"Без будилник": Да направиш крем за ръце е по-лесно от супа

Здравословно и приятно – козметика и сапуни от естествени съставки
3
"Без будилник": Да направиш крем за ръце е по-лесно от супа
Домашните сапуни. Снимка: Личен архив

Как едно хоби може да е не само приятно, но и полезно или обратното - как можеш да решаваш проблеми, забавлявайки се - предложението е от нас в "Без будилник".

Истинска козметика със 100% натурални съставки – звучи като мечта. Още по-хубавото е, че може да си я направим сами и това съвсем не е трудно.

В това ни уверява Мариета Бостанджиева, която за месеци е овладяла тайната на добрия и здрав външен вид, следвайки простичкото правило, че е добре да сме по-близо до природата.

Разказва, че започнала да се интересува от възможностите за домашно произведена козметика и сапун преди около две години заради здравословен проблем.

"Установих, че това, което купувам като козметика и почистващи препарати, влияе зле на кожата ми и си помислих, че не може да няма начин. Как едно време българката се е справяла и си е правила нелош сапун вкъщи", обяснява Мариета.

Помагат й медицинското й образование и интересът й към химията. Няколкото не толкова сполучливи опита не я отказват и скоро приятели и познати хвалят домашния й сапун.

Дъщерята тийнейджърка пък й се доверява за младежката си кожа и така домашната козметика решава конкретни проблеми.

"Предпочитам продуктът да е истински, да е практичен. Най-често използвам кокосово масло, карите, бадемово масло. Палмовото масло, което не се препоръчва за храна, е с много добри качества за сапунени произведения", разкрива тя.

Хобито й е повече от практично, защото е трудно да си купиш наистина здравословна козметика на разумна цена. "Има такава, но тя е изключително скъпа и не всеки може да си я позволи", казва Мариета.

Според нея да се направят тези продукти е много лесно. Опитва се да запали и приятелките си и е категорична - много по-лесно е да си направиш крем за ръце вкъщи, отколкото да приготвиш супа.

"Трябва само да премериш маслата, да ги сложиш на водна баня, за да се разтопят, да ги охладиш и да ги разбиеш с миксера", допълва тя.

Мариета охотно разкрива рецепти, защото смята, че това е знание, което трябва да се споделя.

Една от любимите й е за пухкаво и ароматно масло за лице и тяло, което оставя кожата хидратирана, мека и здрава. Приготвя се за около 30 минути и е подходяща за начинаещи.

Необходими са 50 гр. какаово масло, 50 гр. масло от ший, 50 гр. органично кокосово масло, 50 гр. течно растително масло, като жожоба, бадем или зехтин, 10-40 капки етерично масло по избор.

Ето и как се приготвя: Разтопете какаовото масло на водна баня, а за по-голямо удобство ползвайте буркан, в който после ще можете лесно да разбиете сместа с миксер. Прибавете кокосовото масло и маслото от ший. Щом се втечнят, добавете течното растително масло и отстранете от огъня.

Сложете сместа във фризера за около час - лосионът трябва да се втвърди, но не напълно. Прибавете етеричните масла и разбърквайте с миксер около 3-4 минути, докато сместа заприлича на белтъци на сняг. Прехвърлете в подходящи кутийки или бурканчета. Върнете в хладилника за още 15 минути, за да се стегне сместа. Съхранявайте на стайна температура или в хладилник.

Вкъщи тя използва за пране само крем сапун, който също е направила сама, съчетавайки полезното с приятното.

Използването на натурални съставки предпазва кожата от алергии, хидратира я, глези я, а косата оживява, обяснява още Мариета Бостанджиева. Според нея има интерес към здравословния начин на живот, а още по-хубаво е, че той идва и от млади хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: козметикаБез будилник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Има много хубави натурални кремове със съставки като зехтин, медицинска дъвка, жълт кантарион, невен, прополис и др.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотно е, че все повече хора се обръщат към природните продукти и задълбочават разбирането си за полезните неща. Адмирации за дамата :) 6+ за статията
1
6
 
2
 
! Отговори
гошко преди 8 години
Оня праща смс-и и си казва, че има къртица във ВСС, топ новината за съпун батко?!?!?!