Пипни ме тук и тук, (почти) навсякъде ме пипай!

Учените с карта на позволените зони по тялото
29 окт 2015 22:16,
13
Пипни ме тук и тук, (почти) навсякъде ме пипай!
Снимка: Reuters, архив

Учени от Финландия и Великобритания установиха кои части от тялото на мъжете и на жените в различните европейски държави се смятат да достъпни за докосване, включително от страна на роднини и на непознати.

Резултатите от изследването са представени в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences, цитирано от БТА.

Специалистите са помолили повече от 1300 доброволци от Великобритания, Финландия, Франция, Италия и Русия да обозначат на схематично изображение на тяло тези области, до които биха позволили на друг човек да се докосва.

Всеки човек е направил "карта" за своя партньор (мъж или жена), родители, братя и сестри, лели и чичовци, познати и непознати от двата пола.

По време на анкетата е било установено, че колкото са по-близки отношенията, толкова по-малко са забранените зони от тялото. Ерогенните зони са се оказали достъпни само за сексуалните партньори. Жените са сметнали всички участъци от тялото си за забранени за пипане от непознати мъже. За изненада на учените, мъжете са били готови да приемат допир на жена до която и да било част на тялото им, дори тя да е непозната.

Междунационалните различия в допустимостта на докосването са се оказали минимални. Учените са установили, че все пак британците най-малко от всички обичат да бъдат пипани. Руснаците са свикнали с по-сдържани и ограничени телесни контакти.

Получените резултати показват, че докосването е важно средство за поддържане на социални връзки. Посочените на картите места зависят пряко от удоволствието, което доставя допирът до някои части на тялото. Колкото по-приятно е докосването, толкова повече ние ограничаваме достъпа до него за останалите хора, твърди Юлия Сувилехто, едната от авторките на проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на мъжете, може да си ги пипаш навсякъде!
2
17
 
20
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е!!! преди 8 години
СИДЕРОВ ПРЕЗИДЕНТ!БЪЛГАРИЯ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!
1
5
 
19
 
! Отговори
Учен преди 8 години
Учените казват, че насаждането на блуд и сексуални грехове води до сериозно нарушаване на мозъка и до шизофрения. Хората които го правят са шпиони на чужди разузнавания и национални предатели на страните си.