Хелоуин - "най-страшният" празник

Очаква се парадът в Ню Йорк да събере над 2 млн. зрители
Обновена: 31 окт 2015 20:01 | 31 окт 2015 19:58, Анисия Иванова
27
Хелоуин - "най-страшният" празник
Снимка: БТА

В САЩ, Канада и в много други страни по света днес се отбелязва един от "най-страшните" и любопитни празници - Хелоуин, предаде ТАСС.

Жителите на САЩ и Канада очакват празненството на "нечистата сила" почти със същото нетърпение, като Рождество Христово. Повечето домове и витрини на магазини отдавна са украсени с присъщите символи на събитието - изрязана от тиква глава със запалена свещ в нея, кръстена Светещия Джак. Не липсват паяжините, черепите, скелетите и куп други ужасии.

С наближаването на вечерта групи с деца започват да чукат по вратите на домовете. Те трябва да изплашат стопаните им, а те от своя страна са длъжни да се откупят от "чудовищата" с лакомства и сладкиши.

Празненството Хелоуин фактически е общоамерикански карнавал, за който хората старателно се приготвят. Тази година сред маските най-популярни са на герои от "Междузвездни войни" и "Игрите на глада", от анимациите "Миньоните" и "Отвътре навън".

Заедно с костюмите на вещици, на неизменна популярност в САЩ се радват образите на Супермен, Спайдърмен и Батман, а също така на русалките, пиратите, вампирите и зомбитата. Не са пренебрегнати и домашните любимци - кучетата и котките. Няколко дни преди Хелоуин стопаните им започват да ги разхождат и показват, облечени в забавни костюми.

В нюйоркския район Гринич вилидж днес ще се състои традиционният парад. През 1973 година на това място за пръв път се е състояло театрализирано шествие, в което са участвали артисти от бродуейските театри. Парадът толкова се харесал на нюйоркчани, че те го превърнали в неотменна традиция. Очаква се той да събере над 2 милиона зрители.

Началото си Хелоуин води от келтския езически ритуал Сауин и съвпада с честването на Вси светии. В неговата основа стои езическото поверие, че в тази нощ душите на мъртвите се завръщат в своите домове, за да вземат своя дан във вид на храна.

Празникът е пренесен в САЩ и Канада от заселници от Ирландия и Шотландия. Впоследствие той се разпространява по целия свят. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: празнуванеХелоуин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Празник за меки китки и бежанци!
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коледа и Великден също са чужди празници - защо ги празнувате?
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петолъчка в сърцетоВерноооо,От Русия така казаха!Ама дали така мисли цяла русия или само 80-годишните три танкиста и така нататък?
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7Вернооо,Друго си е да запееш "Три танкиста, три веселых друга ..."!Тази песен не е чуждопоклонническа!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петолъчка в сърцетоИзрод!Днес.бг-ейци,Хайде, слагайте по-горе звездичките вместо епитета, който си заслужи тоя с петолъчката, тя нали е символът на Сатаната!
12
5
 
4
 
! Отговори
Празник на плодороди преди 8 години
Това е също празник на прибиране на Реколтата и Плодородието !За това хората си поставят , тикви и бали със слама пред вратите !А празника пренесен от Шотландия със вещици, духове , скелети , не е християнски !
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено.Това е страната на Дявола.
10
0
 
11
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
"Кукери излязоха на Хелоуин в центъра на СофияАнсамбъл Чинари се изправи с кукери срещу вещиците на Хелоуин."OFFNewsУтре е Български празник!"Да се знае,да се помни,че България е жива!На Будителите скромни,българина китка свива."Поставете цвете пред паметник на някой от тези,които са запазили писменост,вяра,обичаи,традиции.
9
3
 
10
 
! Отговори
Стоп преди 8 години
Не на хелоуин, не на блуда, не на греха, не на развращаващия сайт - dnes.bg
8
5
 
8
 
! Отговори
Стоп преди 8 години
Празнуват тези на които служат. Нямат място у нас. Това е празник на смъртта и възхваляване на ада. И това е което ще им ще случи. Да възхваляваш собствения си смъртен враг - сатаната е най-голямата глупост. В това отношение нашите сънародници говорещи, че американците са глупави - са 100% прави.
7
3
 
2
 
! Отговори
Фолклорист преди 8 години
НОВА ОБСЕСИЯ:АГРЕСИЯ!
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
HALOUIN -ISTINSKIAT HRISTIANSKI PRAZNIK.POZDRAVIAVAM ZIALA BALGARIA S NAI- GOLIAMIAT COVESHKI I HRISTIANSKI PRAZNIK.HALOUIN DA STANE NAZIONALEN PRAZNIK I NERABOTEN NEOTRABOTVAEM DEN.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия, които са по чалготеките, са същите, които ще празнуват и тази простотия. Безмозъчни, бавноразвиващи се същества.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Ами страшното е,че разни нашенски по-католици от папата я пробутват вдъхновено и с възторг,и смятат че всички трябва да простеят като тях!Прилича ми на гей-парад,хем ми чуждее и не го харесвам,хем съм длъжен да се радвам!Изобщо една много *** история!
3
2
 
17
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Смятай какъв си продажник, щом за да защитиш смотания си празник, наплю цялата нация. Нищо чудно, че празнуваш хелоун, после и ханука ще запразнуваш ако дойде на мода.
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страшния празник дето не е страшен, празникът в който няма нищо забавно и празникът, който не е никакъв празник.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кое й е страшното на тази простотия?