепости. Много добре изглежда - красива църква е била /особено за времето си/!
6
3
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Е как - Лили Иванова е имала концерт там - сигурно го има на dvd някъде. Да видят нашите тъпи археолози как е изглеждала църквата и как траките са жулели вино. Малко бетонец ще излеят, Светлин Русев ще викнат оригинълдъ да реставрира стенописите по чертежи на Ванга.
5
1
 
4
 
! Отговори
До Георги преди 5 години
До Георги

Абе Георги, как да ги възстановят,като това е храм, разрушен преди стотици години и никой не знае как е изглеждал! По твоята логика трябва да построим с бетон и итонг още едно безумие, което ще съсипе археологическата и историческата стойност на църквата.
За тебе това старинна църква от 5-6 век ли ще е?
4
1
 
0
 
! Отговори
danie преди 5 години
до к1 Записки от Атлантида или разгаданите мистерии Ранд Флем-Ат Колин Уилсън
3
0
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Конкретно за тази църква - тя е върху тракийско светилище, което се е намирало в самото селище - тогаващната Перестица. По простата причина, че тогава коритото на реката е минавало оттам. По-късно със смяната на населението - селището се отдръпва малко по-на юг - буквално 2 км. Т.е. сегашната Перущица. Малкото места, където все още правят истински мавруд. Старата черква, клането през Априлското въстание, черешево топче. Има история. И вино! Сега на старото място са лозя и други насаждения.
2
5
 
6
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Защо не ги възтановяват на 100%, не мога да разбера?
1
0
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Някои да, други - не!