Знаете ли, че... Северният полюс на магнита сочи точно северния полюс на Земята?

Силата на магнита се измерва в единици, наречени тесла
14
Знаете ли, че... Северният полюс на магнита сочи точно северния полюс на Земята?
Снимка: freeimages.com

Магнетизмът е интересно физично свойство. Магнитните полета на Земята ни предпазват от агресивните нападения на небесните тела, слънчевата радиация и вакуума. Магнитите ни помагат в много сфери на живота и промишлеността.

От  рубриката Az-jenata.bg "Знаете ли, че..." ще ви запознаем с някои любопитни свойства на магнитите и магнитното поле, които вероятно дори да сте знаели от часовете по физика, сте забравили!

Ако разрежете магнит на две половини, всяка половина автоматично се поляризира и двата й края стават противоположни. Така имате два нови магнита.

Северният полюс на магнита сочи точно северния полюс на Земята. Това е така, защото еднаквите страни на полюса се групират заедно и сочат в една посока. Така работи компасът.

Електромагнитите не са магнити през цялото време. Те са такива, само докато през тях тече ток. Ако увиете един пирон с медна тел и прокарате през него ток, магнетизмът ще трае дотогава, докато пускате тока. След това пиронът ще падне от телта. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
по-кротко преди 8 години
До ИванПрав си, но имай впредвид, че това е въпрос и на номенклатура. Руснаците наричат северния магнитен полюс пък южен, защото привлича северния полюс на стрелката на компаса, докато в англоезичната литература северния магнитен полюс на Земята е точка по ДЕФИНИЦИЯ от северната полусфера, умнико! Въпреки това уточняват, че северения магнитен полюс на Земята е южен магнитен полюс.
11
3
 
3
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ужас! Както за статията, така и за хората, които коментират векторите на полюсите!За справка - северният магнитен полюс е близо до южния географски полюс, а южният географски полюс е близо до северния магнитен полюс. Стрелките на компаса сочат горе-долу севрния географски полюс, което се пада точно южния магнитен полюс.И тази статия може да я прочете някой ученик и наистина да повярва на написаното!Ужас!
10
0
 
2
 
! Отговори
айнщайн преди 8 години
До 9:не колега от небето падат магнити
9
0
 
4
 
! Отговори
айнщайн преди 8 години
Магнита сочи към Банкя
8
0
 
7
 
! Отговори
потресаващо преди 8 години
Магнитните полета на Земята ни предпазват от агресивните нападения на небесните тела! Бре, бре! Потресаващо неграмотно! И как точно магнитното поле ни предпазва от падането на небесните тела. Мислех, че поради триенето и високата си скорост те изгарят в атмосферата, но това за магнитните полета НЕ ГО ЗНАЕХ. Това е една ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕГРАМОТНА ПУБЛИКАЦИЯ!
7
0
 
7
 
! Отговори
откритие преди 8 години
Това заслужава публикация в Нейчър! Знаех това, което казва номер 2, а това заглавие на статията е направо ПОТРЕСАВАЩО неграмотно. Магнитния север и географския НЕ СЪВПАДАТ.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където и да сочи то все македонско ве баце!Михаела, напиши една статия за света преди, по време и след магнетизма моето момиче.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северния полюс на магнита сочи на там, на където го обърнете! За да сочи северния магнитен полюс на земята, трябва да има пренебрежимо малка сила, оказваща съпротивление на магнита.
4
0
 
11
 
! Отговори
някой преди 8 години
Колко ли се е изненадала Михаелчето, като случайно е разбрала този потресаващ за нея факт. Сигурно е паднала от стола и си е рекла, "е ся това никой не го знае, ей сега ще напиша една потресаваща статия да видят колко съм добра Джурналистка"
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северният магнитен полюс е в Канада
2
0
 
8
 
! Отговори
Веско преди 8 години
До А сегаЩо се заяждаш? Да се мислиш за журналист не е необходимо средно образУвание
1
0
 
25
 
! Отговори
А сега преди 8 години
Някой май не е внимавал в часовете по физика. Северния полюс на магнита НЕ сочи северния полюс на Земята, поради простата причина, че магнитните полюи не съвпадат с географските - изместването е 11 градуса.