Защо ходим на работа болни? Не е от мерак!

Причината е в стреса от загуба на работното място
10 ное 2015 10:44, Красимир Ангелов
15
Защо ходим на работа болни? Не е от мерак!
Снимка: Reuters

Британски учени откриха причините, заради които хората ходят болни на работа.

Очаквано се оказа, че не меракът за работа е основната причина. Служителите ходят на работа, дори когато не им е добре, заради високите изисквания на работодателите си, заради стрес и заради липсата на гаранции, че ще си намерят нова работа, ако загубят сегашната си.

Учените сравняват това поведение с честите прояви на допълнителна работа, когато работникът или служителят прекарва на работното си място повече време, отколкото е посочено в трудовия му договор.

В повечето случаи презентеизмът (новия вид работохолизъм) се дължи на заболяване, вследствие на което човек не се справя със задълженията си и се задържа по-дълго на работното си място. Презентеизмът обаче може да е свързан не само с лошата самооценка на работника, но и с високата му мотивация, с корпоративна солидарност, смятат учените.

Според данните на изследването, ако работодателят приема нормално отсъствието по болест, ефективността на работата значително се повишава.

В работата си учените са анализирали данните от 61 изследвания, включващи материали за повече от 175 000 души от 34 страни по света. С тяхна помощ те са разработили съответния аналитичен модел за откриване на основните причини за презентеизма и за отсъствията.

Оказва се, че основните загуби на работодателите заради временната нетрудоспособност на сътрудниците не са свързани с отсъствието им от работа, а с неефективното присъствие. Така, икономическите загуби от презентеизма във Великобритания надхвърлят 22 милиарда долара на година, съобщава БТА.

Учените се надяват, че техният анализ ще позволи на работодателите да повишат ефективността на труда на работниците и служителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Leni преди 8 години
Добро утро !!!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** е, че много злоупотребяват с болничните. В офиса имам едни като кихнат и веднага са в болничен. Да кажа, че повечето са нагли ***, сакън да не си затрият провинциалната семка. И в един момент се получава като лъжливото овчарче, когато на някого наистина се наложи и наистина е болен не може да отсъства, защото няма никой да остане о отдела, заради лъжците и така Болен здрав носи! Ето това ама мнооого ме дрази! Също така накрая си го отнася някой читав служител, който е гърбил ...
11
0
 
2
 
! Отговори
Ходещ труп преди 8 години
По-добре само болен, отколкото болен и гладен.
10
0
 
6
 
! Отговори
Дачо преди 8 години
От последната работа ме махнаха, защото си взех болнични...тъй като имах пневмония .След като се върнах след 3 седмици на работа...работодателя ми връчи молбата за напускане...не е имал нужда от кекави служитили...това му бяха думите.лошото е че при самото постъпване на работа пише молба за назначение и молба за напускане по твое желание без дата...
9
0
 
22
 
! Отговори
Болен- вкъщи преди 8 години
На работодателите е 100 пъти по изгодно болните да не идват на работа.1. Болният не е 100% работоспособен, а му плащаш същата заплата.2. Оставайки си вкъщи много по-бързо ще се възстанови, ще успее да си отпочине и да е по-ефективен след като се върне на работа.3. Значително намалява риска от това болният да зарази останалите си колеги.Така че трябва да си много глупав работодадел, за да позволяваш болни работници да идват на работа.
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нашето предприятие болничните за забраненни със заповед. Верно устна заповед, но те са по-страшните и важните, а другите са за безполезната инспекция по труда. Само при някаква много сериозна травма болничните минават, но там ни натискат да казваме, че злополуките са битови, дори и когато са трудови. За по-леки заболявания - неплатен отпуск, като дори трябва да се молиш за него. Унижението е неописуемо. Няма държава, само мафиоти.
7
1
 
12
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Земята по принцип е един концлагер и се чудя защо все още доста хора държат да раждат нови роби на световните робовладелци!?
6
0
 
27
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
За България нещата не стоят по същият начин както в Великобритания.У нас ходят на работа по няколко основни причини:1/ Не са сигурни, че ще получат болнични, а отиването на лекар става в работно време2/ Болничните са по-малко от заплатата, която и бе това не стига3/ Така могат да направят мръсно на колегите си, като ги заразят и тях4/ За хората с големи заплати, над максималната осигурителна сума, болничните са голям финансов удар, а може да нямат достатъчно платен отпуск,за да го използват
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години бях в доста време болна /пневмония/,шефа ми дойде в къщи да ме "види" и ме накара да се върна на работа.Явно прецени, че съм добре.Две години по-късно ме уволни,защото поисках отпуск една седмица.Нещо???????????
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости! В Българи може би, но в "белите държави" никой нищо не може да ти направи, ако си в болничен. Имам колеги които за едно кихане и са 1-2 седмици в болнични. При нас българите битува точно страха, че ако си пуснем болничен работодателя ще ни изгони - в България, да но не из Западна Европа. Аз също се правех на силна и ходех болна защото съм чужденка, но като видях, че другите за дреболии не идват на работа и а аз започнах като тях. И считам, че така е правилно.
3
3
 
17
 
! Отговори
Уя преди 8 години
Не е баш така.Държавен служител за едно изкашляне взима поне 3 дни болничен.
2
0
 
17
 
! Отговори
Hitar Petar преди 8 години
В България е малко по-ралично, аз ходя болен на работа поради това, че част от заплатата ми бива забавена с 1 календарен месец поради причина късно обявяване в НОИ, след което имат 15 работни дни да пуснат парите и никога не го правят по-рано от крайния срок...Дреме ми, че мога да си изгубя работата, на всяка ще вземам същите пари, че някъде и повече...
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото платената отпуска не ни стига, а с неплатената заплатата става много малка.