Цигарите не винаги скъсяват живота и водят до рак

Какъв е шансът пушач да доживее преклонна възраст?
11 сеп 2015 10:39, Александър Попов
29
Цигарите не винаги скъсяват живота и водят до рак
Снимка: Reuters, архив

Смята се, че тютюнопушенето е вредно за здравето, но не всеки пушач е засегнат от рак или друго, свързано с този вреден навик заболяване, съобщи ЮПИ.

Ново изследване разкрива, че част от дългогодишните пушачи доживяват до преклонна възраст въпреки дългия списък с негативни последствия от тютюнопушенето върху организма.

Учени откриха генетични маркери, които стимулират дълголетието на клетките и намаляват уврежданията им. Това може да е обяснението за предотвратяване на болести, свързани с нарушени клетъчни функции.

"Много от тези маркери са свързани с пътеки, за които в изследвания с животни бе установено, че са важни за стареенето и продължителността на живота - заяви д-р Морган Левин от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. - Съществуват данни, че тези гени играят роля за удължаване на живота, като допринасят за поддържане на клетките в добро състояние и за възстановяването им. Затова макар някои индивиди да са изложени на високи нива на биологични стресори, като цигарения дим, организмът им се справя по-добре с уврежданията и възстановяването".

В рамките на изследването здравословното състояние на 90 дългогодишни пушачи било сравнено с това на 270 пушачи на възраст между 52 и 69 години. Учените открили поредица от 215 ядрени полиморфизми, която позволява на притежаващите я хора да имат по-малко клетъчни увреждания.

След това тя била използвана, за да се направи сравнение между пушачите и 6447 непушачи. Резултатите показали, че притежаващите я хора са с 22 на сто по-голям шанс да доживеят до 90-годишна възраст, а шансът им да станат столетници е три пъти по-голям. Освен това в групата с генетичните различия заболяванията от рак били с 11 на сто по-малко.

Резултатите от изследването са публикувани в Journals of Gerontology, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
0
 
! Отговори
Жена преди 8 години
до 21Нали трябва да се впиша в прекрасния ви нормален мъжки свят?! За тази цел си създавам терариум и пускам от време на време дракони, змии, гущери, жаби, крокодили, динозаври, каквото излезе!
19
4
 
1
 
! Отговори
Жена преди 8 години
до 23Иванов, аз пороци нямам и не пуша. Не понасям цигарен дим. Откровено полудявам, когато видя жена, майка, бутаща бебешка количка, която пуши. Плюя много и псувам зверски, когато видя 12-13 годишни пикли и тяхподобни лъмбърбезсексуални момченца да смучат цигари като новопрохождащата гейска армия на мистър антиНАГЛАбгКонтрабанда, съжалявам искрено и съчувствам на всички жени или мъже, чиито партньори биват опушвани и са длъжни да търпят отровите, които димът на любимците им им причинява!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тютюнът е наркотик също като хероина. Има изследвания, които показват, че от кофеина и захарта също се пристрастява мозъка.
17
2
 
3
 
! Отговори
иванов преди 8 години
до жена ти сигурно си отказала цигарите преди месец, затова си толкова злобна. не се притеснявай ще минеш на успокоителни и след година две пак ще пропушиш.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, да, продължавайте да сеете тютюн вместо коноп, *** филмираните ***, образовайте се, бездарници, държавата умира, защото има една клика от ***, които с ниското си ниво на съзнание усилват примката около врата и :D Младите ще ви покажат среден пръст когато момента настъпи, ще видите какви ще са последствията от това да не сте образовани и да вярвате и живеете според лъжи и илюзии :D Ще видите и какви уроци ви е приготвила планетата като цяло.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЖенаМари жено, от устата ти хвърчат плюнки, звмии и гущери. Земи се запри, че ще получиш хистерия и айде у Карлуково /примерно/.
14
15
 
5
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Смърдялници, осмърдяхте ли се днес? Осмърдяхте ли живота на обичните си непушачи? Осмърдяхте ли се с приятелчета си по смърдене? Доказахте ли любовта си към клетките в сивите си дробове, като ги накарахте да се гърчат в предсмъртните си опити да оцелеят? Не сте? Хайде отидете да пафтете поредната. А, може и марихуанитка да пафнете. Ей там смърдела е още по-добър. Веднага се забелязва колко сте гнили.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да погледнем статистиките да видим колко хора от какво умират всяка година, а, от марихуана никой още не е умрял, защо? Учените са изчислили, че трябва да изпушиш приблизително 650 кг за 15 мин за да паднеш и умреш, но то това е ясно, че ще е от задушаване, не от тревата, най-слабо токсичният опиат за организма, който се възстановява моментално след употребата, даже лекува рак и разни други незначителни болести, тютюна той какво лекуваше?
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До аналнологичен слючаи"Знайте, всяка цигара е винче в новото Бентли на тютюневите производители и пиронче във вашия ковчег!"----А да си виждал ковчег без пирони? Или пък Бентли без винтове:)
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тази статия Пеевски колко си плати? Като пиеш, сам си пиеш, като пушиш тровиш въздуха на всички около теб!
10
11
 
29
 
! Отговори
Светла преди 8 години
Свекър ми пуши ,кат комин на ден 2 кутии. Пие ракия кат смок. На тоя нищо му няма! Няма никакви здравословни проблеми. А е на 63 години. Дори в болница не е лежал. Ще ни надживее и нас вампира
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цигарите не ви скъсяват живота....когато другите лушат !
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #7А да се обират магазини за цигари , щото нямат пари да си купят , какво е?
7
3
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
дядо ми не можа да се удави защото от много пушене имал толкова много никотинови налепи че водата не е мога да разкъса бялиат дроб - и това напълно сериозно го казаха лекарите.
6
8
 
25
 
! Отговори
аналнологичен слючаи преди 8 години
Всички производители на тютюневи изделия са готови да убиват консуматорите бавно и дълго, та и за това плащат на такива мошенници като този драскач александър попов, ( същия платен убиец) да пишат тъпотии колоко е добре за здравето и дълголетието да пушиш! Ми като му харесва - да пуши и х3 кутии! а който може да спре веднага!! Знайте, всяка цигара е винче в новото Бентли на тютюневите производители и пиронче във вашия ковчег!
5
11
 
37
 
! Отговори
пушач преди 8 години
Познавам много пушачи (дългогодишни), но нито 1 не познавам, който да е умрял от рак на белите дробове.Познавах обаче някои хора, които пиеха повечко... от тях остана само 1... засега...И к'ва стана тя? Алкохола по-кофти бил... а него го рекламират и продават без "предупредителни" надписи и картинки...
4
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значение има колко ще живеят - това, на което цигарите влияят е КАЧЕСТВОТО на живота. Пушачите са зависими, голяма част от доходите им отиват за цигари, вонят гадно и са отблъскващи за хората, несподелящи наркоманския им навик. Вредят и на децата си. Не е хубаво да си зависим, особено от нещо толкова ***, независимо дали ще се тровиш до 40 или 90. Както и за много други неща, важно е качеството, не количеството.
3
5
 
24
 
! Отговори
Прав преди 8 години
Последно - да пушиме ли или да не пушиме цигарки?
2
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се прокара закон с който пушенето да е задължително! За децата малка кутия от 10 цигари, а за възрастни - голяма. Тези които пушат цигари без филтър ще живеят най-много. Поне още 8 години от колкото ако пишат с филтър!
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, тези се преоткрили колелото. Ясно е, че хората са различни, но също така е ясно, че без цигари е много по-добре за здравето и това изследване също го потвърждава.