Един мъж, няколко съпруги! Било изгодно... за дамите

В полигамното семейство имало повече храна и богатство
27 окт 2015 22:52,
45
Един мъж, няколко съпруги! Било изгодно... за дамите
Снимка: Reuters, архив

Въпреки многото изследвания, показващи, че полигамията е вредна за жените и децата (растат в бедност и по-често боледуват), американски и британски антрополози са открили, че полигамията на практика е изгодна за жените.

Резултатите от ново изследване, извършено в Танзания, са публикувани в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Полигамията (многоженството) се е срещала в 80 процента от древните общества, но сега се е запазила най-вече в африканските страни, разположени южно от Сахара. Учените са съгласни с твърдението, че многоженството е полезно за мъжете. Те имат по-голямо потомство, отколкото моногамните представители на силния пол.

За да отговорят на въпроса за ползата и вредата от полигамията за жените, американските и британски антрополози са сравнили социално-икономическото положение на семейства от двата типа (моногамни и полигамни) в 56 села в Северна Танзания.

Обобщавайки данните, учените първоначално са станали свидетели на предсказаната от други автори картина: многоженството е било свързано с ниска продоволствена сигурност (заплаха от глад) и с лошо здраве при децата. Тази закономерност обаче е можело да се обясни и с това, че полигамията се среща предимно в бедните (по други причини) села, разположени в екологически неблагоприятна местност.

Ако се сравнят моногамните и полигамни семейства в едни и същи селища обаче, се оказва, че във вторите храната е повече, а децата са по-здрави. Освен това полигамните семейства са по-богати на добитък и обработват повече земя.

Получените изводи се съгласуват с теоретичните модели, според които многоженството е от стратегически интерес за жените (в общества, където зависят материално от мъжете и не печелят самостоятелно).

Авторите на изследването отбелязват, че забраняването на полигамията може да навреди на жените на местата, където е високо равнището на имущественото неравенство сред мъжете. Тази забрана ще ограничи жените при избора на брачен партньор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната статия с която деликатно се опитват да ни обяснят колко прекрасен е ислямът. Само дето не са познали. Европейските жени нито бурки ще сложат, нито ще се съгласят да са Н-тата съпруга на някого, така че не се хабете.
34
0
 
7
 
! Отговори
ALIS преди 8 години
Ужас, ужас, ужас!За какво ни ПОДГОТВЯТЕ????Да свикваме с настъпващия ислям ли?!!!
33
15
 
7
 
! Отговори
dmx преди 8 години
Самостоятелността при жените е пълен мит.
32
8
 
3
 
! Отговори
до защо преди 8 години
ЕВАЛА!! Рядко смислен и обоснован коментар. Макар че за мое смайване този път срещам доста смислени коментари под статията. Само не схващам защо след толкова обоснована статия жените още се дърпат от полигамията. :)
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демографските тенденции на места са една жена - няколко съпрузи.
30
3
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Всичко е въпрос на пари.Имаш ли парички имаш и женички!
29
2
 
28
 
! Отговори
аааааааааааа преди 8 години
ПОДГОТВЯТЕ НИ ДА СЕ ИНТЕГРИРАМЕ ПО АРАБСКИ -ТЕ ИМАТ ПО 4 ЖЕНИ И В АРАБСКАТА ДЖАМАХИРИЯ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА И ГЛАД МЪЖЪТ МОЖЕ ДА ИЗЯДЕ ЕДНАТА ОТ 4-ТЕ СИ СЪПРУГИ НАЛИ...ДА СВИКВАМЕ ВЕЧЕ!
28
1
 
16
 
! Отговори
Гост преди 8 години
До курчАкиф Пиринчи е известен с крайно отрицателното си отношение към исляма, отношение към жените, семейното планиране в ислямски общества и т.н. За съжаление тази фраза, която си постнал, не съм я срещал и ми много интересно да чуя за произхода и.Има едно негово популярно изказване от фейс:"Der Islam ist keine Religion, sondern eine kollektivistische Sex- und GewaltsekteИслямът не е религия, а една колективистична сексуална и насилническа секта.
27
4
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
30, така е защото жените са като дините - много ги чукат, но един ги взима (у нас). Хубавото е, че и мъжете "събираме опит" в името на благоденствието на бъдещето семейство с една жена :).
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно как наш *** с 500 лева заплата ще издържа 5 жени. Това ще е много интересно.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е толкова хубаво, интересно защо съществува само в най-бедните и изостаналите райони на света? Няма начин да ме убедите, че Танзания е богата държава. Така, че хич не ме интересува как живеят тия м...ни.
24
0
 
0
 
! Отговори
ао преди 8 години
Трябва да има и един Кугър -10 млади момчета. Онзи ден прочетох - един застаряващ кугър
23
2
 
48
 
! Отговори
курч преди 8 години
До Анонимен 25Позволи да коментирам с един цитат на немският писател от турски произход Акиф Пиринчи:"Ислямът не е религия. Ислямът е психична болест, която се занимава на 90% с вулвата на жената"
22
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До защоБроят на децата зависи от броя на женити решили да раждат и по колко деца искат жените да имат. Това, че един мъж има 4 жени, означава, че други трима нямата нито една.В ислямските общества, жената не може да има собствена кариера и да решава колко деца иска да има, затова се плодят като плъхове и сега нахълтват в Европа, защото техните земи с пустинни.
21
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е статията, която ни агитира да станем четвъртата, петата и т.н. жена на прииждащите на орди в Европа джиходити, маскирани като бягащи от Асад страхливици.Особено за бедна България, когато 6-7 жени робуват на един паша, много ще се подобри материалното състояние на семействата.Да не забравяме Родопите и бедните кадъни, носещи на гръб товарите с дърва, докато съпругат седнал на магарето ги подръчква с тояга.
20
1
 
24
 
! Отговори
До me (№ 15) преди 8 години
Разбирам те. Дори ще ти препоръчам да се насочиш не към непал, а към Индия. Четох за дин тамошен щат, но за съжаление не запомних името му, много дълго и сложно беше. Там има полиандрия (многомъжство). Мъжете работят и дават парите си на своята съпруга,която е една за всички тях.Но там се практикувало и друго,което сигурно ще ти хареса като идея. Когато някой от мъжете се провини, пращат го в манастир. Развод няма.Ха-ха-ха!Да ги видим тогава, нафуканите мъже какво биха правили, ако живеят там!
19
3
 
14
 
! Отговори
До До 5 преди 8 години
Това, което казваш, важи за други части на света. Било е валидно и за България, но през други епохи. В последно време у нас забогатяха едни видове хора и ти едва ли искаш детето ти да прилича на тях - хаховци, на които партията столетница раздаде пари, за да се правят на бизнесмени и спортистчета в оставка, които охраняват транзитните пратки дрога.Онези, които ти имаш предвид, днес у нас са в средния бизнес. Както ги подбра ГЕРБ, фалират един след друг и това ги разболява, стават развалина.Уви!
18
17
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
хаха, откриха америката тия. в еволюционен план за женските е по-изгодно да имат колкото може по-силен баща за децата си, щото нямат възможност за много деца, докато за мъжа е изгодно да има колкото може повече деца, щото може да има много. моногамията е стратегията на видовете при които изхранването е проблем, примерно птиците, там ако мъжкия не храни женската докато мъти, няма шанс. особено днес, във изобилието от храна, полигамията е най-изгодната еволюционна стратегия.
17
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига с тия сатанински простотии. Полигамията е измислена от рогатия, защото на него му трябват войници, които по-бързо да завладеят света и да наложат правата вяра. Това е.
16
5
 
26
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Разсъжденията ти са грешни! Да, около богаташите наистина винаги се тълпят бръмчалки, но причината не е в издръжката. Тя и без това е много ниска за България. Но един мъж, който е направил пари, все пак притежава някакви качества. Ти, ако си жена, чии гени искаш да наследи детето ти - на някой изтупан бизнесмен или на кварталния пияница? Дори сама да си гледам детето и нито стотинка да не видя от издръжка, бих предпочела бизнесмена. Но любовта обърква сметките.

Спонсорирани публикации