Седмични наброски

За Новата година, първия сняг и баницата с късмети в МС
13
Седмични наброски

Зимата пак ни изненада, но пък поне остави Новата година да дойде безопасно по пътищата у нас. Кой чистил, кой не, дъждът свърши услуга на едната част от България като стопи снега, а другата превърна в леден ад. Но пък то и затова зимата е пълна с празници – защото не се работи. За много години, ред е на това, което ни направи най-силно впечатление в първите дни от новата 2016 година.

Коледа с 20 градуса над нулата, Нова година – с 10 под нулата. Този все по-често срещан сценарий в последните години се повтори и тази, за нещастие на стотици полицаи, които трябваше да охраняват тържества и концерти във всеки областен център, при това, за разлика от празнуващите, без да са солидно почерпени с алкохол. И все пак, добре че Новата година изчака хората да се напразнуват и едва тогава започна със снега, защото и едногодишна телеграма да ни прати, зимата все ще ни изненада.

Падналият сняг постави и други важни въпроси пред хората като например къде да си лепнат винетката на коня, или пък дали няма да им замръзне бурето с виното на терасата. Но най-важното е, че ресорните министри отчетоха успех в борбата със снега по пътищата и защитиха с чест цената на новата винетка.

И все пак има основание за оптимизъм, защото в първото заседание на Министерския съвет за тази година свещеници благословиха премиера Бойко Борисов и правителството навръх Богоявление (Йордановден). Водосветът бе за здраве и благополучие на държавата. Духовниците наръсиха наред залата, в която се провеждат заседанията, както и присъстващите министри и оператори на телевизиите, които правят протоколни кадри. Така де, както казва премиерът, да помага и “началникът” отгоре.

Разбира се, след като спазват традициите, предполагаме премиер и министри са си хапнали и баница с късмети, както повелява Новата година. Стенограмата мълчи кой министър какъв късмет си е изтеглил, но ние в екипа на Dnes.bg се добрахме до достоверни предположения за късметите в премиерската баница. Така например самият Борисов, като любезен домакин и чорбаджия, е изтеглил за себе си здравето и парата. От последното малко засегнат е останал финансовият министър Владислав Горанов, но последният бързо се успокоил, след като изтеглил късмет “Нов данък ти се пада, във хазната ще заляга”. Строителният министър Лиляна Павлова пък изтеглила късмет “Ще пътуваш ти по нова магистрала, само снегорина да запалА”.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова не останала особено доволна от своя късмет, който гласял: “Кубинка, палка и пагон. Повече пари ни дай, или ще те гази слон”. Спортният министър Красен Кралев пък изтеглил от баницата пожеланието “Куфарите стягай надалече, Рио те зове човече”. Съдбата пък отредила за военният министър Николай Ненчев късмета “Като МИГ ще отлети и таз година, оп и тоз двигател си замина”.

Най-пресният министър в кабинета Екатерина Захариева изтеглила “Реформата се падна пък на теб, жена, ако не можеш, бягай вдън гора”. За здравният министър Петер Москов останало пожеланието “С цигарка, ракия и сланина... ей ти Новата година”. Икономическият Божидар Лукарски изтеглил от баницата късмет “Инвестиции нови и пари, ти ще бачкаш до зори”, но не го харесал особено, задраскал го с химикал и го поправил на “Локо шампион”.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също имала късмет от премиерската баница. Самата тя останала безмълвна, когато изтеглила “Ти се стягай отдалече, президент ще ставаш вече”, отстъпила плавно и бавно излезнала от залата, защото трябвало да хвърля кръста в езерото “Дружба” за Богоявление.

Земеделският министър Десислава Танева се облажила с красивото “Жито, вълна, слънчогед. За теб ще има берекет”, а транспортният Ивайло Московски не успял навреме да си изтегли късмет, защото пътувал с влак, който разбира по традиция закъснял.

И за финал не може да пропуснел и хубавата спортна новина от началото на годината – след Маша, и Никол стана наша. И това веднага се отрази на формата на нашето момче, което се представи впечатляващо в първия си турнир от сезона и записа няколко победи. Специалистите пък веднага отбелязаха, че и сервиса на Гришо е станал по-бърз, ама как няма да е по-бърз, като нашето момче вече е баджанак с най-бързия пилот на планетата – Хамилтън.

И какво ни остава накрая освен се поздравим с една песен на Никол, явно писана на Гришо. Пък току виж я видим скоро и у нас, да тропне едно хоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Седмични наброски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви го наброся в наброската.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България се говори български. Отивайте с този руски сайт в Русия !
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България се говори български. Отивайте с този руски сайт в Русия !
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обяснете на по младите читатели какво значи наброски , защото това е Руска дума . Не е моя работа да ставам учител на този сайт .
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Новата година очаквайте и банкови фалити.
6
3
 
2
 
! Отговори
Ардан преди 8 години
Мариана, попитайте вашия родител филолог или потърсете в речника! Тук ли е мястото да обявяваме липси в знанията...
5
2
 
13
 
! Отговори
Мариана преди 8 години
Прощавайте какво означава 'наброски',че имам висше обр.и родител филолог,но явно сме много прости за терминологията ви!
4
4
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Точно софиянци говорят на шопски диалект и мекат, слагат ударенията не там, където трябва.
3
0
 
4
 
! Отговори
Дришу преди 8 години
Пуснете си песента на Никол от 1:20 - та тя говори български! Моли Гришо за нещо..
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Наброски" ......??АлоУ, да не сме в СССР бе ***?!И кога научихте български (идвате в София със селски диалект) та и на руски се отворихте.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, статия със същото заглавие и абсолютно същото съдържание е публикувана в дира. За съжаление няма как да пейстна един линк тук, но явно медиите имат съглашение (така де, и аз да използвам русизми) да копират едни от други.