"Без будилник": Слънчевата система на една ръка разстояние

Фотографът Десислава Николова представя планети от синтетични материали
26 ное 2015 16:06, Надежда Бочева
0

Земята. Снимка: Десислава Николова

В студените зимни дни често се питаме къде можем да видим нещо любопитно в свободното си време, без да треперим заради дъжда и вятъра. В "Без будилник" днес ви предлагаме да разгледате интересен проект на фотографа Десислава Николова, която представя Слънчевата система и то на една ръка разстояние.

"Понякога може да не ти хрумне идея с месеци, дори години. Но понякога се случва и вдъхновението да дойде изведнъж, както стана и при серията Слънчева система. Разбира се, всяка една идея преди това е узрявала“, казва авторът.

Проектът е изпълнен в рамките на един месец, а най-много време е отнела работата върху Земята. В серията фотографът ни показва Слънцето, Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Без да разкрива материалите, които използва, Десислава Николова казва, че това са предмети, които всеки има вкъщи. Авторът показва как всеки човек живее на своя собствена планета.

В творческото изследване тя използва синтетични предмети от бита и ги превъръща в небесни тела – едновременно загадъчни и близки.

"Траекториите на планетите се променят, а това, което правим у дома с предметите, прилича на случващото се с небесните тела. А те са пресъздадени така, че никой не се и съмнява, че вижда Слънцето, Земята или Марс", казва кураторът на изложбата Ивайло Стоянов. 

Темите, които интересуват Десислава, са човекът, неговите състояния, бит, психология, космосът, историята...

"Обичам непознатото, неизследваното, фантастиката. Така се роди и предишният ми проект "Същественото е невидимо за очите", за който получих вдъхновение от любимата си книга "Малкият принц" на Екзюпери. Там аз изрязвам фигури, измислям как да създам нещо чрез ръцете си. Използвам различни материали и структури", казва още тя.

Родена е в Разград, а в момента живее и работи във Варна. През 2011 г. прави първите си стъпки във фотографията, като се записва на курсове в морската столица.

С проекта си за Слънчевата система е участвала в престижен конкурс за фотография в Грузия - Kolga Tbilisi Photo, който се организира вече 14 години. В него тази година са подали фотографии за участие автори от 40 страни.

Десислава Николова е избрана сред най-добрите автори за 2015 г. в раздела за концептуална фотография.

През тази година тя участва и във във фотографска изложба на майсторския клас на Ивайло Стоянов в "Червената къща". През 2013 г. се включва в изложбите "Извън контекста" и "Занаятите по света" във Варна.

Серията Слънчева система можете да видите в галерия "Фотоконцепт" до 14 декември, от вторник до петък от 14 до 19 ч., а в събота – от 14 до 18 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари