Диктаторите в модата: Миуча Прада

Историята на италианката, която създаде модна империя
16 яну 2016 11:38, Теодора Драгоева
7
Диктаторите в модата: Миуча Прада
Снимка: Reuters

Италианската модна дизайнерка Миуча Прада е родена в Милано на 10-ти май 1949 година. Имайки предвид нейните корени, тя със сигурност не е типичният бизнес предприемач. Миуча Прада учи в Миланския университет, където придобива докторска степен по политически науки непосредствено преди да реши да тренира за мим на крехката възраст от 24 години.

През 1978 година, след кратък престой като активист в комунистическата партия, тя решава да влезе в бизнеса на семейната компания за луксозни кожени изделия. Острият завой е подкрепен от бъдещия ѝ съпруг – Патрицио Бертели.

Компанията е стартирана през 1913 година от дядото на Миуча Прада, Марио Прада, като първоначално е произвеждала красиви ръчно изработени куфари и чанти – подкрепени със заповед от италианското кралско семейство.

Дизайнерката започва да разнообразява производството със собствените си изделия – създава популярна линия от черни раници през 1965 година, непосредствено преди да премине към женски дрехи и да дебютира с първа колекция през 1988 година. През 1992 година, Миуча Прада представя втора линия, значително по-достъпна като ценови диапазон, наречена Miu Miu.

Новата марка базира своите предложения на личния гардероб на своята създателка. Година по-късно, през 1993 година, Миуча получава престижната световна награда от Съвета на модните дизайнери на Америка.

Заедно с Бертели, нейният съпруг, който се изявява като бизнес мениджър, компанията Prada се развива изключително бързо и успешно през 90-те години. Мъжката линия е представена за първи път през 1995 година, а стартиралата като малка марка за производство на чанти се превръща в модна империя на стойност 30 милиона долара.

Миуча Прада и нейният съпруг създават Fondazione Prada през 1995 година с цел да представят „най-радикалните интелектуални предизвикателства в съвременното изкуство и култура“. Оттогава, фондацията организира множество изложби. В края на 90-те години, Прада и Бертели са в състояние да стартират портфолио от луксозни марки, подобно на Gucci Group и LVMH.

Те закупуват 51% от базираната в Ню Йорк компания Helmut Lang за 40 милиона долара през 1999 година. Няколко месеца по-късно, Миуча Прада притежава и пълен контрол над Jil Sander. След постоянното нарастване, в края на 1999 година, Прада се присъединява към LVMH и успява да победи Gucci в борбата за закупуването на 25,5% от акциите на Fendi, които в последствие продава изцяло на LVMH.
През април 2005 година Миуча Прада влиза в класацията на списание Time за Топ 100 на най-влиятелните хора на 20-ти век, заедно с Бил Клинтън и Джордж Буш. Тя е определена като „провокирала и въздействала на колегите в продължение на години със своята ексцентрична чувствителност“.

През ноември 2009 година излиза книгата „The Prada Book“, съдържаща колаборациите на модната къща през годините. През юни 2011 година се разкри, че Миуча Прада е един от най-високоплатените хора в модната индустрия. Към 2010 година тя е декларирала печалби за 8,6 милиона паунда.

Прочетете някои от най-любопитните факти за Миуча Прада в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Miopia преди 8 години
Prepisvachi....:-):-):-)Ama ne na jitie i stradanie na bg modisti:-):-):-):-)