Kак умът ви не ви дава да отслабнете?

Той е най-големият ви враг по пътя към мечтаната фигура
8
Kак умът ви не ви дава да отслабнете?
Снимка: Reuters

Броене на калории, мерене на порции, следене на стъпки – всички искаме усилията ни в отслабването да бъдат осезаеми и да дават видими резултати. Но има една важна страна в процеса, която мнозина игнорират – а именно игрите на ума.

Според изследване на Orlando Health, едва един на десет души осъзнава важността на емоционалното състояние и мозъка в процеса на отслабване. В него са взели участие около 1050 американци, които трябвало да отговорят на въпроса какво според тях им пречи да намалят теглото си.

31 % са отговорили, че това е липсата на упражнения, 26 % смятат че проблемът е в неправилното хранене, а 17 % са на мнение, че финансово им е неизгодно да живеят по-здравословно. Едва 10 % от запитаните са отчели като фактор „емоционалното благосъстояние”. Изглежда хората масово са убедени, че можеш да постигнеш стегнато и секси тяло само чрез спорт и диети.

„Ние смятаме, че тялото и умът са разделени, но те са напълно свързани и в постоянно взаимодействие”, твърди д-р Мишел Мей, автор на "Яж, каквото обичаш. Обичай това, което ядеш".

Според експерта всеки един от нас се храни емоционално – събираме се на маса по празниците, социализираме се на вечери и партита. Казано по друг начин – храната ни носи комфорт и ни кара да се чувстваме обичани. За съжаление, това чувство е краткотрайно и постоянно го търсим отново и отново. И без значение колко често посещаваме залата, жадуваните резултати за по-добра фигура може и да не се появят.

Мей предлага няколко начина, с които да контролираме емоционалната страна на яденето и да създадем по-здравословна връзка с храната:

Запитайте се: Гладен ли съм наистина?

Често ядем, без да сме гладни. Просто защото сте на маса или някой до вас хапва нещо, не е причина да посягате и вие към храната. Стресът и лошите новини също могат да ви залъжат, че трябва да хапнете нещо сладко веднага, без реално да имате нужда от това. По-добре първо анализирайте емоционалните си нужди, съветва Мей.

Зарежете ограниченията

Самият факт, че си забранявате някоя храна, кара мозъка да я жадува още по-силно и дори вече да крои планове, как в "разрешен" ден ще се натъпчете с нея. По-добре забравете за забраните, а просто контролирайте количеството.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
dp преди 8 години
Един приятел казва на пазещите диета "ще си умреш дебел и гладен" :DРазбира се гладът му е майката както пише "скрЪц" по-долу, просто трябва да ев достатъчно голяма доза.Животът на хората е прекалено лесен и дебелеят, това е реалността.
2
0
 
6
 
! Отговори
вярвям ви преди 8 години
"Емоционалната страна на яденето"... Дрън-дрън...:))) Чувството на ситост и глад се регулира от сложен ендокринен механизъм. ***, с които тъпчат храната, го нарушават и се появяват модерни болести като метаболитния синдром и "епидемии" като диабета.
1
0
 
11
 
! Отговори
скрЪц преди 8 години
Едно време концлагеристите сигурно са спазвали всичките 4 точки и за това са били слаби. Глад и движение- това е рецептата за отслабване. К'ви са тези въпроси, зарязване на ограничения, водене на дневници и търсене на специалисти. Бля, бля.... Така ще сте вечно дебели!