Легендарната яхта на Тито тъне в забрава. Засега

Вижте митичната "Чайка", сглобена през далечната 1938 г. в Геноа
Обновена: 25 дек 2015 07:16 | 24 дек 2015 20:45,
28

Снимка: Reuters

Легенда преди, днес яхтата "Чайка" на югославския лидер, маршал Йозип Тито, днес тъне в забрава и ръжда.

Сглобена през 1938 г. в Геноа, яхтата добива почти митична слава в бивша Югославия.

Тито обичал блясъка на яхтата си. На нея канил чуждестранни гости, дипломати. Сред гостите са били Никита Хрушчов, Муамар Кадафи и Индира Ганди, както и Елизабет Тейлър.

През 2009 г. общината в Риека купува яхтата за сумата от 150 хил. долара. Състоянието й е окаяно, но тази година властта анонсира реставрацията й.

Когато си върне предишния блясък, "Чайка" в едната си част ще бъде музей, а в друга - ресторант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: яхтаТитоГалеб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Строена е като кораб за превоз на банани (banana boat) от Абисиния (Етиопия), окупирана по онова време от Италия. По тази причина има добър ход - да стигне преди да изгният бананите. Немците реквизират кораба през 1943 г. и му слагат няколко оръдия ("лек крайцер"), англичаните го потопяват. Хърватско предпиятие го изважда и ремонтира след войната, като го прави на учебен кораб за югославската флота, ама "по-така", с малко лукс. Тито го ползва за фукане пред държавни глави. Толкоз за banana boat.
18
0
 
9
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Досто евреи и еврейолюбци четат за един от сатрапите избили хиляди обикновени люде , както и български войници през войната и след това заедно с терористите от Коминтерна отнеха Македония от България . Колкото и минуси да пишете изобщо не сте в час за събитията тогава и сега .
17
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До СтанчевТОЧНО! Кирил и Методи, и ти си зле, по-смирени на Празника!
16
0
 
7
 
! Отговори
Станчев преди 8 години
Генуа си е Генуа, но Одрин е Едерне на турски. а Къркларели е Лозенград на български.
15
0
 
7
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
К'ва яхта е? То това си е цял кораб....
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пише се ГенУа - овца неграмотна, журналистическа, а не ГенОа
13
0
 
13
 
! Отговори
Ако имаха акъл преди 8 години
Ако имаха малко повече мозък, само благодарение на тази яхта в сръбската хазна можеха да влизат няколко милиона евро всяка година. Да бяха вложили една сума пари за реставрация и за година-две щяха да си ги избият само от билетите, за да се качиш на яхтата. Но явно и те (също като нас) си мислят, че всичко от времето на кумунизма е лошо и трябва да бъде унищожено. Що за злоба и недалновидност е това?
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-вероятно е конфискуван след Втората световна италиански кораб, предаден от англичаните на югославяните като обезщетение за окупацията на Югославия. Може това да е бил и военен кораб.
11
1
 
11
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 8 години
До 10Аз съм грамотен, а не се правя на такъв! За разлика от някои съм имал винаги отличен по правопис. И не съм завършил с двойки по български. Винаги сме писали ГенУа и никога ГенОа. Възможно е италианците да пишат и изговарят "Дженоа", но аз не съм длъжен да пиша и чета на италиански. Те пишат също "Рома", а ние Рим! Турците наричат Одрин Къркларели, но никой у нас не пише Къркларели, а Одрин. Когато прочетеш един вагон книги ще бъдеш грамотен колкото мен.
10
6
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
В опитът си да се направиш на грамотен се изложи, и то много. Няма да е зле оттук нататък да не критикуваш другите за техния език, а просто да замълчиш виновно.
9
0
 
19
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 8 години
До Анонимен 7На родния ми език неграмотнико и смотаняко има всякакви чужди думи и имена, които се пишат с български букви и българска транскрипция, а не с чуждата. Имаме си правописни норми и за чуждиците, как да се изписват на български, неграмотнико!Пази боже да направиш забележка на неграмотни хорица. Ей такава уста ти отварят. Вместо да се засрамят от невежеството си. От хора, които пишат "мигранти" вместо емигранти какво друго можеш да очакваш?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тихомир томовДори да е евреин, Тито е хърватски евреин. А не сръбски, босненски или български. Тито е любимеца на Уинстън Чърчил, който му изпраща оръжие по въздуха със самолети. И се среща с него на един остров. Одобрява го за държавен глава на Югославия.Радан Кънев също е евреин. Това не пречи да го смятаме за български политик. Уточнението дали Тито бил евреин е абсолютно неуместно, тенденциозно и манипулативно. Целящо да отклони вниманието на четящите в друга посока.
7
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кирил и МетодийНе се сещам да има дума Генуа на родния ти български език, неграмотнико...
6
1
 
6
 
! Отговори
Каскета от БДЖ преди 8 години
Едно време на гара Мездра имаше толкова локомотиви, пък ако искаш парни, ако искаш дизелови, а най-после и електрички. Те ни бяха, и като яхти, и като джетове.
5
8
 
7
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
До Анонимен 3 Тъй наречения Тито е евреин , който взема името на убит студент . ТИТО е псевдоним , който означава : Т айна И нтернационална Т ерористична О рганизация - чисто по еврейски , както и Иргун Цевай Леуми терористична групировка прерастнала в Израелски въоръжени сили . На 22 юли 1946 г в хотел Цар Давид гр.Ерусалим е извършен атентат .Загиват 91 човека . Отговорник за атентата е Ицхак Шамир , който вместо доживотен затвор стана министър председател.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ако беше в България до сега политиците да са я нарязали за старо желязо и приближени фирми да са се облажили, както стана с други подобни реликви, така да ги наречем.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2Хах, питай хърватите защо са запазили яхтата. Риека е хърватски град,а Тито е хърватин!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо веднага да я продадат на свободно наддаване с чуждестранни бизнесмени и те като нас все гледат, ако може да се "уреди" някой "наш" човек и накрая ще трябва да инвестират, за да я поддържат. Така нашите бивши комунисти съсипаха всичко изграждано с години, за да се "нагушат", но след това кранчето спира, защото в целия свят има хора на "комисионна", но такива дето създават нещо са малко.
1
1
 
34
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 8 години
МАРИЙО НЕСТОРОВА! ГенУа традиционно се пише с У, а не ГенОа с О!!! Научете се да пишете грамотно на български, на родния си език! И едва след това пишете статии за когото и да било!