Предизвикателствата пред дроновете в небето

Машинките набират популярност, но у нас няма ясна регулация
Обновена: 12 юни 2015 16:43 | 12 юни 2015 16:30,
27
Предизвикателствата пред дроновете в небето

Дроновете са един от най-бързо развиващите се сегменти на хай тек пазара. Те стават все по-атрактивни както за законодателите, така и за бизнеса, посочиха в ефира на Bulgaria On Air предприемачът Юлиан Маслянков и водещият на предаването "Авиошоу" Александър Богоявленски.

В последните години с развитието на изчислителната техника, дроновете получиха своята автономност, което им позволява да летят свободно, обясни Юлиан Маслянков.

Могат ли обаче дроновете да бъдат ползвани със злонамерени цели и да се превърнат в пречка за авиоиндустрията. Според експерти все още не е ясно какви ще са всички възможни приложения на дроновете занапред.

"Един микродрон може да представлява потенциална опасност по много показатели. Като започнем от безопасността на полетите, проблемът специално в България е, че няма точно определена регулация, все още не сме стигнали дотам. В същото време напредването на технологиите е толкова бързо, че има нужда не само от спешно регулиране на целия този проблем, а и от перманентни промени на това законодателство и регулации", обясни Александър Богоявленски.

Основното приложение, което дроновете имат в момента, е видеонаблюдението, което може да намери широко приложение в редица области като земеделие или застраховане. Важен момент е обаче как ще бъде ползвана информацията, събрана с безпилотните летателни устройства.

Регулативният проблем е доста сериозен, защото устройствата са с най-различни размери. Съществуват дори нанодронове, които се събират в шепата ни, на определена височина не може да ги видите, но те могат да създадат проблеми. Ако се случи това, което Амазон иска да направи - да доставя чрез дронове, ще настане хаос в небето! Ще виждаме повече дронове, отколкото птици, завърши Богоявленски.

Въпросът с урегулирането на летателните режими на дроновете може да бъде подпомогнато от правилата, които ще наложи самата индустрия, занимаваща се с производството и приложението им - допълниха експертите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
Такива хора са в телевизиите само в България. Този умник показваше дрон по малък от гълъб и обясняваше за проблема, който може да причини на самолет. Пълен ***. Самолетните турбини се тестват като хвърлят срешу тях замразени пилета пъти по тежки от това дронче. Абе БГ есперт, страшно!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се забранят тези дронове. Я си представете ***-син кмета закарал нещо младо на закътано място и една такава джаджа го изтипоса в тубата. Уважението на народа отива на кино. Не така не може. Закон трябва
17
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател той преди 8 години
1. Ако някой има достъп до пластичен или друг експлозив и има намерение да думне някой, мислиш ли, че някакъв вид закон или регулация ще го спре?2. Все още не разбрах КАК мислите да го въведете този контрол над радио-управляемите играчки и колко ще е ефективен?3. Да използваш дрона за камикадзе е най-скъпият начин да убиеш някой и супер лесно може да се контрира със заглушители. Дори по-филмите го няма това. Има къде къде по прости и сигурни методи.
16
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Както текущата законодателна практика показва, чака се някой да окичи дрон с пластичен експлозив и последващо омазване на пезажа. Чак тогава, след дежурното вайкане се сяда да се прави закон....
15
0
 
7
 
! Отговори
Трагично е да преди 8 години
Дете ***, което ще качи дрона на височината на снишен самолет? Десетки килограмова дрона, която носи газова бутилка засилена на максимална скорост? Добре да допуснем, че започнат да носят газови бутилки напред назад. Как мислиш да въведеш контрол? Колко бюджет ще отиде за това? Дали повече животи ще спасиш с *** си сценарии вместо тези пари и енергия да отидат за пътната ни инфраструктура и да намалим жертвите по пътищата, които са ежедневие. Закони за дрони ще ми правят те. Смешници.
14
1
 
3
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Много са яки дрончетата. Купих си едно от Чайна за 90 кинта. Красота. *** не го карам. Седи и прашасва у нас.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като ги набарат терористите, ще дойде и регулацията!
12
1
 
0
 
! Отговори
преди 8 години
In October 2008, theOECDcompared countries where more than 50% of offers have bit/data caps. Australia is one of four countries of the 13 with caps where 100% of plan options had download caps and it ranked fourth in average download limit size (27 GB)Тва ти е бил технологичния напредък през 2008, същото инфо намерих и за 2011-а. Ходи да фъргаш бумеранги и не се изказвай неподготвен.
11
3
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 8 години
Кажи ми за един случай в световен мащаб на влязъл дрон в самолетен двигател? За птиците знам, но дроните и самолетите летят на съвсем различни височини, а на летището е достатъчно да се забрани в радиус километър (толкова им е обхвата на дистанционните управления) да се влиза (а то така или иначе е забранено). В крайна сметка ще сложат заглушители за радиоуправляеми играчки и готово. Имаш ли си идея колко ресурс ще се хвърли за контрола на тези играчки, заради сценария - ако влезе в двигателя?
10
0
 
10
 
! Отговори
преди 8 години
С тия нови технологии, време е до осъвременим и езика си. Например "фани *** за дрона" е къде по-свежо от традиционния си вариант.
9
1
 
9
 
! Отговори
Хора без работа преди 8 години
"Един микродрон може да представлява потенциална опасност по много показатели. Като започнем от безопасността на полетите..."И как по-точно? Да не би да има вероятност да се сблъска със самолет и да го свали? Защо въобще се занимават с глупости! Има толкова неща да оправяме по закона, за да си стегнем държавицата, а те ще ми правят закони за играчки, защото можели да бъдат "опасни" на базата на изключително плоска логика. Жалка история.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за това нещо трябва сериозно законодателство относно неговата употреба.не бих му простил ,ако ми жужи над къщата и някой се опитва да снима
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казвам ви, видя ли такова нещо да хвърчи около личното ми пространство, а то се простира до там, до където мога да стигна с помощта на науката и техниката, свалям го с кеф. После може и дронаджията да преслушам и да му поизтупам шлифера с карате у бъбреците :)
6
2
 
8
 
! Отговори
...и рибар съм преди 8 години
да, както някои от прежде коментиралите казват, явно скоро ще бъде открит ловният сезон за дронове. И кой с каквото може тръгва на лов - с камъни, прашки, флоберки, пушкала... :))
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахаа и аз ще си купя пушка
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия луди ли са с тия въртящи се перки.отделно колко гадости могат да се направят със едно такова летящо носещо торбичка сода каустик.или мощна пиратка.и кой ще е отговорен после-дронът?
3
1
 
21
 
! Отговори
Bullseye преди 8 години
Мдааа, въздухарката пак ще влиза в употреба.По птички никога не съм стрелял, но виж дроновете са си друго нещо.
2
2
 
12
 
! Отговори
а преди 8 години
има ,с чифтето на дяда -тъкмо малко тренировка да си направя
1
4
 
20
 
! Отговори
123 преди 8 години
Някой хора говорят като каруцарите през 18XX когато за първи път почват да се виждат коли по улиците. Техническия прогрес не може го спреш.