Марули-мутанти на МКС – готови за 33 дни

Космонавтите си отгледаха свежи салатки, днес ще пируват
10 авг 2015 20:55,
8
Марули-мутанти на МКС – готови за 33 дни
Извънземните марулки. Снимка: NASA

Просто защото са на борда на Международната космическа станция, това не значи, че космонавтите трябва да се лишават от прясна храна. И днес те ще похапнат свежа маруля

Тя обаче не идва като пратка от Земята. Всъщност първите отгледани в Космоса зеленчуци са марули. Още от 2002 на МКС има малка оранжерия, но досега космонавтите пращаха своята реколта на Земята за изследвания, разказва bTV.

Но днес те ще си похапнат от порасналата за 33 дни маруля. Това е шанс за учените да разберат как ще се отрази на пътуващите в Космоса да ядат храна, която е расла в условия на изкуствена гравитация и изкуствено осветление.

На борда на МКС няма условия да се направи леха с истинска почва, затова астронавтите използват система, наречена Veggie. Семената се поставят в нещо като възглавница, а червени и сини LED лампи осветяват растенията.

По този начин още миналата година бяха отгледани няколко зеленчука, но те бяха изпратени на Земята, където с тестове се провери дали са безопасни за консумация. Опасенията на учените бяха, че тъй като оранжерията няма собствена вентилация е възможно в марулите да попаднат токсични елементи.

Сега след като "измият" марулите с дезинфекциращи кърпички астронавтите ще си хапнат свежа салата от половината продукция, а останалата част ще замине към Земята за още изследвания.

Важността на експеримента е не в постижението, че са отгледани няколко марули, пораснали за около месец. Възможността да се отглеждат зеленчуци и плодове на борда на МКС ще подобри не само физиологичното състояние на екипажа, но и психическото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано завали здравословен чернобилски дъжд, че да имат реколта.
2
6
 
3
 
! Отговори
Додо преди 8 години
Абе Dnes.bg, вярно злобата и завистта нямат почивен ден ... ама написано във вашия сайт изглежда глупаво и не истинско. Салата в космоса и почти съм сигурен, че има и гравитация за десерт, та да може екипажа да "удари лакти" яко в масата и обилно да я поръси с гръцки зехтин ... ай ше ви и ... смешниците я :-)))) Не като Вашия къртовски труд в редакцията, от дома от телефона и т.н.
1
0
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Лошо няма. Здраве да им е.