За едни Нова Година, за други - просто поредният ден

Не за всички днес е началото на една нова година
Обновена: 1 яну 2016 11:11 | 1 яну 2016 10:44,
8
За едни Нова Година, за други - просто поредният ден
Снимка: Архив Reuters

1 януари е далеч не само денят на Нова година. Много култури отбелязват по различно време Нова Година през различни сезони, пише Vox.

През 2016 година, много от тези празници ще се появят на различни дати, отколкото през 2015 година, съобщава "Фокус". В повечето случаи това е защото те са базирани на лунните календари, както е Нова година при китайците, евреите и мюсюлманите.

Персийската Нова година, която се празнува в Иран, се определя от пролетното равноденствие на Северното полукълбо и също може да се променя.

Нова година в Америка, Европа и голяма част от света е фиксирана към Григорианския календар, който Григорий XIII създава през 1582 година. Той поправя древноримския Юлиански календар, като в него са нанесени някои корекции, за да се отчете по-точно дължината на тропическата година.

В Юлианския календар се приема, че времето между две последователни пролетни равноденствия е 365,25 дни. Григорий XIII също премества Нова година от 25 март (празника на Благовещение) на 1 януари, на която дата той е останал и до днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Смешното е, че логичното време за празнуване на Нова Година е именно около 21-25 март... Пролетно равноденствие, начало на новия стопански цикъл, нова реколта, нов живот избуяващ по полето и в кошарите, по-дълъг от нощта ден и т.н.
4
2
 
1
 
! Отговори
Асенчо от маалата преди 8 години
Имам ли мангизи,при мен всеки ден е празник!....
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде бе! Значи в Турция снощи не са празували нова година??? Муахахаххахахахахаахх
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, посмалете, малко, запетайките , че, някои, са, излишни...
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи много изчерпателна информация...след като не разбрах кои народи празнуват еди си кои дати нова година . Да ви имам статията, малоу.ници!