Висим най-много пред телевизора от всички в ЕС

72% от българите са и пред екрана, и онлайн
Обновена: 1 юли 2015 19:50 | 1 юли 2015 18:51, Виктория Тошкова
43
Висим най-много пред телевизора от всички в ЕС
Снимка: Reuters, архив

Според данни от тазгодишното проучване на Samsung Electronics за взаимодействието на хората с технологиите българите средно гледат най-много телевизия в сравнение с всички останали европейци – 4 часа и 8 минути на ден.

Проучването на Samsung Techonomic Index 2015 се базира на онлайн изследване на 18 xил. респондента на възраст над 16 г. в 18 европейски държави и разкрива навиците и поведението на хората при използване на редица електроуреди и устройства.

Изследването показва, че финансовите средства, които потребителите влагат за дигитално образование, растат все повече. На месец домакинствата харчат най-много за образователни материали (19,40 лв.) и книги (15,18 лв.) отколкото за игри (14,83 лв.) и сваляне на филми и музика.

Освен това около 79% използват образователно съдържание на мобилните си устройства докато 65% са тези, които ползват игри или приложения за забавление. За разлика от Европа обаче, където само един на всеки петима потребители плаща за дигитални книги, списания и други, в България един на всеки четирима българи се възползва от тази възможност.

Според проучването през последната една година се наблюдава значително увеличение на потреблението на мобилен 4G и употребата на свързан с интернет хардуер като смарт телевизори и таблети. Забележително е, че българите явно са много по-свързани помежду си, тъй като 91,6% от анкетираните отговарят, че използват социални мрежи докато този процент средно за Европа е 74,5%.

Българите все повече търсят информация онлайн, когато имат нужда от допълнителна такава или просто се интересуват от нови неща. Около 72% от българите редовно гледат онлайн телевизия, филми или видео съдържание докато при европейците този процент е едва 54%.

Въпреки това обаче телевизията остава предпочитаният избор у дома, като измества дори ползването на компютри. Според данните на ден гледаме телевизия по около 4 ч. и 8 мин. докато ползваме лаптопи само около 3 ч. и 44 мин. Освен това половината българи използват мобилното си устройство – телефон, таблет, или пък лаптоп, за да гледат телевизия докато пътуват.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ко друго да праим работа качествена нема,заплатата мизерна,като цяло живота скапан
34
1
 
1
 
! Отговори
Доко преди 8 години
Висим, ама друг път!!!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Любимо нещо-взимам си вечерята и на дивана в 20.00 ч. пред тв-то. Събуждам се в 04 ч. и го гася. Това прави 8 часа не 4
32
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 8 години
бря от тия новини политици станахме целия закон знаем какво толкова ми е интересно по първите ни родни канали место да предлагат разнообразни тематики освен новини няма никои интересното е дори слави и тои зе да се вълнува от тия елементи просто нямам думи а във феусикли се радват няки като на парад една се възгордя дотам вчера какви изказвания дръпна от живково време но като знам как тръгна просто се мая явно новините са на мода
31
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
и на мен ми се ходи *** в тоя малак град като няма като ловеч че си дремемм пред тв и гледаме какво да се прави ех садба за тия толкова години едно кино не се направи язак
30
0
 
4
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Абе и на мен ми се ще да ходя на КИНО и да хвърля некои лев за някои нов филм, като преди това седна в заведение и направа сметка от 10-20 лв. и да дам бакшиш на готината сервитьорка с късото поле и дълбоко деколте (без да се притеснявам за парите). Но вместо това давам 20 лв. на месец на кабеларките за ТВ и Интернет и кеса в хола и гледам за n-ти път "Първа кръв" или нещо подобно еехххх съдба....
29
0
 
4
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 8 години
Е па как няма да гледам телевизия... То са реалита едно след друго, кое от кое по-интересно, то не са журита, кое от кое по-тъпо... то са турски серияли - все с нещата от живота и т.н.А СЕГА СЕРИОЗНО - БЪЛГАРИНА ГЛЕДА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗАЩОТО ТОВА Е НАЙ-ЕВТИНОТО РАЗВЛЕЧЕНИЕ, КАТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДРУГО
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гаранция че тея които висят пред телевизора редовно следят телевизия алфа:)
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пускам Хоби тв,слагам камуфлажките,пълня легена с вода,мятам въдицата и си седяКурорт,тишинаЖената носи ракийка от кухнята
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите стоят пред телевизора и чакат Бойко да им каже колко са добре,какъв прекрасен живот имат, колко по лошо е можело да стане като в Гърция
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите велики ИТ-специалисти работят за западни компании, които обратно ни облъчват с готовия си ИТ продукт-***.
24
1
 
8
 
! Отговори
ив преди 8 години
Природа и спорт.Всичко останало по телевизиите е за по-непретенциозните (меко казано) хорица.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, по добре се разходете из природата, поспортувайте в парка или заговорете представител на противоположния пол в мола. Няма нищо по ценно от живия контакт, не се оставяйте да ви промиват мозъците и да ви превръщат в безлично стадо, контролирано от тв зависимости, порнография и безмислени социални мрежи.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Телевизия не гледаме с мъжа ми от години, на 26 сме. Имаме интернет, замунда и national geographic wild online - напълно достатъчно. Телевизията е адски дразнещо нещо, предпочитаме да избираме какво да гледаме, а не постоянно да ни натрапват простотии и реклами.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз мойта Плазма не я Пускам Да не би да се АМОРТИЗИРА
20
1
 
19
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Е па как нема висим - взехме 2-3 бързи кредита и купихме 2-3 плазми нема ги оставим да остареят!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следя също така научни постижения, както и технологични такива и когато всичко изброено ми писне- игри и филми колкото си искаш.
18
0
 
6
 
! Отговори
ideli преди 8 години
м да баламурсатком по време на дажд ги нема ни едни бря ка не им писна на тия абдали бе
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютен игнор на новините по родните телевизии, както и на селско-ориенталските забави с турските сериали. Основно гледам образователни програми- Discovery Science, National Geographic, както комедийни като Fox. В нета преглеждам новини от всевъзможни източници и сумирайки информацията, пречиствайки я от плявата добивам представа за случващото се в действителност, което обикновено коренно се разминава с обявеното по новините у нас.
16
0
 
4
 
! Отговори
gost преди 8 години
е нема да пием в некоя крачма по добре пред тв или нета таи като тия които не пием нема какво да правим

Спонсорирани публикации