Висим най-много пред телевизора от всички в ЕС

72% от българите са и пред екрана, и онлайн
Обновена: 1 юли 2015 19:50 | 1 юли 2015 18:51, Виктория Тошкова
43
Висим най-много пред телевизора от всички в ЕС
Снимка: Reuters, архив

Според данни от тазгодишното проучване на Samsung Electronics за взаимодействието на хората с технологиите българите средно гледат най-много телевизия в сравнение с всички останали европейци – 4 часа и 8 минути на ден.

Проучването на Samsung Techonomic Index 2015 се базира на онлайн изследване на 18 xил. респондента на възраст над 16 г. в 18 европейски държави и разкрива навиците и поведението на хората при използване на редица електроуреди и устройства.

Изследването показва, че финансовите средства, които потребителите влагат за дигитално образование, растат все повече. На месец домакинствата харчат най-много за образователни материали (19,40 лв.) и книги (15,18 лв.) отколкото за игри (14,83 лв.) и сваляне на филми и музика.

Освен това около 79% използват образователно съдържание на мобилните си устройства докато 65% са тези, които ползват игри или приложения за забавление. За разлика от Европа обаче, където само един на всеки петима потребители плаща за дигитални книги, списания и други, в България един на всеки четирима българи се възползва от тази възможност.

Според проучването през последната една година се наблюдава значително увеличение на потреблението на мобилен 4G и употребата на свързан с интернет хардуер като смарт телевизори и таблети. Забележително е, че българите явно са много по-свързани помежду си, тъй като 91,6% от анкетираните отговарят, че използват социални мрежи докато този процент средно за Европа е 74,5%.

Българите все повече търсят информация онлайн, когато имат нужда от допълнителна такава или просто се интересуват от нови неща. Около 72% от българите редовно гледат онлайн телевизия, филми или видео съдържание докато при европейците този процент е едва 54%.

Въпреки това обаче телевизията остава предпочитаният избор у дома, като измества дори ползването на компютри. Според данните на ден гледаме телевизия по около 4 ч. и 8 мин. докато ползваме лаптопи само около 3 ч. и 44 мин. Освен това половината българи използват мобилното си устройство – телефон, таблет, или пък лаптоп, за да гледат телевизия докато пътуват.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 8 години
ЩОТО ТЪЙ МИИЙЙЙЙ КЕФФФФ
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хаджаба защо?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основно пускам Телевизора като дават Турските Новини на Първа Егати Кефапрааа си Бир Кафе с Каймак и Щтракам с БроеницатаВъпреки че най Обичам да СЛУШАМ ПРЕДАВАНИЯТА ЗА ХОРА СЪС УВРЕДЕН СЛУХ ПЪК И ОТКАК ОСЛЕПЯХ СИ ПРЕМЕСТИХ ТЕЛЕВИЗОРА В СПАЛНЯТА ДА МОГА ДА ГО ГЛЕДАМ ПО НА ЧЕСТО
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОЯТ ТЕЛЕВИЗОР ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1995 ГОДИНА ГО ПЕНСИОНИРАХ В КОФАТА ЗА ***. ПЕНСИЯТА МУ Я ДАДОХ ЗАРАДИ СЕЛСКИТЕ ПРЪЧКИ И ПРЪЧОВЕ КОИТО НАЛАЗИХА ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И НАЦИОНАЛНАТА ПЪРВА ПРОГРАМА СЕ ВОДЕШЕ ЕДНО ВРЕМЕ. СЛЕД КАТО ГИ ВИДЯХ СЕЛСКИТЕ ПРЪЧКИ И ПРЪЧОВЕ ДА ФЪФЛЯТ И ДА МИ ГОВОРАТ КОЛКО ХУБАВО Е ПРИ ДЕМОНИКРАЦИЯТА НАПРАВО ТЕЛЕВИЗОРА ГО ПЕНСИОНИРАХ В КОФАТА ЗА ***. ТАМ ГИ ПРАТИХ ВСИЧКИ *** И ПРЪЧОВЕ. А ТЕЗИ КОИТО ГИ ГЛЕДАТ ДА ИМ СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ПРЪЧОВЕТЕ И ПРЪЧКИТЕ.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Висим най-много пред телевизора сред всички европейци.............Основно пред първи канал на Съветската Телевизия
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не съм Монополист че да Плащам на Кабеларките за Безплатните Интернет канали имам си оптичен Интернет Телевизор да Но не и Кво да е Телевизия
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как мислите, че се става IT лидер с най-голямата концентрация на отлични програмисти, първенец по разпространение на интернет и скорост на нета- с висене по ресторантите?
8
3
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Аз нямам телевизор от 11 години.
7
6
 
12
 
! Отговори
Естествено преди 8 години
Бедни мишки какво друго да правят освен картинки да гледкат. Съвсем в реда на нещата е. Колко пъти вечеряхте в ресторант последните месеци уважаеми съфорумници? Колко пъти пътувахте с новата си кола? Стойте си тук с таблетчето, я колко ни е хубавко форумчето.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то да беше само екскурзии и почивки, ние не можем една вечеря да си позволим навън....и зяпаме обезумели екраните
5
2
 
15
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
После защо сме били прости .....ми по цял ден ни манипулират ..........това важи за овците де !
4
0
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Аз пък гледам легнал.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то с тия заплати кво друго да правиш ...
2
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Така е, защото нямаме пари за екскузии и почивки!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учудва ме тази статистика. Аз телевизия от години не съм гледал. Скучна е. Единствено свалям филми или интересни сериали и ги гледам на телевизора.

Спонсорирани публикации