Разликата между пробиотици и пребиотици

Откъде можем да си набавим пробиотици?
Обновена: 8 яну 2016 13:56 | 8 яну 2016 13:55, Михаела Лазарова
1
Разликата между пробиотици и пребиотици
Снимка: photl.com

Пробиотиците под формата на хранителни добавки са все по-често и широко рекламирани. Много хора започват приема им без да се замислят какво точно са те и откъде могат да си ги набавят по естествен път.

А какво сме чували за пребиотиците? Въпреки че двете наименования звучат по сходен начин, между тях има големи разлики, които ще ви разясним.

Какво представляват пробиотиците?

В човешкия организъм живеят както добри, така и лоши бактерии. В чревната флора се намират и от двата вида.
Най-общо казано, пробиотиците са добрите бактерии, които спомагат за балансирането на средата в целия организъм. Те ни помагат да сме здрави и устойчиви на болестотворни бактерии и микроорганизми, както на такива вътре в нас, така и външни.

Когато средата в организма е здравословна и богата на пробиотици, ние сме значително по-устойчиви на болести, инфекции и патогени. Когато пробиотиците са достатъчно, имунната система е способна дори да неутрализира туморните клетки или рисковите микроорганизми, потенциално опасни за разрастването на туморна маса.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Мимо преди 2 години
Сирене, кисело мляко, кашкавал, кисели краставички, кисело зеле, туршия и други храни ферментирали с млечно-кисели бактерии. Това са т.н. "пробиотични" храни също така кефир и кумис които са непознати масово в нашата страна.